Croitoru String Virtuosi - Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii | |
(Muzică) |
Noua concerte in opt orase, intre 10 si 20 noiembrie, pentru prezentarea live a CDului Un secol de muzica traditionala romaneasca pe scena filarmonicii cu Croitoru String Virtuosi, solisti Simina si Gabriel Croitoru reprezinta un turneu eveniment ce poate fi privit ca o adevarata premiera, deoarece muzicienii despre care vorbim evolueaza pentru prima oara intr-un astfel de context. „Cred cu tarie ca sarbatorirea centenarului Marii Uniri reprezinta cel mai bun motiv de a lansa pe piata acest CD, momentul neputand fi mai favorabil in a prezenta publicului meloman aceste bijuterii muzicale in noua lor forma”, marturisea violonistul Gabriel Croitoru in prezentarea CD-ului. |
Gabriel Croitoru, cel care canta pe vioara Guarneri del Gesu care i-a apartinut lui George Enescu a construit orchestra Croitoru String Virtuosi din dorinta de a continua relatia profesionala cu fostii studenti de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la un nou nivel, acela de colegi de scena. „Atat eu, cat si sotia mea, violonista Ioana Croitoru, care preda alaturi de mine, am considerat mereu cariera de profesor ca fiind complementara celei de interpret. Astfel, in anul 2016 am infiintat ansamblul Croitoru String Virtuosi, alcatuit in majoritate din fosti studenti, actuali parteneri de scena, iar succesul inregistrat in cei doi ani de activitate ne-a facut sa pornim intr-o noua experienta muzicala, care are in centru lucrari romanesti de mare popularitate. Aceasta initiativa reprezinta o premiera in domeniu, neexistand inca o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul traditional romanesc, in versiunea vioara solo-orchestra.”, declara Gabriel Croitoru inaintea turneului.
foto Virgil Oprina Pana
Programul concertelor ce se vor desfasura intre 10 si 20 noiembrie la Filarmonica Oltenia – Craiova, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul - Timisoara, Filarmonica de stat Oradea, Academia de muzica Gheorghe Dima si sala Auditorium Maximum a Filarmonicii Transilvania - Cluj-Napoca, Sinagoga Bistrita, Filarmonica de stat Sibiu, Filarmonica de stat Ramnicu-Valcea si Filarmonica de stat Pitesti, cuprinde lucrari de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu si Grigoras Dinicu.
La finalul fiecarui concert sunt programate o sesiune de autografe si respectiv lansarea albumului produs de Asociatia Culturala ”Croitoru Pro Enescu” si Media Sniper Un secol de muzica traditionala romaneasca pe scena filarmonicii, avandu-i ca solisti pe Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, alaturi de Orchestra Croitoru String Virtuosi, la pian Clementina Ciucu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pana, Mugurel Scurtareanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Branici. Producatori: Asociatia Culturala ”Croitoru Pro Enescu”, Media Sniper.
Itinerar
Filarmonica Oltenia – Craiova - 10.11.2018, ora 19
Filarmonica Banatul - Timisoara - 11.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Oradea - 12.11.2018, ora 19
Academia de muzica Gheorghe Dima - Cluj-Napoca, 13.11.2018, ora 19
Filarmonica Transilvania - Cluj-Napoca, 14.11.2018, ora 19
Sinagoga Bistrita - 15.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Sibiu - 16.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Ramnicu-Valcea, 18.11.2018, ora 19
Filarmonica de stat Pitesti, 20.11.2018, ora 19
Program muzical
G. Enescu - Arie si Scherzino
G. Enescu - Nocturna
C. Porumbescu - Balada
G. Enescu - Balada
C. Dimitrescu - Dans taranesc
G. Dinicu - Caruta postei
- Hora ceasornicului
- Hora martisorului
- Hora staccato
- Hora lui Dobrica
- Hora 7 scari
- Hora tiganilor
Orchestra Croitoru String Virtuosi, solisti Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, la pian Clementina Ciucu (4,5,6). Aranjamente muzicale: Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pana, Mugurel Scurtareanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Branici.
Proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin programele Anului Centenar
Producator: Asociatia culturala Croitoru Pro Enescu, Media Sniper
Parteneri: Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Banatul din Timisoara, Filarmonica de stat din Oradea, Academia de muzica “Gheorghe Dima” - Cluj-Napoca, Filarmonica Transilvania - Cluj-Napoca, Societatea de concerte Bistrita, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Ramnicu-Valcea, Filarmonica de stat din Pitesti.
. | |
|
|