Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Cea mai veche orchestră radio din lume - MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) va cânta la RadiRo - unicul festival de pe mapamond dedicat orchestrelor radio!
(Muzică)
Cea mai veche orchestra radio din lume - MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) – va sustine doua concerte extraordinare la Bucuresti in cadrul Festivalului RadiRo (18 - 25 noiembrie 2018) – unicul festival de pe mapamond dedicat orchestrelor radio – eveniment organizat si produs o data la 2 ani de Radio Romania. Fondata in 1923, orchestra isi are radacinile intr-o regiune impregnata de arta unor compozitori de geniu, ca Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt sau Kurt Weill.
In cadrul celei de-a IV-a editii a festivalului, alaturi de alte cateva mari ansambluri europene, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) va concerta la Sala Radio sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciati tineri dirijori americani ai momentului. Artistul a activat ca dirijor asociat al New York City Opera (2009-2011) si al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (2011-2015).

MDR -Leipzig orchestra - foto Peter Adamik
MDR - Leipzig orchestra - foto Peter Adamik

Promotor al muzicii contemporane, Robert Trevino a dirijat in premiera mondiala lucrari ale unor renumiti compozitori precum André Previn, Phillip Glass, Jennifer Higdon, Sofia Gubaidulina. In prezent este director muzical al Orchestrei Nationale Basce, fiind desemnat recent si dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö.

Robert Trevino - dirijor - credit DR
Robert Trevino - dirijor - credit DR

Luni, 19 noiembrie (19.00), concertul de la Sala Radio sustinut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra o va aduce in fata publicului din Romania pe apreciata violonista olandeza Simone Lamsma, care canta pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718)! Violonista olandeza stapaneste un repertoriu uluitor, incluzand mai mult de 60 de concerte si, de asemenea, o bogata literatura camerala. Cu aparitii aplaudate pe marile scene ale lumii si cronici elogioase, Simone Lamsma a facut cunostinta anul trecut cu publicul din Romania, cand a debutat in Festivalul Enescu, intr-un program al ansamblului Les Siècles, condus de François-Xavier Roth. Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra semnat de Max Bruch si Simfonia a V-a, creatie a lui Gustav Mahler.

Simone Lamsma 2_foto Otto van den Toorn
Simone Lamsma foto Otto van den Toorn

Marti, 20 noiembrie (19.00) concertul sustinut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra il aduce pe scena Salii Radio pe tanarul pianist roman Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului International George Enescu, sectiunea pian, in 2011. In cadrul concursului initiat de Radio Romania Muzical – Discurile Anului 2018 - albumul de debut al lui Mihai Ritivoiu (cu lucrari de Cesar Franck, George Enescu si Franz Liszt), lansat in luna martie la casa de discuri „Genuin” din Leipzig, conduce in acest moment in top-ul voturilor publicului! Mihai Ritivoiu a sustinut concerte de camera si recitaluri in Romania, Anglia, Franta, Portugalia, Elvetia si Italia, in sali ca Ateneul Roman, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall si Ernest Ansermet Studio. In 2015 a castigat Medalia de Aur din partea „Beethoven Piano Society of Europe” din Londra. La Sala Radio va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra de Serghei Prokofiev. In a doua parte a serii veti asculta poemul simfonic ”O viata de erou” – Richard Strauss.

Mihai RitivoiuMihai Ritivoiu

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio Romania, inregistrate si difuzate ulterior de Televiziunea Romana si difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informatii legate de  RadiRo 2018 va rugam sa consultati site-ul www.radirofestival.ro
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

Vizual RadiRo

Producator: Radio Romania
Coproducator: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
Coproducator artistic : TVR, TVR 3
Organizator : Artexim
Parteneri: Primaria Capitalei prin ARCUB si MNAR (Muzeul National de Arta al Romaniei)
Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librariile Humanitas, Floraria IRIS, Aqua Carpatica, PRO Estetica


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate