Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Se deschide Festivalul RadiRo cu Rapsodia nr. 1 de Enescu!
(Muzică)
Duminica, 18 noiembrie (19:00), Orchestra Nationala Radio, ansamblu ce implineste in acest an 90 de ani, are onoarea de a deschide la Sala Radio a IV-a editie a unicului festival din lume dedicat orchestrelor radio, cu Rapsodia nr. 1 semnata de Enescu si un atractiv program francez Ravel/Debussy.
Deschiderea festivalului il aduce la pupitrul Orchestrei Nationale Radio pe dirijorul francez Jean-Claude Casadesus, care a fondat  in 1976 Orchestra Nationala din Lille (Franta),  alaturi de care a inregistrat peste 30 de albume discografice si a sustinut turnee in 32 de tari. Programul serii va debuta cu celebra Rapsodie nr. 1 semnata de George Enescu si va continua cu lucrari create de compozitorii francezi Maurice Ravel (Concertul in Sol pentru pian si orchestra, Pavana pentru o infanta defuncta si Suita Daphnis si Chloé) si Claude Debussy (Preludiu la dupa amiaza unui faun). Evenimentul extraordinar il are ca invitat special si pe pianistul spaniol Javier Perianes aplaudat in cele mai mari sali de concert ale lumii, precum Carnegie Hall - New York, Barbican Hall - Londra, Marea Sala a Conservatorului din Moscova, Suntory Hall - Tokyo, Teatro Colón - Buenos Aires. Concertul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian tutu).

Miercuri, 21 noiembrie (19.00), Orchestra Nationala Radio va prezenta cel de-al doilea concert in cadrul Festivalului RadiRo, de aceasta data sub bagheta altui important dirijor francez - Frédéric Chaslin, director muzical al Orchestrei Simfonice din Ierusalim. A fost asistent al lui Daniel Barenboim la Paris si Bayreuth si in 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborand cu Ensemble Intercontemporain. Distins cu prestigiosul ”German Echo Klassik Prize”  pentru inregistrarea concertelor lui Bach, pianistul francez David Fray va putea fi aplaudat de publicul de la Sala Radio interpretând Concertul op. 54 in la minor pentru pian si orchestra semnat de Schumann. Programul serii mai cuprinde inca doua creatii celebre:  Ceaikovski - uvertura-fantezie Romeo si Julieta si Rimski – Korsakov -  Suita simfonica seherazada.

Orchestra Nationala Radio_Foto_Virgil Oprina 016

Agenda Festivalului RadiRo, organizat si produs o data la 2 ani de Radio Romania, cuprinde 8 concerte simfonice la Sala Radio si, in premiera la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium - Muzeul National de Arta al Romaniei). Cea mai veche orchestra radio europeana - MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) revine in România cu 2 concerte extraordinare (19 si 20 noiembrie) si 3 ansambluri celebre sunt prezente in premiera la Sala Radio: BBC Philharmonic (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera italiana - Lugano (Elvetia) si RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda). Sectiunea de jazz o aduce la Bucuresti pe Aura Urziceanu si 3 formatii de jazz europene - Danish Radio Big Band (Danemarca), premiata in cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croatia), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume si Big Band-ul Radio Romania, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

Sala Radio

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio Romania, inregistrate si difuzate ulterior de Televiziunea Romana si difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.
Pentru alte informatii legate de  RadiRo 2018 va rugam sa consultati site-ul www.radirofestival.ro

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

Vizual RadiRo

Producator: Radio România
Coproducator: Guvernul României, prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
Coproducator artistic : TVR, TVR 3
Organizator : Artexim
Parteneri: Primaria Capitalei prin ARCUB si MNAR (Muzeul National de Arta al României)
Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librariile Humanitas, Floraria IRIS, Aqua Carpatica


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate