Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
6 zile până la primul concert al Orchestrei Naţionale Simfonice a României – în Statele Unite ale Americii
(Muzică)
In perioada 6-16 ianuarie, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei va fi protagonista primului sau turneu in Statele Unite ale Americii. Turneul din Statele Unite are in program sapte concerte, primele in Florida la Palm Beach, Miami si Fort Myers, pentru ca apoi sa continue la Detroit si New Jersey, punctul culminant fiind la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis.
Concertele il vor avea ca dirijor pe Cristian Macelaru si ca solist pe Andrei Ionita, cu exceptia celor de la New York, care il vor avea ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis. In data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va sustine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Nationale la Washington.

Pentru prima oara, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, o adevarata selectionata formata din cei mai valorosi membri ai generatiilor de absolventi ai Orchestrelor Nationale de Tineret, a primit invitatia de a efectua la inceputul anului 2019 un turneu in premiera in Statele Unite ale Americii, avandu-l la pupitru pe Cristian Macelaru, un dirijor roman aflat in plina ascensiune internationala, cu o bogata activitate concertistica pe scenele lumii.

Orchestrele Nationale de Tineret reprezinta cel mai important program muzical national dedicat muzicii clasice creat in 2008 de violoncelistul si profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscuta este Orchestra Romana de Tineret, desfasoara o notabila activitate concertistica atat in tara cat si peste hotare, ajungand pe cele mai importante scene din spatiul european precum si din Asia.
   
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean.

6 ianuarie – Kravis Center, West Palm Beach, Florida
7 ianuarie – Barbara B. Mann Performing Arts Center, Fort Myers, Florida
8 ianuarie – Phillips Center for the Performing Arts, Gainesville, Florida
11 ianuarie – Rose Theater,  Jazz at Lincoln Center, New York
12 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York
13 ianuarie – Wharton Center for the Arts, East Lansing, Michigan
16 ianuarie – State Theatre, New Jersey
15 ianuarie – Violoncellissimo – Concert extraordinar de Ziua Culturii Nationale la Washington

Organizator: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” cu sprijinul Institutului Cultural Roman

onsr_macelaru_4_foto_virgil oprina_2018_07_25 (1)

foto Virgil Oprina


Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei

Infiintarea Orchestrei Nationale Simfonice a Romaniei a reprezentat o incununare a programului Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, membrii sai fiind la ora actuala posesori ai unei bogate experiente de concert, in marea lor majoritate trecand prin toate etapele de pregatire, incepand de la 14 ani cu Orchestra Junior, continuand cu Romanian Simfonietta si binecunoscuta Orchestra Romana de Tineret.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei are deja o bogata activitate concertistica, sustinand concerte in tara la Bucuresti, Cluj si Timisoara si in spatiul european la Ruse, Linz, Salzburg, Chisinau, Geneva, Paris, Lyon, Rouen, Nantes si Bruxelles, acumuland o bogata experienta nu doar in interpretarea repertoriului clasic, ci si in alte stiluri muzicale, precum pop, rock-simfonic, jazz sau muzica de film, colaborand cu nume de prima marime ale scenelor internationale precum Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal sau Vladimir Cosma.
De asemenea, in nu foarte lunga sa existenta, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a reusit performanta de a se afla in topul preferintelor unor artisti de renume international si a unor importante case de discuri, fiind deja prezenta pe doua proiecte discografice, respectiv cu un dublu CD alaturi de celebrul Vladimir Cosma in dubla postura de compozitor si dirijor, la casa de discuri Larghetto si alaturi de celebrul percutionist Bogdan Bacanu si grupul de marimbafoane Wave, la casa de discuri Genuine, formula in care au sustinut si un numar de concerte electrizante la Bucuresti si Timisoara. Prezentele discografice continua, astfel ca in ultima parte a acestui an, celebra casa de discuri Sony va lansa un CD unde Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei dirijata de Cristian Mandeal va evolua alaturi de fenomenalul tanar percutionist Cristoph Sietzen.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean, intr-un proiect aflat sub semnul sarbatoririi Anului Centenar.

onsr_macelaru_9_foto_virgil oprina_2018_07_25
foto Virgil Oprina

CRISTIAN  MACELARU

Cu o activitate dirijorala in plina ascensiune, Cristian Macelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generatiei sale. si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff si a obtinut diploma de master pentru dirijat. Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra.

Si-a desavarsit formarea artistica urmand programe de perfectionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen si Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe langa Universitatea Rice si dirijor asistent al lui Larry Rachleff in cadrul Departamentului de Opera. Cristian Macelaru a fost invitat, sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea si sustinerea tinerilor muzicieni, Cristian Macelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Macelaru colaboreaza in mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore, cu orchestrele simfonice din Houston si Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Bayerischen Rundfunks Orchester, Concertgebouw Orchestra. De asemenea, Cristian Macelaru a debutat cu mult succes alaturi de Orchestra Simfonica din Gothenburg si New York Philharmonic Orchestra.

Cristian Macelaru este director muzical al Festivalului Cabrillo, iar incepand din stagiunea 2019/2020 va deveni dirijor sef al WDR Sinfonieorchester din Köln.
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate