Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca Metropolitană București
(Viață)
Biblioteca Metropolitana Bucuresti sarbatoreste Ziua Culturii Nationale, alaturi de mari actori si muzicieni romani, printr-o serie de evenimente culturale extraordinare, la Sala Mica a  Palatul National al Copiilor, la Artoteca, dar si in bibliotecile filiale: Biblioteca Dimitrie Cantemir, Nicolae Labis, Gheorghe sincai, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, George Topirceanu si Mihai Eminescu. Programul evenimentelor se va deschide in ziua de 12 ianuarie, ora 10:00, la Artoteca BMB din soseaua Mihai Bravu, cu Lectia de poezie.
Sub motto-ul “porni Luceafarul”, Lectia de poezie va aduce ascultatorilor versuri inedite in lectura autorilor: George Calin, Nicoleta Tudor, Vasilica Ilie, Dumitru Badita, Claudia Bota, Liliana Liciu, Florin Grigoriu, Adrian Bulgaru, Liliana Popa, Daniela si Florin Caprar, Ioan Ratiu, Magda Bacescu, Stefan Apostol, Doina Ghitescu, Maria Niculescu si Gabriela Tanase.

grupul coral pro contemporania

Iubitorii de poezie si muzica sunt asteptati apoi, luni, 14 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala mica a Palatul National al Copiilor, unde este programat recitalul Eminescu – faclie de veghe, sustinut de actorul Dorel Visan si flautistul Ion Bogdan Stefanescu. Printre poemele eminesciene ce vor putea fi ascultate in aceasta formula, amintim Umbra lui Istrate Dabija Voda, Venere si madona, Mortua est, Epigonii, Monologul lui Luca Arbore, flautistul Ion Bogdan stefanescu urmand sa interpreteze compozitii proprii, dar si lucrari de Dimitrie Cantemir, Theodor Grigoriu, Horatiu Radulescu si Doina Rotaru.

zn2019

Publicul este asteptat sa revina in data de 15 ianuarie, tot la ora 18:00, de data aceasta la Biblioteca Dimitrie Cantemir din strada Viitorului, nr. 52, la recitalul Din valurile vremii, sustinut de actorii Ionut Kivu si Irina Ungureanu si grupul coral Pro Contemporania, in care vor putea fi reauzite poeme din lirica de dragoste eminesciana, precum O, ramai, Fat-Frumos din tei, Floare-albastra, Pe langa plopii fara sot, Peste varfuri, Lacul si nu numai, dar si piese corale romanesti reprezentative, precum Limba romaneasca de Gavriil Muzicescu, Braul de Pretorian Vlaiculescu sau Urare de dragoste, de Irina Odagescu.

ionut kivu
Ionut Kivu

Tot in data de 15 ianuarie, cei ce vor sa cunoasca mai multe despre opera marelui poet Mihai Eminescu sunt asteptati la bibliotecile Nicolae Labis (Str. Brasov nr. 6), Gheorge Sincai (Str. Prelungirea Ferentari nr. 5), Bogdan Petriceicu Hasdeu (Str. Traian nr. 2) si George Topirceanu (Str. Veteranilor nr. 7-9), la  intalniri cu expozitii de carte ce contin materiale din si despre opera poetului national.

Biblioteca Mihai Eminescu (Str. Valea Prahovei nr. 3) sarbatoreste data de 15 ianuarie printr-un club de lectura in cadrul caruia copiii se vor putea familiariza cu cele mai frumoase poezii eminesciene.

La Biblioteca Vasile Alecsandri (Str. Calea Ferentari, nr. 72), Mihai Eminescu va fi aniversat printr-un atelier dedicat celor mici, atelier ce va imbina literatura cu activitatea practica.

irina ungureanu
Irina Ungureanu

Cateva cuvinte despre cei ce ne vor incanta in zilele dedicate lui Mihai Eminescu:
•    Ion Bogdan Stefanescu (prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” si solist al Filarmonicii „Banatul”, Timisoara) are o activitate concertistica sustinuta, atat in postura solistica, cat si ca membru in diverse formatii camerale precum Trio Contraste, Profil, cvintetul ”George Enescu”, duo flaut – harpa alaturi de Ion Ivan Roncea sau duo flaut-pian alaturi de pianistul Horia Mihail in cadrul turneelor national „Flautul de aur” si „Flautul fermecat”. in 2006 a infiintat ansamblul Barock Orchestra al carui solist si dirijor este.

•    Dorel Visan este un actor, director si poet roman. A interpretat peste 40 de roluri in teatru, in cea mai variata gama, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar in film a avut peste 50 de roluri in productii romanesti si internationale.
De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:
Actorul Dorel Visan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.
in anul 1995 a avut loc debutul sau literar cu poezii, in revista Steaua. A publicat pana in prezent 4 volume de versuri. Numele sau a fost inclus in antologiile Poeti clujeni contemporani (1997) si Un pahar cu lumina. Poeti contemporani clujeni (antologie bilingva romano-maghiara, 2005). Dorel Visan este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj.

•    Irina Ungureanu este consultant artistic gr. I la U.N.A.T.C. ,,I.L.Caragiale”, Bucuresti (Romania), Vicepresedinte al Asociatiei Culturale Intersectio, Manager si profesor la Studio Galapagos si actor colaborator la Teatrul Odeon, Teatrul L.S. Bulandra, Teatrul George Ciprian Buzau, Teatrul Fani Tardini Galati, Teatrul Foarte Mic, teatru independent

•    Ionut Kivu este actor al Teatrului Odeon, absolvent UNATC I. L. Caragiale”, sectia Actorie, absolvita in iunie 2002, cu media 10 (sef de promotie); studii aprofundate, absolvite in iunie 2003, cu media 10; Doctor U.N.A.T.C. in domeniul Teatru (octombrie 2009).

Organizator: Biblioteca Metropolitana Bucuresti
Parteneri: Pro Contemporania, The Culture Hub, Societatea Culturala „Apollon” Romania


Participarea la evenimente este gratuita. Pentru evenimentele de la Palatul National al Copiilor din data de 14 ianuarie si Biblioteca Dimitrie Cantermir din data de 15 ianuarie,  rezervarile se fac la adresa de email comunicare@bibmet.ro .

Biblioteca Metropolitana Bucuresti este o retea de biblioteci publice, aflata sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, care faciliteaza accesul la informare si lectura, prin serviciul gratuit de imprumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispozitia publicului in filialele sale raspandite in toate sectoarele Bucurestiului, BMB contribuie activ la imbunatatirea calitatii vietii membrilor comunitatii.

afiszcr-bmb-web



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate