Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2024
Recomandări
Evenimentele începutului de an la Institutul Francez și câteva date de reținut pentru 2019!
(Viață)
La Institutul Francez, anul incepe cu o celebrare a gandirii. In ultima joi a lunii ianuarie, marile subiecte ale vremurilor in care traim sunt dezbatute in locuri de cultura si de stiinta din peste 100 de orase din lume.
Timisoara se asociaza manifestatiei, organizand pentru prima data Noaptea Ideilor. „Fata in fata cu prezentul”, tema din acest an, va crea contextul a doua intalniri pentru cei mari, dar si pentru cei mici:

* Joi, 31 ianuarie, la ora 18, la Universitatea de Vest din Timisoara (amfiteatrul A01), are loc o masa rotunda, pornind de la intrebarea: „Viitorul Europei se decide, oare, in Romania?” Subiectul, prilejuit de contextul in care tara noastra asigura presedintia Consiliului UE in primul semestru din 2019, va fi dezbatut de invitati francezi si romani: Thierry Wolton – istoric si eseist francez, Laurentiu Stefan – profesor si cercetator la Universitatea de Vest, Aline Fontaine – jurnalista, Mircea Mihaies – profesor la Universitatea de Vest. Moderatorul serii va fi Silviu Rogobete – fost diplomat, in prezent profesor la Facultatea de stiinte Politice a UVT. Discutiile vor avea loc in limba romana, cu traducere din franceza in cazul invitatilor straini. Intrarea este libera si deschisa tuturor!

* In paralel cu evenimentul organizat la Universitatea de Vest, are loc Noaptea Ideilor pentru cei mici la Institutul Francez, unde copiii de 4-7 ani vor petrece o seara in pijamale. Cei mici sunt invitati sa se „conecteze cu prezentul” prin yoga si prin lectura, cu incepere de la ora 19. Participarea este gratuita si rezervata posesorilor cardului CulturaPlus al Institutului. Inscrierile se fac la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro. Locuri limitate!

cover noaptea ideilor

Reflectia asupra subiectelor contemporane cu greutate continua si la inceput de februarie:

 * Vineri, 1 februarie, ora 18:30, la Libraria Humanitas din Timisoara va avea loc lansarea primului volum al cartii „O istorie mondiala a comunismului” de Thierry Wolton. Personalitate remarcabila a gandirii franceze contemporane, Wolton a documentat regimurile totalitare din toata lumea, incluzand rezultatele in trei volume. Trilogia sa a fost recompensata cu Premiul Jan Michalski (Elvetia, 2017) si Premiul Aujourd'hui (Franta, 2018). La eveniment vor vorbi Thierry Wolton si Mircea Mihaies.

cover sezon ro

2019, este anul Sezonului Romania-Franta, un eveniment cultural si diplomatic de amploare care vizeaza punerea reciproca in valoare a culturilor celor doua tari. Pe plan local, inaugurarea oficiala a Sezonului va avea loc in 20 aprilie, printr-un eveniment special in cadrul Festivalului Cafékultour. Muzica, cinema, literatura, inovatie, teatru, arte vizuale - peste 20 de evenimente ale Institutului Francez si ale partenerilor sai vor pune cultura franceza la loc de cinste la Timisoara, in perioada 20 aprilie-14 iulie. Va puteti bucura de francofonie si la festivalurile cu care Institutului Francez v-a obisnuit. Iata cateva date pe care va recomandam sa nu le ratati in prima parte a anului, mai ales ca fiecare dintre ele va rezerva noutati si surprize in acest an:
*20 martie: Ziua Internationala a Francofoniei este sarbatorita si in acest an prin deja cunoscutul picnic poetic #haikunoi

*15-21 aprilie: Cafékultour - saptamana cafenelelor pune din nou in valoare arta in spatii mai putin conventionale

*9-12 mai: cele mai bune productii ale cinematografiei franceze de ieri si de azi se vad la Festivalul Filmului Francez

*25-26 mai: Casuta Piticilor suna apelul pentru cel de-al 8-lea weekend de poveste pentru cei mici

*7-8 iunie: cinematografia in doze mici si concentrate se gusta la Festivalul International Très Court

*21-22 iunie: Sarbatoarea muzicii aduce din nou concerte in aer liber, pe malul Begai si nu numai...

*28-30 iunie: intampinam vacanta prin hohote de ras la Zilele Filmului de Umor.
Pe toata durata anului, Institutul Francez va propune si alte evenimente si activitati destinate celor mari si celor mici, pentru a savura din plin cultura franceza! Urmariti site-ul si pagina de Facebook ale Institutului pentru a fi la curent cu toate noutatile!
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate