Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2019
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Seratele muzicale Opera FANtastica la Muzeul Colecţiilor de Artă: Luminița Arvunescu în dialog cu Brigitta Kele
(Muzică)
Marti, 29 ianuarie 2019, de la ora 18:00, iubitorii si cunoscatorii in devenire ai muzicii clasice sunt asteptati la Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111) pentru o noua editie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, initiate si moderate de Luminita Arvunescu in colaborare cu „Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura”.
Invitata acestei serate -  gazduite de Muzeul Colectiilor de Arta - este soprana Brigitta KELE – prestigioasa reprezentanta a Noii generatii de artisti lirici din tara noastra si o artista cu splendide succese in plan international - cu care Luminita Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atat pe teme de biografie personala, cat si pe teme muzicale. Pe langa dialog, seara va cuprinde un program muzical, pe care Brigitta Kele il va sustine avandu-i parteneri pe apreciatul bariton Iordache BASALIC si pianista Luminita BERARIU.

Intrarea este libera, cu rezervarea locurilor obligatorie la office@musicarte.ro.

Pasionata de lumea spectacolului de opera, Luminita Arvunescu si-a dorit sa adune in jurul proiectului sau, pe de o parte, artistii de opera – spre a le iscodi memoria si a le afla pildele personale – iar, pe de alta parte, cati mai multi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, OPERA FAN(tastica), indicand foarte precis aceasta dubla adresare: catre un public – „fan de opera” si catre acei artisti care fac din Opera un taram „fantastic”.

Daca si-a atins scopul? Da! Seratele OPERA FANtastica bucurandu-se de un mare succes la public si recuperand multe dintre absentele artistilor nostri – deveniti, mai bine cunoscuti peste hotare decat in propria tara. Astfel, proiectul le-a readus in fata publicului iubitor de opera bucurestean, pe sopranele: Nelly MIRICIOIU (stabilita la Londra ) si Laura TATULESCU (stabilita la Munchen), pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (stabilita la Paris), precum si pe soprana Leontina VADUVA sarbatorind 30 de ani de la debutul sau international. Si, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Roman, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata – infiintat si condus de Gabriel BEBESELEA, concert de muzica baroca intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE si avand-o solista pe soprana Rodica VICA (Viena).

***


Soprana Brigitta Kele s-a nascut la Oradea si a inceput studiile de canto la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii oradene, desavarsindu-le apoi, la Universitatea de Muzica Gh. Dima din Cluj. Din 2007 este solista Operei Maghiare clujene – pe scena careia a stralucit, atat in importante roluri de opera - ca: Pamina (Flautul fermecat), Mimi (Boema), Micaëla (Carmen), Amélia (Bal mascat), Odabella (Attila), Donna Elvira ( Don Giovanni), Nedda (Paiate) – cat si ca primadona in operetele: Silvia, Bal la Savoy, Vaduva vesela, Voievodul tiganilor, Printesa circului. in 2006, primea Marele Premiu la Concursul International de Opera DEBUT de la Bad Mergentheim, in 2007 - Premiul Kriza Ágnes din partea Operei Maghiare din Cluj, in 2016 - Premiul de Excelenta la „Gala Premiilor Operelor Nationale Romane” iar in 2018, Premiul Culturii Contemporane Maghiare din Tansilvania. Mai intai, ca solista – invitata, iar din stagiunea 2012-2013, ca membra a prestigiosului ansamblu de solisti ai Deutsche Oper am Rhein ( Düsseldorf ), Brigitta Kele a inceput o prestigioasa cariera internationala, ale carei ramnificatii au ajuns sa se dezvolte pe 3 continente. Printre succesele sale: Musetta ( Boema ) la Opera „Bastille” din Paris si Teatrul „Metropolitan” din New York; Nedda ( Paiate ) la Operele din Paris, Strasbourg si Beijing; Suzel ( Amicul Fritz ) la “Opera Nation du Rhin” din Strasbourg si Micaela (Carmen) la “Masada Festival” din Israel. 

***


Baritonul Iordache Basalic este prim solist al Operei Nationale Bucuresti din anul 1995. A studiat cantoul clasic cu tenorul Corneliu Fanateanu si baritonul Vasile Martinoiu, iar in perioada 2010 - 2011 a participat la cursurile de maiestrie de la Bucuresti ale baritonului Eduard Tumagian si cele de perfectionare in arta belcantoului ale celebrului bariton Renato Bruson de la Academia “Scala” din Milano. A fost distins la Concursul international de canto “Haricleea Darclee” cu Premiul juriului si a primit in anul 1998, Premiul pentru cel mai bun solist de opera, acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Este invitat permanent sa concerteze la prestigioasa sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam si a efectuat numeroase turnee in: marea Britanie, Elvetia, Spania, Danemarca, Grecia, Germania, Japonia, etc., alaturi de artisti renumiti precum : mezzosoprana Agnes Baltsa, soprana Elena Mosuc sau tenorul Luis Lima.

***


Absolventa a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti - unde a studiat pianul cu reputatele profesoare Ana Pitis si Ioana Minei, Luminita Berariu si-a inceput activitatea artistica de timpuriu - cu concerte, inregistrari audio si recitaluri solo si camerale - atat in tara cat si peste hotare, de aproape 3 decenii manifestandu-se si in calitate de maestru acompaniator, coach, pentru solistii vocali ai Operei Nationale din Bucuresti. Este o prezenta constanta in stagiunile de concert. Iar din anul 2000, Luminita Berariu conduce in fiecare toamna, serii de ateliere pentru cantareti si pianisti in Marea Britanie, workshop-uri sustinute de Art Council of Wales.

***


Luminita Arvunescu este una dintre cele mai familiare si apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobandit, in timp, notorietate. A absolvit Sectia de Muzicologie – ca sefa de promotie – la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti si are un doctorat obtinut cu Summa cum laude in domeniul Jurnalismului muzical. Este angajata a Societatii Romane de Radiodifuziune din 1990 - specializata in Muzica de Opera – iar in 1996 a contribuit la pregatirea si lansarea primului post de muzica clasica din tara, Radio Romania Muzical, de pe pozitia de editor, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de opera: nelipsita din grila posturilor Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural de peste 2 decenii si distinsa cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) si Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Roman ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalitati artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar cativa dintre cei multi care i-au acordat interviuri in exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio Romania in Germania, dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondente muzicale saptamanale. si, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio strain, in 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii si interviuri in diferite publicatii. Face parte din Juriul Galei Operelor Nationale Romane.

afis 70x100 opera fantastica 2019-01 (1)

Organizatori: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Muzeul National de Arta al Romaniei – Muzeul Colectiilor de Arta si Wagner Arte Frumoase si Povesti
Parteneri: Floria.ro si Asociatia Culturala Isvor

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate