Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Născut în România. 30 de ani de libertate Un proiect special Radio România Cultural
(Istorie)
In anul 2019 se implinesc trei decenii de la evenimentul istoric cunoscut sub denumirea de Revolutia romana din decembrie.
Am intrat atunci in epoca democratiei, a economiei de piata, a libertatii.
Radio Romania Cultural isi propune ca, sub egida emisiunii Nascut in Romania, sambata si duminica, de la ora 16.00, sa sondeze, pe parcursul intregului an, opiniile unor artisti, intelectuali si personalitati publice, pe diferite teme generate de existenta natiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate. 

In luna februarie, echipa, coordonata de Anamaria Spataru, va discuta cu invitatii Radio Romania Cultural despre libertatea castigata la Revolutie intr-un sens larg, prima dezbatere a seriei fiind realizata de Valentin Protopopescu, pe 2 februarie, cand il va avea ca invitat  pe istoricul Constantin Corneanu, pentru a stabili impreuna cu acesta conditiile de posibilitate ale Revolutiei romane din decembrie. ''A fost sau n-a fost?'' ramane, si dupa 30 de ani, o actuala si importanta intrebare. Georgeta Draghici va vorbi, pe 3 februarie, cu scriitorul Bogdan Ghiu despre ce a insemnat libertatea pentru el, pentru generatia din care face parte, cea care in anii optzeci s-a lovit dur de cenzura si autocenzura impuse de regim, ce orizonturi i s-au deschis dupa 1990, cat de liber se considera astazi, ce inseamna ca "totul trebuie tradus"  in era media si a globalizarii.

Pe 9 februarie, la microfonul Radio Romania Cultural vine muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent de la Tulcea. Pe urmele sale s-au aflat, timp de 15 ani, 29 de turnatori si 28 de ofiteri de Securitate. Vom afla povestea unui muzician care s-a confruntat din plin cu cenzura si aspecte din dosarul sau de la securitate. Spirit critic si revolutionar, Dan Perjovschi, invitatul Luanei Plesea de pe 10 februarie, si-a cautat propriul limbaj, care sa nu vorbeasca despre ceea ce voiau comunistii. A devenit activist dupa 1990, cand a si iesit pentru prima data din tara. Acum este un artist implicat, un promotor al libertatatii de expresie. 

Pe 16 februarie, antropologul Gheorghita Geana, invitatul Roxanei Pasculescu, vine cu o analiza a felului in care romanul a inteles libertatea din punctul de vedere al mentalitatilor traditionale, al obiceiurilor si traditiilor, cum a evoluat conceptul de nationalism, ce s-a intamplat cu limba romana in noua epoca. Luana Plesea il are ca invitat pe 17 februarie pe Marian Stas, expert in educatie si sustinator al unei reforme profunde a sistemului, educatia fiind considerata unul dintre domeniile ce nu au reusit sa treaca cu succes prin cei 30 de ani de schimbari continue.

Pe 23 februarie, Corina Negrea discuta cu Calin Alexa, fizician consacrat acum, dar care in anii 90 era la inceput de cariera in locul istoric numit Platforma de la Magurele. Inca student la fizica in 1989, Calin Alexa a fost contemporan cu decaderea cercetarii stiintifice in Romania, a fizicii si a Platformei in anii '90  dar si cu renasterea acestora. Iar ultimul invitat al lunii are misiunea dificila de a lamuri aspectele etice ale contextului in care ne gasim. Constantin Vica, interlocutorul Corinei Negrea de pe 24 februarie, a obtinut titlul de doctor in filosofie, cu o teza despre tehnologia web si provocarile sale de ordine cognitiv, moral si politic. Ariile sale de interes sunt plasate in etica informatiei si computerelor, filosofia informaticii, filosofie sociala si politica, bioetica si critica proprietatii intelectuale.

macheta nascut in romania


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate