Discutia va fi moderata de Viorel Zaicu, director editorial ALL.
Volumul de proza scurta a fost publicat recent in cadrul Listei lui Alex. Stefanescu, un proiect nou si independent sub umbrela colectiei Strada Fictiunii.
Proza scurta a lui Vlad A. Popescu face toti banii. Poate si pentru ca in carte nu se regaseste nicio povestire care sa poarte titlul volumului. Cu o voce originala in proza romaneasca, debutant la o varsta frageda (in 1996 avea 16 ani), insa intr-o epoca mult prea agitata pentru a mai gasi timp pentru literatura, autorul ne propune de aceasta data un concert care ii pune in evidenta cat se poate de inspirat calitatile de comic serios si de tragedian ludic. Urmarind eroii lui Vlad A. Popescu pe strada, in casa, la serviciu, in masina sau in cabina de proba, descoperim in fiecare pagina personaje spectaculoase dintr-o lume cat se poate de familiara, o lume in care „viata face toti banii“.
Alex. Stefanescu despre Viata face toti banii:
„Ludica si parabolica, purtatoare a unui secret umor, ca aceea a lui Razvan Petrescu sau a Doinei Rusti, proza lui Vlad A. Popescu se remarca in acelasi timp prin perspicacitate in intelegerea-imaginarea modului de functionare a psihologiilor. Personajele, repede si expresiv schitate, isi dezvaluie modul de a gandi pe parcursul unor dialoguri alerte. Schimburile de replici, de pe pozitii de obicei adverse, seamana cu un meci de ping-pong si sunt captivante.“
Vlad A. Popescu se naste plin de voie buna la 14 aprilie 1980 si in aceeasi zi intreprinde o calatorie de recunoastere in jurul lumii. Se intoarce la maternitate inainte de a i se observa lipsa. Face ochii mari cand descopera lucrarile bunicului sau, pictorul Viorel Husi, etalate pe peretii casei. Atras indeosebi de portret, deschide mai multe expozitii personale de grafica (1987 1999). Semneaza volumele de proza scurta Nu trageti in… zambete! (1996) si Vrute si nevrute (2001). Dupa absolvirea Academiei de Studii Economice, urmeaza un mas¬ter la scoala de Afaceri a Universitatii Oxford Brookes. Nu face nicio afacere. Devine dublu campion mondial la Hattrick – cel mai popular joc online de tip manager de fotbal, care a pasionat de a lungul timpului milioane de oameni din 128 de tari. Doarme noaptea de obicei bine, iar dimineata se trezeste de obicei greu, pe la jumatatea drumului spre Banca Nationala a Romaniei, unde lucreaza din 2006. Ca expert. Pentru a si mentine conditia fizica, merge pe jos pana la masina. isi propune ca la nouazeci de ani sa nu traiasca din amintiri.
„Aprind lumina. Ma reped la masa. Notez ca un apucat. Pun punctul victorios. A mea esti, fraza! Gata, te-am prins, nu mai poti fugi nicaieri! Admir privelistea cu fraza paralizata pe hartie. Ma culc la loc. S-adorm sau nu? Parc-as mai sta la panda...“
Vlad A. Popescu
„Lista lui Alex. Stefanescu“ isi propune promovarea scriitorilor romani contemporani in galeria de onoare a unei colectii cu o vasta panoplie de autori contemporani, proveniti de pe toate continentele lumii.
„Mi-e dor de vremea cand nu eram critic literar si citeam literatura din placere, nu din
obligatie profesionala. Cu gandul la acea vreme am acceptat cu entuziasm invitatia pe care mi-a adresat-o Editura ALL de a coordona o colectie intitulata „Lista lui Alex. Stefanescu”.
Voi include in colectie numai carti care imi plac, indiferent daca sunt scrise de celebritati sau necunoscuti, de tineri sau batrani, de oameni cu studii universitare sau autodidacti, de prieteni sau dusmani. Nu ma intereseaza biografiile autorilor, pentru mine conteaza doar opera lor.
Nuferii dintr-o mlastina nu sunt mai prejos decat trandafirii dintr-o gradina.
Si mai este ceva. Voi da toata atentia acelor autori pe care nu-i sustine nimeni, nefiind abili sau influenti. La noi s-a creat in timp, de la sine, fara sa fi existat vreun plan diabolic in acest sens, un sindicat al succesului, care functioneaza cu o precizie nefasta. Daca nu esti bine plasat in societate, daca nu poti sa oferi vreun serviciu in schimb sau daca nu esti agresiv, nu ai nicio sansa sa fii publicat, ceea ce inseamna ca textele tale, fie si admirabile, nu vor ajunge niciodata la cititori.
In colectia mea voi primi oaspeti de seama, dar le voi acorda azil literar si unor autori marginalizati. Deviza acestei colectii este aceea pe care am adoptat-o inca de la inceputul carierei mele de critic literar: Hai sa ne bucuram impreuna de frumusetea literaturii!“
Alex. Stefanescu, scriitor si critic literar
Strada Fictiunii este o colectie de literatura universala a Editurii ALLFA, parte a Editurilor ALL. O colectie urbana, cosmopolita, eterogena, perfect racordata la prezent, Strada Fictiunii are patru sectiuni: Clasic, Contemporan, Crime si Bestseller. Aceasta colectie poate fi usor imaginata ca o strada cu arhitectura eclectica, pe care modernitatea si traditia se imbina perfect. O strada cu care s-ar putea mandri orice metropola din peisajul literar al lumii si unde locuiesc fascinantii magicieni ai povestirii din ultimul secol.
. |