Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
O nouă conferință Historia Viva - Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă UNESCO
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) organizeaza, in cadrul seriei de conferinte publice „Historia Viva”, o noua prelegere cu titlul „Castrul si baile romane de la Malaiesti. Un proiect de cercetare in curs de finalizare, un monument pe lista tentativa UNESCO”, prezentata de dr Ovidiu Tentea – arheolog in cadrul MNIR si responsabil stiintific al sitului arheologic.
Evenimentul va avea loc joi, 7 februarie 2019, cu incepere de la ora 11:00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situata in Strada Postei.
Conferinta are ca tema prezentarea rezultatelor sapaturilor arheologice din castrul si baile romane descoperite la Malaiesti, jud. Prahova.

Proiectul de cercetare s-a derulat in doua etape, intre anii 2011 -2015, respectiv 2015 – 2017 si a fost rezultatul colaborarii dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Potrivit lui Ovidiu Tentea, situl arheologic de la Malaiesti are o valoare stiintifica exceptionala, dar si turistica. Importanta stiintifica este cu totul deosebita si se datoreaza posibilitatii de a data exact stapanirea romana asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurta perioada de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Malaiesti s-au putut recupera date relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticla si ceramica) si s-au inregistrat in detaliu aspecte tehnice de constructie care vor putea constitui termeni de referinta pentru studiul epocii romane la nivel international.

Situl a oferit posibilitatea studiului comparativ a doua cladiri cu functii diferite – o tabara militara fortificata si vestigiile unor bai romane, evidentiind o serie de detalii din viata de zi cu zi a soldatilor romani dintr-o centuria

Valoarea turistica a sitului rezulta atat din conservarea surprinzator de buna a bailor romane, cat si a peisajului cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru. O vizita aici i-ar aduce turistului interesat, pe langa o cunoastere aprofundata asupra unor detalii ale civilizatiei romane provinciale si posibilitatea de a primi informatii importante referitoare la alte epoci, precum dealul pe care a fost descoperit emblematicul coif de aur de la Poiana Cotofenesti, locul de amplasare al cetatii dacice de la Gura Vitioarei sau a peisajului arealului in care a fost descoperit tezaurul dacic de la Coada Malului.
Situl a atras atentia UNESCO, care intentioneaza sa-l includa in lista Patrimoniului Mondial.

Publicul interesat sa participe la eveniment este rugat sa se inscrie pe adresa de e-mail pr.mnir@gmail.com. Accesul este gratuit in limita locurilor disponibile.

Afis_Conferin?a Malaie?ti_2019

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate