Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Dirijorul Cristian Mandeal și tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, pe scena Sălii Radio
(Muzică)
Unul dintre cei mai mari dirijori romani, CRISTIAN MANDEAL – care se bucura de peste 45 de ani de activitate, in care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, in 35 de tari – si tanarul violoncelist roman STEFAN CAZACU (25 de ani), care canta pe un violoncel creat in urma cu 101 ani, la Torino (Italia), de catre lutierul Georg Ullman – isi dau intalnire pe scena Salii Radio, intr-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alaturi de ORCHESTRA NATIONALA RADIO.
Programul extrem de atractiv al serii de la Sala Radio reuneste 4 mari compozitori: Schubert - Uvertura italiana, Ceaikovski - Aria lui Lensky din opera Evgheni Oneghin (intr-o inedita adaptare pentru violoncel si  orchestra) si Nocturna pentru violoncel si orchestra semnata tot de marele compozitor rus; Dvorak - Rondo pentru violoncel si orchestra in sol minor si Brahms - Simfonia nr. 1.

Cristian Mandeal_foto Romi Draghici
Cristian Mandeal foto Romi Draghici

CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime auditii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programandu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe in prima auditie britanica (Festivalul de la Edinburgh, 2002) si italiana (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).
Ca dirijor principal si director general al Filarmonicii "George Enescu" (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) si la Orchestra Nationala Basca - San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la “Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).
Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Stefan Cazacu_foto Romica Zaharia (2)
Stefan Cazacu foto Romica Zaharia

Nascut in anul 1994, STEFAN CAZACU si-a inceput formarea muzicala alaturi de tatal sau, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licenta si de master la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, la clasa unui alt important violoncelist roman : Razvan Suma. Gratie bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeana, si-a completat studiile la Universitatea de Muzica din Viena.
Talentul sau a fost rasplatit prin numeroasele premii I obtinute in diverse competitii nationale si internationale, ca Premiul I la Concursul International de la Liezen - Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croatia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 - Bucuresti) s.a.
A sustinut recitaluri in Romania, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania si a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din Romania, dar si cu Filarmonica din Chisinau, Orchestra Simfonica din Valencia, Orchestra Simfonica din Alicante s.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numara, pe langa Cristian Mandeal si Horia Andreescu, Cristian Macelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters. 

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate