Ora 19:30
Artmark, Palatul Cesianu-Racovita.
Nizami Ganjavi, cel mai renumit poet al literaturii persane, compunea in secolul al XII-lea o serie de poeme romantice strânse laolalta sub denumirea de Khamsa (Cele cinci comori). Poemele sale au reprezentat o bogata sursa de inspiratie pentru arta miniaturii, devenind probabil unele dintre cele mai ilustrate texte persane. La British Library este tinut la mare pret manuscrisul Khamsa realizat la comanda imparatului Akbar in 1590.
Dar poemele lui Nizami Ganjavi au inspirat in aceeasi masura si pe mesterii de covoare.
Induiosat de povestea de dragoste princiara, maestrul persan Abdolkarim Esfahani realiza acum doua secole o capodopera a artei decorative, un covor prezent in licitatia Artmark din 28 februarie. Cu peste 1.000.000 de noduri, Covorul Isfahan din lâna ilustreaza o scena de vanatoare din poemul lui Nizami Ganjavi si pleaca in licitatie de la un pret de pornire de 19.000 €.
Cu siguranta iubitorii de astfel de piese unice vor aprecia arta si mestesugul maestrului Abdolkarim Esfahani, ale carui covoare se gasesc astazi in cele mai mari muzee ale lumii.
Licitatia de fata va prezinta de asemenea o varietate de covoare persane, turcesti, pakistaneze, din Azerbaijan sau Uzbekistan, precum si scoarte oltenesti sau maramuresene, covoare muntenesti sau moldovenesti. Un univers decorativ, cu povesti intretesute cu migala si maiestrie.
Covor basarabean din lana, decorat cu berze si motive crestine, atelier manastiresc, sfarsitul sec. XIX
Covor Isfahan din lana, purtand semnatura maestrului Abdolkarim Esfahani, Iran, sfarsitul sec. XIX
Covor muntenesc din lana, decorat cu palmete si flori, inceputul sec. XX
Covor Tabriz din lana, semnat, decorat cu palmete, lotusi stilizati, animale si alte motive de inspiratie safafida, Iran, cca. 1910-1920, piesa rara de colectie
Covor traditional moldovenesc, din lana, parietal, decorat cu doi cocosi si motive geometrice, prima jumatate a sec. XX
Exceptional covor Senneh din lana, decorat cu gradina paradisului, Iran, cca. 1800, unic prin datare si repertoriul stilistic, piesa foarte rara de colectie . |