Petre Matei – cercetator si istoric in cadrul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania, si Catalina Tesar – cercetator si antropolog la Muzeul National al Taranului Roman, vor vorbi despre Pieptanarii, in povesti si in arhive.
Pe romii din Tandarei i-au facut celebri presa de scandal, Politia Metropolitana, BBC-ul si Al Jazeera: trafic de copii, arme artizanale, fraudarea sistemelor sociale din Vest. In oras li se spune ursari, pentru ca ar fi umblat cu ursul. Ei insisi isi zic mai degraba pieptanari, pentru ca mai demult faceau piepteni. Care este istoria sociala a romilor din Tandarei, cu ce s-au ocupat in trecut, cum si cand s-au stabilit in oras, si cum ne poate ajuta trecutul sa intelegem practici sociale actuale?
Imbinand perspective antropologice cu perspective istorice asupra formelor de mobilitate si a activitatilor economice practicate de romii pieptanari din SE Romaniei in secolul XX, prezentarea pune fata in fata marturii personale cu documente de arhiva pentru a raspunde la intrebari de genul: Este nomadismul romilor o trasatura culturala ori o optiune economica? Exclude nomadismul istoric practicarea agriculturii intr-o mai mare masura decat au exclus reformele agrare? Vom concluziona cu intrebari generale despre cum citim arhivele si cum ascultam povestile oamenilor. Sau cum putem imbina cercetarea antropologica cu cea istorica?
Intrarea este libera.
. |