Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 decembrie 2024
1819 • Se naste Theodor Fontane, scriitor german (d. 1898)
1865 • Se naste Rudyard Kipling, scriitor, laureat al Premiului Nobel (d. 1936)
1931 • Se naste Teofil Vâlcu, actor român de teatru si film (d. 1993)
1947 • Regele Mihai I abdica si renunta la conducerea statului.
Recomandări
Deschiderea expoziției „Fețele noi ale armelor vechi”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta deschiderea expozitiei temporare „Fetele noi ale armelor vechi”. Vernisajul va avea loc joi, 28 februarie 2019, incepand cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti.
Expozitia aduce in atentia publicului o serie de obiecte cu un caracter deosebit din patrimoniul tehnico-militar al MNIR, realizate si folosite in prima parte a secolului XX, in special in timpul Primului Razboi Mondial. 
Efectele Primului Razboi Mondial asupra evolutiei umanitatii au fost profunde, schimbarile survenite asupra mediului social fiind resimtite si astazi. Unul dintre domeniile tehnice care s-a dezvoltat in mod spectaculos in aceasta perioada a fost cel al armelor, fortele implicate in Marele Razboi investind masiv in cercetarea si dezvoltarea armamentului atat de necesar pe campurile de lupta. 

Avand in vedere expozitiile dedicate comemorarii Marelui Razboi organizate de catre MNIR in cursul anilor trecuti, specialistii din cadrul Sectiei Restaurare si-au propus sa prezinte franturi din Primul Razboi Mondial dintr-o perspectiva absolut deosebita si neabordata pana in prezent in muzeele romanesti, scopul expozitiei „Fetele noi ale armelor vechi” fiind acela de a oferi publicului vizitator oportunitatea de a intelege atat importanta restaurarii in cadrul muzeului, care in aceasta situatie a presupus imbinarea a doua meserii atat de diferite si de rare in prezent: cea de restaurator si cea de armurier, cat si importanta armelor de foc pentru istoria tehnicii, precum si pentru istoria militara. De altfel, urmand buna traditie a expozitiilor de restaurare, acest proiect reprezinta o ocazie unica de a descoperi ce se intampla „in spatele usilor inchise” din laboratoarele muzeelor, de a cunoaste procesul meticulos de restaurare, dar si mecanismele de functionare a obiectelor restaurate. 

In aceeasi masura, expozitia se inscrie in seria evenimentelor dedicate centenarului incheierii Primului Razboi Mondial, fiind in acelasi timp si primul proiect expozitional dintr-o serie de evenimente dedicate restaurarii bunurilor de patrimoniu, pe care MNIR isi propune sa le organizeze in urmatoarea perioada. 

In cadrul expozitiei „Fetele noi ale armelor vechi” vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite in Primul Razboi Mondial, eveniment de prima importanta pentru istoria umanitatii si pentru istoria Romaniei, si anume: pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pusca Lebel Fusil d'Infanterie M. 1886, carabina Mauser Gewehr 98, pusca Mauser M.1895, mitraliera Chauchat (CSRG) M.1915 si mitraliera Hotchkiss M.1914, precum si grenade si tuburi de proiectile. Aceste obiecte valoroase din colectia MNIR sunt adevarate inovatii tehnice care au fost innobilate de o restaurare minutioasa si constrangatoare din punct de vedere estetic si stiintific. Expozitia este completata de doua jurnale care au apartinut unui militar roman implicat in Primul Razboi Mondial, piese de asemenea restaurate cu aceasta ocazie.

Expozitia va fi deschisa la MNIR in perioada 28 februarie– 28 aprilie 2019, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 09:00 – 17:00.

Afis


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate