Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Cinemacitit: întâlniri cinematografice și literare la Muzeul Naţional al Literaturii Române
(Cinema)
Adaptare a nuvelei omonime scrise de Ioan Grosan, filmul „Caravana cinematografica” regizat de Titus Muntean va fi proiectat joi, 28 februarie, de la ora 19,00, la Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR).
Proiectia va fi urmata de un dialog la care vor participa Ioan Grosan (scriitor, autorul nuvelei "Caravana cinematografica") si directorul de imagine al filmului, Vivi Dragan Vasile.
Moderator: Cecilia Stefanescu (scriitoare si regizoare).

Nuvela Caravana cinematografica, debutul in proza al scriitorului Ioan Grosan, in 1985, ”face parte din acea categorie de opere literare care par mult mai usor de adaptat pentru cinema decat sunt de fapt. E aproape in totalitate filmabila: umorul autorului e anecdotic, deci ar trebui - teoretic - sa poata fi ecranizat fara mari batai de cap; diferentele intre personaje sar in ochi; satul in care se petrec intamplarile e descris cu mai multa atentie decat oricare dintre protagonisti. La o prima vedere, textul e gata sa fie impartit in secvente si cadre.” (Irina Trocan, Revista ”Film Menu”, 2010).

Prima discutie despre ecranizarea povestirii lui Ioan Grosan a avut loc intre Titus Muntean si scriitor in anii ’90 –  ”Am ajuns impreuna la concluzia ca nu e rea viziunea mea asupra scenariului. Cu alte cuvinte, Ioan a avut incredere sa imi dea mana libera ”, spunea regizorul in 2008, cand filmul se afla inca in pre-productie. Titus Muntean a simtit de la prima lectura potentialul cinematografic al textului: "Da, poate a fost lectura la care mi s-a aprins cel mai repede beculetul, cel pe care scrie "bun de scenariu". Si, cu cat citeam mai mult, cu atat vedeam mai clar lumea nuvelei" (”Liternet”, 2008)

Still_2.jpg_temp_535


Proiectat in premiera la TIFF in 2009 si lansat in cinematografe in 2010, filmul „Caravana cinematografica” spune povestea tanarului activist de partid Tavi (Dorian Boguta), care soseste intr-un sat din Transilvania anilor '60 sa ridice nivelul de constientizare al cetatenilor fata de noile realitati comuniste ce apar. E prima sarcina importanta a lui Tavi care vrea sa obtina rezultate cat mai bune, doar ca ploaia cade fara oprire, iar inertia satenilor ii saboteaza incontinuu planurile. Din distributia filmului mai  fac parte actorii Mircea Diaconu, Melania Ursu, Ovidiu Ghinita si Iulia Lumanare.

Caravana cinematografica a primit 4 premii si 3 nominalizari la Premiile Gopo in 2011.

Ioan Grosan este prozator, dramaturg si publicist. A facut parte din gruparea revistei „Echinox”, unde a inceput sa scrie din 1974. Debuteaza editorial in 1985 cu volumul de povestiri ”Caravana cinematografica” (tradus in Rusia, Germania si Anglia), urmat de volume precum ”Trenul de noapte”, ”Scoala ludica”, ”Planeta mediocrilor”, ”O suta de ani de zile la Portile Orientului”, ”Jurnal de bordel”, ”Un om din Est”, s.a. A fost membru al ”Cenaclului de proza Junimea”, de asemenea, membru fondator al gruparii „Ars Amatoria”. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creatie cinematografica al Ministerului Culturii (condus de Lucian Pintilie) si redactor la revistele ”Contrapunct”  si ”Academia Catavencu”, precum si publicist comentator la cotidianul ”Ziua”. 

Still_3


Vivi Dragan Vasile este cel mai cunoscut operator si director de imagine de film din Romania. A semnat imaginea pentru filme de referinta ale cinematografiei romanesti precum ”Ultima noapte a singuratatii” (1975), ”Inghititorul de sabii” (1980), ”Drumul oaselor” (1980), ”Cuibul de viespi” (1984), ”Morometii” (1987), ”Secretul armei secrete” (1988), ”Stare de fapt” (1995), ”Filantropica” (2000), ”Furia” (2001), ”Occident”(2001), ”Cealalta Irina” (2008), ”Nunta muta” (2008), ”Caravana cinematografica” (2008), ”6,9 pe scara Richter” (2015) sau ”Morometii 2” (2018). 

Cecilia Stefanescu a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. A publicat in volumele colective ”Ferestre 98” (1998) si ”Tescani 40238” (2000). A lucrat in presa si in edituri, a predat seminarii de teoria literaturii la ”Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, a publicat in  reviste si publicatii precum ”Dilema veche”, ”Madame Figaro”, ”Cahiers roumains d’études littéraires”, ”Cotidianul”, ”Observator Cultural”, etc. Romanul ”Legaturi bolnavicioase” (ecranizat in 2016), a aparut in trei editii la Editura Polirom (2005, 2006 si 2011) si a fost tradus in limbile franceza, italiana si poloneza, la edituri prestigioase. In 2016 a scris si a regizat scurtmetrajul ”Ferdinand 13”, selectionat la Festivalul International de Film de la Zagreb, unde a primit mentiune speciala, precum si la TIFF.

Intrarea la evenimentul care  va avea loc la sediul MNLR din strada Nicoale Cretulescu 8  este libera, in limita locurilor disponibile. 

********************************************************************
Ce a fost la inceput, filmul sau romanul? Cum se face trecerea de la carte la camera de filmat? Dar de la meseria de scriitor la cea de regizor?
Iata cateva intrebari la care se va raspunde intr-o serie de intalniri intitulate CINEMACITIT care isi propun sa medieze dialogul cineastului cu opera literara si sa readuca in atentia publicului ecranizarile unor texte de referinta din literatura romana.
CINEMACITIT este sustinut de Muzeul National al Literaturii Romane. Programul cuprinde proiectii de film romanesc urmate de un dialog intre regizor/scenarist/actor si o personalitate literara din Romania. Filmele prezentate reprezinta ecranizari remarcabile ale unor texte de referinta din literatura romana, dar si productii recente premiate la mari festivaluri internationale sau adaptari libere dupa romane autohtone.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate