Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Filmele mute prind voce. 7 victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute pentru a-și spune povestea
(Cinema)
La fiecare 30 de secunde o romanca este victima violentei domestice. Aceasta e cruda statistica nationala.
Mai ingrijorator este faptul ca, de frica, prea putine femei vorbesc si mai putine cer ajutor, pentru ca agresorii le domina la nivel psihologic si de cele mai multe ori le izoleaza, indepartandu-le de familie, de prieteni  si de toti cei care le-ar putea ajuta.

Asa cum foarte multe femei, victime ale violentei domestice, aleg sa taca, asa a ramas si violenta din anumite filme mute, in tacere, timp de aproximativ 100 de ani.
 
Scene de violenta domestica se pot vedea in filme mute faimoase realizate de Charlie Chaplin, Rupert Hughes si multi alti regizori ai anilor ’20. Si pentru ca se implinesc aproximativ 100 de ani de la realizarea lor, aceste filme mute pot fi utilizate de catre public in scopuri non-comerciale incepand cu 1 ianuarie 2019. 
 
ANAIS, o asociatie nonprofit care sprijina victimele violentei domestice si care sustine ca “nu trece daca taci”, s-a folosit de scenele din aceste filme mute pentru a lansa campania “Voci Netacute”.  „Voci Netacute” este mai mult decat o campanie, este un proiect cinematografic in care 7 victime ale violentei domestice rup tacerea si dubleaza filmele mute, dand voce personajelor, pentru prima data dupa atata timp.
 
Povestile spuse in film prezinta diferite tipuri de abuz, de la cel psihologic, la cel economic, la cel sexual si chiar tentative de omor. Femei agresate fizic si lasate fara respiratie pe jos, soti sau concubini care au ajuns la puscarie sau care se plimba liberi prin oras, familii destramate, copii martori la tragedii. Victimele care si-au gasit curajul sa vorbeasca redau intocmai propriile povesti de viata pentru a inspira si alte femei, care trec prin astfel de situatii, sa ceara ajutor.

Proiectia filmului a avut loc in cinematograful Elvire Popesco pe 6 martie, in prezenta presei si a Monicai Barladeanu, ambasadoarea campaniei “Voci Netacute”.
 
Monica Barladeanu, actrita: “Deseori mamele victime ale abuzului domestic raman in aceasta situatie crezand ca nu au dreptul sa-si priveze copiii de prezenta a doi parinti in viata lor. Eu sunt copilul care a preferat si votat, sa aiba doi parinti separati, dar mai fericiti departe unul de celalalt. Copilul care asista la astfel de acte de violenta fizica sau verbala, in lipsa unei consilieri psihologice timpurii, are sanse reale sa devina un viitor adult abuzator la randul lui, sau o victima care isi traieste viata in genunchi. Am facut un pas in fata sa vorbesc despre partea aceea a vietii nostre pe care preferam sa o tinem la sertar, pentru ca nu conteaza cat de inalta ti-e functia, cat de mare ti-e notorietatea, sau cat de admirata esti de oameni care nu te cunosc…violenta domestica, cu toate formele ei, nu discrimineaza.
 
Filmul “Voci Netacute” are aproximativ 40 de minute si este impartit in 7 capitole. Imaginile din fiecare capitol sunt luate din 7 filme mute diferite.
 
“A Woman of Paris,” directed by Charlie Chaplin - 1923
 “Our Hospitality,” directed by Buster Keaton and John G. Blystone - 1923
“Flaming Youth,” directed by John Francis Dillon- 1923
"Safety Last!,” directed by Fred C. Newmeyer and Sam Taylor- 1923
“Souls for Sale,” directed by Rupert Hughes- 1923
“Where the North Begins,” directed by Chester M. Franklin- 1923
 “Scaramouche,” directed by Rex Ingram- 1923

Ioana Mischie, Regizor – “Pentru mine, proiectul “Voci Netacute” este despre curaj – curajul unor femei de a-si marturisi povestea, in pofida traumelor suferite, curajul lor de a inceta sa tolereze abuzuri, curajul lor de a se reinventa, dupa momente cumplite. Ne dorim ca proiectul sa devina un manifest educational, social si cinematografic care poate schimba atitudinile celor din jur si care poate ajunge, in cele din urma, sa anuleze cazurile de violenta domestica pe termen lung.
 
“Voci Netacute” este o campanie realizata de Asociatia ANAIS, in parteneriat cu agentia de publicitate Centrade Cheil. 
 
Ioana Zamfir, Director de creatie, Cheil Centrade - “Linistea e, de multe ori, un lucru bun, dar cu siguranta nu in acest caz. Ce am reusit e un continut reinterpretat care, dublat prin voce, ne face sa vedem unele lucruri. Ca sa nu mai petrecem alti 100 de ani in liniste, cand vine vorba de abuzul domestic”. 
 
Campania are obiective care merg in doua directii: incurajarea mai multor femei, victime ale abuzului domestic, sa rupa tacerea si sa contacteze Asociatia ANAIS pentru ajutor si strangerea de fonduri pentru primul si singurul adapost de urgenta din Bucuresti, cu program non stop, deschis de Asociatia ANAIS pentru victimele violentei domestice. in momentul asta, adapostul de urgenta este pe cale de a fi inchis in doua luni, din cauza lipsei de fonduri.  
 
Carmen Nemes, Presedinte, Asociatia Anais: “Dorim ca prin campania “Voci Netacute”, sa dam incredere femeilor abuzate, sa le asiguram ca cineva este aici ca sa le asculte si sa le sprijine. Asociatia ANAIS are specialisti care pun suflet in activitatea lor. Insa Centrul de gazduire a victimelor violentei domestice are nevoie de finantare. In Centru victimele femei si copii primesc: gazduire, hrana, consult si tratament medical, consiliere psihologica, consiliere juridica, consiliere si indrumare sociala si consiliere vocationala, dar cel mai important primesc incredere din partea celor care incearca sa gaseasca o solutie pentru fiecare.
 
Filmul integral, cu ale lui 7 povesti, poate fi vizionat pe www.vocinetacute.ro, acolo unde se pot gasi si toate detaliile despre cauza si donatii. 

Campania a fost realizata cu sprijinul studioului de productie StudioSet, a partenerilor digitali Atelieru de Internet si cu ajutorul Bad Unicorn.  

Voci Netacute



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate