Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Trio de senzație al jazzului hispanic, în martie, la București
(Muzică)
Una dintre cele mai puternice trupe ale scenei avangardiste spaniole, Mezquida-Aurignac-Prats aduce in luna martie, la ARCUB, un concert indraznet si intens care imbina free jazz cu muzica populara contemporana si de improvizatie. Joi, 21 martie, de la ora 20:00, MAP sustine la ARCUB cel de-al cincilea concert al anului din stagiunea de jazz Artist in Residence, organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB si curatoriata de Cristian Soleanu.
In concertul de la Bucuresti cei trei artisti vor canta muzica primelor doua albume, care le-a adus titlul de cea mai buna formatie de jazz in 2015 si premiul pentru cel mai bun album de jazz in 2016. M.A.P sunt recunoscuti pentru pasiunea si virtuozitatea interpretarilor live, pentru pasajele hipnotice si ritmurile dinamice alternate cu momente de lirism sentimental, groove si influente orientale.

Timbrul muzical aparte al trioului M.A.P. este dat de expresivitatea pianistului din insula Menorca, Marco Mezquida de imaginatia si originalitatea saxofonistului din Malaga, Ernesto Aurignac, si de versatilitatea bateristului din Girona, Ramon Prats.

„Felul in care canta cei trei este o descarcare energetica de jazz pur, emis cu o spiritualitate, o indrazneala si cu o intensitate nemaiintalnite in jazzul spaniol de ani intregi. Sunetul si prestatiile lor live au fost cele mai bune noutati ale anului, nu doar in jazzul din Spania, dar si din afara.” (El Mundo)

Marco Mezquida. Asemanat cu Bill Evans si Keith Jarrett, Marco Mezquida este printre cele mai mari senzatii ale pianului de jazz din ultimii ani. Ales de cinci ori „Muzicianul Anului” de Asociatia Muzicienilor de Jazz si Muzica Moderna din Catalonia, Marco Mezquida este un artist eclectic si versatil. Pianist, compozitor, lider de formatii si acompaniator, Mezquida sustine concerte solo sau alaturi de orchestre, se implica in proiecte de dans, canta ca membru in formatii de jazz.

Ernesto Aurignac studiaza saxofonul clasic la Conservatorio Superior din Malaga, iar la Barcelona, jazzul, armonia moderna si improvizatia. Un muzician entuziast si pasionat, Ernesto Aurignac initiaza proiectul “Charlie Parker with Strings”, fondeaza Cvintetul Anunnakis care este nominalizat la titlul de „Cea mai buna productie de jazz si muzica contemporana” din Spania si sustine constant masterclass-uri in lumea intreaga.

Ramon Prats. Declarat de Asociatia Muzicienilor de Jazz si Muzica Moderna din Catalonia „Muzicianul anului” in 2014 si castigatorul titlurilor „Albumul anului” cu Cvartetul Pandora si „Grupul anului” cu Ramón Prats Quartet, bateristul spaniol a colaborat cu artisti internationali precum Lee Konitz, Mars Gustafsson, Andy Moor, David Murray sau Deborah Carter. Este o prezenta constanta pe scena festivalurilor internationale de jazz din Belgia, Ecuador, Marea Britanie, Suedia, Rusia, Islanda si Franta. In prezent este profesor la Conservatori Superior de Música del Liceu.

MAP_21 martie ARCUB

Despre “Artist in Residence”:

Initiat in toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invita, in fiecare sezon, un artist roman pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o tema aleasa de el insusi. Dupa ce primele doua sezoane au prezentat un program de concerte selectionate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriata de Cristian Soleanu si prezinta, in perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.
Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gandindu-ma la istoria ce sta in spatele vietii si al realizarilor profesionale ale fiecaruia dintre artistii creatori. Muzica improvizata este rodul unor acumulari de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scena, in timpul interpretarii, acesti factori dau greutate si un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate in cadrul stagiunii emana fiecare «o istorie vie» a artistilor. Desi diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleasi valori – creativitate, libertate, traditie –, ele constituindu-se astfel intr-o alchimie a intregii traditii muzicale a jazzului”, declara Cristian Soleanu, curator program “Artist in Residence”.

Program concerte Artist in Residence aprilie - iunie 2019:
•    4 aprilie – Blue Noise – Portrait
•    18 aprilie –  John Betsch Quartet
•    9 mai – Petra Acker & The Band
•    23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
•    6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
•    20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achizitionate online, de pe arcub.ro sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala – Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate