Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Prima serie de ateliere de educație sentimentală din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere a avut loc la București
(Viață)
Pe 20 si 21 februarie a avut loc, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), prima serie a atelierelor de educatie sentimentala „7 Vallies” pentru copii de 9-13 ani, sustinuta de artisti si traineri din Italia si Cehia. Atelierele fac parte din programul european Unprepared Hearts - Inimi tinere – Educatie sentimentala prin cultura pentru preadolescenti, care se desfasoara in perioada octombrie 2018 -  iunie 2020 in trei tari - Romania, Italia si Cehia - cu scopul de a-i ajuta pe copii sa se descopere si sa dea glas sentimentelor si emotiilor, prin intermediul artei.
In Romania, proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si se deruleaza prin Asociatia Da’DeCe, in parteneriat cu MNAC, Asociatia MetruCub - resurse pentru cultura si Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu. La atelierul „7 Vallies”, sustinut de artisti si traineri ai TPO Company din Italia sub coordonarea organizatiei Sladovna Pisek, Cehia, au luat parte 4 grupuri de preadolescenti de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, dar si educatori si formatori culturali. Copiii au participat cu entuziasm la calatoria artistica propusa de trainerii Ambra Bartolomeo - dansatoare si profesoara de dans - si Marek Menšík - actor si performer – alaturi de curatoarea Tereza Dobiasova din Cehia. Construit ca un workshop experimental adresat preadolescentilor, pentru a-i ajuta sa se accepte pe ei insisi si pe cei de o varsta cu ei, atelierul a inclus jocuri creative de imaginatie, introspectie, auto-transformare si comunicare. Copiii au fost invitati sa treaca prin sapte provocari ce reprezinta sapte niveluri ale descoperirii de sine, prin intermediul unei abordari non-formale, creative si interactive.

Experienta s-a dovedit a fi foarte utila pentru preadolescenti, care au apreciat exercitiile si provocarile propuse de traineri. „Am fost putin speriata la inceputul atelierului pentru ca mi-e rusine de cum arat. Experienta de azi m-a ajutat sa fiu mai linistita si mai intelegatoare cu cine sunt si cu corpul meu. Cred ca a fost foarte bine si sper sa invat sa imi iubesc mai mult propria persoana”, a spus T., o eleva de 12 ani.

6_Inimi_tinere_foto_credit_Andra_Aron
foto Andra Aron

Inimi_tinere_foto_credit_Andra_Aron
foto Andra Aron

A fost foarte frumos astazi, atelierul m-a facut sa prind curaj, sa vreau sa interactionez mai mult cu ceilalti. Eu sunt foarte timida si am vrut sa vin la atelier pentru ca mi-am propus sa fiu mai curajoasa, mai prietenoasa si sa incerc lucruri noi”, a declarat A., o eleva de 11 ani.

Proiectul «Inimi tinere» apare ca o initiativa sensibila, curajoasa si atipica prin care modelele de educatie culturala isi schimba paradigma de functionare. Fiind vorba despre educatie sentimentala, o tema extrem de sensibila, mergem in varful picioarelor, dar cu sufletul pe tava la intalnirea cu copii si tineri. Schimbarea paradigmei vine din asumarea la maximum a faptului ca tema intalnirilor este necesara, dar fragila, iar copiii sunt expusi de o maniera profunda si asumata. Cum altfel decat prin mijlocirea artei s-a putea desfasura intalnirile noastre? Cum altfel decat sincer, deschis si cu bucuria de a descoperi si in noi, adultii, emotia? Un proiect tanar, dar profund, cu intalniri memorabile si cu efecte pe termen lung.”, a spus Raluca Bem Neamu, presedintele asociatiei Da’DeCe si managerul proiectului din Romania.

3_Inimi_tinere_foto_credit_Andra_Aron
foto Andra Aron

Cele patru sesiuni ale atelierului au fost asociate cu un training de tip atelier adresat educatorilor culturali romani, care au lucrat cu formatorii italieni si cehi si care au participat apoi la atelierele adresate copiilor, urmand sa disemineze experienta artistica si educationala dobandita in activitatea lor viitoare.

Aceste zile in Bucuresti au fost cu adevarat vii si intense. Programul in sine a fost construit ca o provocare, iar amestecul energic de educatori, copii si membri ai echipei implicati in dezvoltarea programului a sporit acest lucru. Ne-am adaptat la specificul fiecarui grup si, progresiv, am putut sa imbogatim atelierul. Uneori am lucrat mai „asezat”, alteori a fost nevoie sa fim mai efervescenti, dar s-a lucrat foarte bine de fiecare data. Mi-a placut mult lucrul cu copiii si cred ca trebuie sa aiba mai multa incredere in ei insisi, sunt extraordinari.”, a spus Tereza Dobiasova, curator Sladovna Pisek.

In 15 si 16 februarie, artisti, curatori si educatori culturali romani au lucrat, tot la Muzeul National de Arta Contemporana, cu grupe de preadolescenti (9 – 13 ani) de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu in alte patru ateliere cultural-educationale. Copiii au fost incurajati sa asculte, sa comunice, sa lucreze impreuna si sa isi exprime emotiile si sentimentele prin intermediul artei, oferind astfel echipei de proiect imaginea modului in care se raporteaza la tema propusa - educatia sentimentala. Atelierele se inscriu in pregatirea metodologica a pachetelor viitoare de formare si identificare a instrumentelor culturale potrivite in accesarea acestei teme esentiale in dezvoltarea tinerilor.
Urmatoarele ateliere din cadrul programului vor avea loc la Bucuresti la sfartitul lunii mai 2019.

4_Inimi_tinere_foto_credit_Andra_Aron
foto Andra Aron

Programul Unprepeard Hearts - Inimi tinere, cofinantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene si Administratia Fondului Cultural National, reprezinta o calatorie artistica pentru preadolescenti si propune activitati de mediere artistica pentru copiii de 9-13 ani, abordand educatia sentimentala, o tema despre care nu este abordata aproape deloc in niciuna dintre cele trei tari implicate.
Organizatiile coordonatoare ale programului la nivel de tara sunt Asociatia Da’DeCe in Romania, MUBA - Muzeul Copilului din Milano in Italia si Sladovna Pisek in Cehia.

2_Inimi_tinere_foto_credit_Andra_Aron



*Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Parteneri media: Itsy Bitsy, scoala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

Mai multe imagini de la ateliere pe pagina de facebook a Asociatiei Da`DeCe

Asociatia Da`DeCe, infiintata in 2011, este unul dintre cei mai cunoscuti ofertanti de programe de educatie despre arte contemporane si patrimoniu, precum si de proiecte si expozitii interactive pentru copiii din Romania. Asociatia se diferentiaza de alte organizatii prin faptul ca programele oferite sunt inovative, se bazeaza pe principii moderne de psihologie a copilului, au in vedere principiul interdisciplinaritatii si urmaresc familiarizarea copiilor cu patrimoniul cultural si artele contemporane. in acest cadru, programele asociatiei sunt legate direct de patrimoniul cultural, iar majoritatea dintre ele se deruleaza in muzee din Bucuresti si alte orase mari din tara.
In ultimii ani, Asociatia a inceput sa dezvolte si o dimensiune europeana prin itinerarea expozitiilor interactive in orase din Europa si prin participarea la proiecte europene.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate