Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
„Conversații cu prieteni” de Sally Rooney este dovada că generația Millenials poate da scriitori excepționali
(Literatură)
Este numita „un Salinger al generatiei Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus ca este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) si ca „pur si simplu iti citeste toate gandurile” (Vogue). Romanul sau de debut, „Conversatii cu prieteni”, a aparut la Curtea Veche Publishing.
Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm si a fost recompensat deja cu premii importante.

„Bobbi si cu mine“ – asa incepe Frances sa povesteasca despre relatia sa cu cea mai buna prietena, care ii fusese pentru o vreme si iubita. Ea se vede pe sine ca pe o jumatate din intregul pe care il constituie aceasta relatie, disecata brutal de onest si pusa in raport cu celelalte relatii pe care Frances incearca sa le aiba.

Autoarea inventeaza si propune un nou limbaj prin care oamenii, legati unii de altii prin atasament sau iubire, sa reuseasca sa comunice si sa supravietuiasca impreuna. Ce se afla in spatele unei discutii obisnuite cu cea mai buna prietena, cu iubitul, cu mama sau cu tatal alcoolic? Pana unde merge un om atunci cand tot ce vrea este sa fuga de sine? Conversatiile intre personajele principale ale cartii par de neoprit: observatii, teorii, dialoguri aprinse, ironii. incep in persoana, se continua pe email, SMS, social media, intr-un dialog continuu, fiindca in epoca ecranelor conversatiile pot sa mearga la nesfarsit. Iar toate aceste dialoguri tes o panza invizibila care leaga relatiile din carte cu un fir comun, si totodata evidentiaza asteptarile complet diferite pe care le au acesti oameni. Sally Rooney pune in personajele sale cate putin din tot ce am putea fi oricare dintre noi, intr-un roman care radiografiaza foarte bine relatiile in secolul al XXI-lea.

Autoarea a castigat premiul pentru Cel mai bun Scriitor Tanar al Anului oferit de Sunday Times. Totodata s-a aflat in 2018 pe lista scurta a urmatoarelor premii: Dylan Thomas Prize, Kerry Group Irish Novel of the Year si Rathbones Folio Prize. Nu in ultimul rand s-a aflat pe lista lunga a Desmond Elliott Prize 2018 si a fost una dintre cele mai recomandate carti de catre publicatiile Sunday Times, The Observer si The Telegraph.

Sally Rooney s-a nascut in 1991 si a crescut in Castlebar, Irlanda, impreuna cu un frate mai mare si o sora mai mica. A studiat limba engleza la Trinity College din Dublin si a continuat cu un masterat in stiinte politice, pe care nu l-a terminat. Ulterior s-a inscris si a absolvit tot la Trinity College un masterat in literatura americana. inainte de a se hotari sa scrie, Rooney a fost un renumit speaker si debeater, astfel ca in anul 2013 aceasta a obtinut locul intai la Campionatul de debate al universitatilor din Europa. Din 2014, Sally Rooney a inceput sa scrie constant, iar cartea sa de debut a fost primita cu entuziasm de critici. A doua sa carte, „Normal people” (in curs de aparitie la Curtea Veche Publishing) s-a aflat pe lista lunga a titlurilor nominalizate la Man Booker Prize 2018. Ambele carti urmeaza sa fie ecranizate.

Volumul „Conversatii cu prieteni” de Sally Rooney, in traducerea lui Theo Herghelegiu, poate fi achizitionat pe curteaveche.ro sau in librarii la pretul de 43 lei.

Partener monitorizare presa: Klarmedia

Conversatii cu prieteni_Coperta1

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate