Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarneri ? – colecţia de primăvară 2019
(Muzică)
Turneul DUELUL VIORILOR revine in acest an pentru inceput cu „colectia de primavara”, intr-o varianta ce va ajunge intre 31 martie si 3 aprilie la Alba Iulia, Oradea, Cluj Napoca si Bistrita, violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail ajungand astfel la a noua editie a turneului si incadrand evolutiile lor in aceasta formula, intre concertele simfonice pe care le sustin pe scenele tarii de-a lungul intregului an. Longevitatea intalnirilor duelistice purtand semnatura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, incepute in 2011, depaseste asteptarile multora.
2011 era un an de reasezari, in care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru suprematie a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius si Guarneri. S-au revazut in fiecare toamna, an de an, iar in 2017 au chemat si intariri, duelul ajungand la… patru personaje „violonistice”.
   
Duelul viorilor 2018_1_Foto Virgil Oprina
foto Virgil Oprina

Privind inapoi la cele noua editii, ne reamintim ca Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru reprezinta o generatie de forta a artei violonistice romanesti aflata acum in deplina maturitate, ca sunt doi muzicieni care au demonstrat in acesti ani ca stiu sa depaseasca orgoliile unicitatii personalitatii artistice, ducand acest proiect din cele mai mici orase ale tarii in care ne aflam, pana la Carnegie Hall din New York si demonstrand astfel ca muzica si arta pot  face ca in mod potential aceste limite sa nu mai existe.
   
Viata lor concertistica merge mai departe, la fel cea pedagogica, de-a lungul unei stagiuni, zilele in care cele doua viori raman sa se odihneasca in cutiile lor sunt, practic, inexistente.
   
Duelul viorilor 2018_11_Foto Virgil Oprina_2018_10_30
foto Virgil Oprina

Pentru primavara anului 2019, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etaland sunetul viorii Stradivarius „Pachoud” in Polonaise brillante in la major op. 21 de Henryk Wieniawski, iar Gabriel Croitoru punandu-l in valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala” (pusa la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”, in al carui patrimoniu se afla) in Melodii lautaresti op. 20 de Pablo de Sarasate. Partea rezervata duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail, va cuprinde unele dintre cele mai populare lucrari abordate in cele sapte editii anterioare: Astor Piazzolla - Toamna  si Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires, Igor Alexandrovici Frolov – Divertimento, Souvenir si Ragtime, Dmitri sostakovici – Cinci piese pentru doua viori si pian si o serie de tangouri de Carlos Gardel – Volver si El dia que me quieras; Angel Villoldo – El Choclo;  Gerardo Matos Rodriguez – La Cumparsita.
Detalii pe www.duelulviorilor.ro

ITINERAR

31 martie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultura

1 aprilie, ora 19 – Oradea, Teatrul Regina Maria

2 aprilie, ora 19 – Cluj-Napoca, Auditorium Maximum UBB

3 aprilie, ora 19 – Bistrita, Sinagoga


duelul viorilor 2019.cdr


Parteneri culturali si co-organizatori: Primaria Municipiului Alba Iulia, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Rotary Club Cluj-Napoca Opera, Teatrul Regina Maria din Oradea, Consiliul judetean Bistrita, Societatea de concerte Bistrita
Producatori: Pro Contemporania, The Culture Hub
Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional
Cu sprijinul: JTI, Senia Music, Muzeul National „George Enescu”
Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Mediatrust, Romania TV, Liternet,  Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasika.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate