Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Folclor balcanic și jazz contemporan în concertul Jazzanitza din 14 martie
(Muzică)
Alchimistii jazzului bulgaresc vin in martie la Bucuresti cu proiectul original Jazzanitza, conceput de artistul Bobby Petrov. Ritmurile dansurilor populare din Bulgaria combinate cu jazzul contemporan si elemente din muzica balcanica sunt intrepretate live la tobe, saxofon, chitara si contrabas in concertul Jazzanitza de joi, 14 martie, de la ora 20:00, la ARCUB.
Concertul face parte din cea de-a treia stagiune de jazz ARTIST IN RESIDENCE organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB si curatoriata de Cristian Soleanu.

In concertul de la ARCUB, Bobby Petrov prezinta publicului romanesc cel mai inovativ proiect al sau, Jazzanitza, creat alaturi de un colectiv de muzicieni bulgari ce calca pe urmele marilor instrumentisti ai jazzului si folclorului bulgaresc, printre care Ivo Papasov, Theodosii Spassov si Peter Ralchev.

„Vorbim aici de o noua generatie de «alchimisti» bulgari ce poarta muzica noastra populara intr-o calatorie interesanta, trecand prin New York, poate si prin Amsterdam… si apoi inapoi la cultura bulgareasca!” declara renumitul artist Theodosii Spassov despre grupul Jazzanitza.

Muzicienii din spatele Jazzanitza fac parte prima generatie de artisti muzicieni care, dupa anul 1989, au avut ocazia sa urmeze o educatie in jazz la universitatile europene si sa duca cunostintele si influentele astfel dobandite in cultura bulgareasca. Saxofonistul Dimitar Liotev, chitaristul Ludmil Krumov si contrabasistul Boris Taslev urca alaturi de Bobby Petrov pe scena ARCUB, pentru concertul Jazzanitza, din 14 martie.

Folclorul bulgaresc are o proprietate foarte interesanta – nu poate fi imblanzit. Orice ai face cu acest tip de muzica, exista o parte care trebuie sa ramana autentica. Muzica noastra populara este foarte diferita. Am intalnit muzicieni care, pur si simplu, nu pot intelege aceasta muzica, in special cea instrumentala. Cred ca sufletul balcan este cel care va simti intotdeauna cel mai puternic muzica nascuta pe aceste taramuri” declara Bobby Petrov pentru Radio Bulgaria.

Bobby Petrov. Tobosarul si compozitorul bulgar si-a inceput cariera la varsta de 19 ani, ca membru al cunoscutei formatii de pop/rock Slang. Ulterior, studiaza jazzul in Olanda, la Prince Claus Conservatorium. Pentru diploma de masterat la Conservatorul din Amsterdam, exploreaza stilurile si ritmurile percutiei in muzica populara bulgareasca. Studiaza cu Ralph Peterson Jr, Owen Hart Jr, Steve Altenberg si colaboreaza cu Amsterdam Jazz Orchestra, Modern Balkan Jazz Orchestra. In prezent este implicat in proiecte din Olanda si Bulgaria, printre care se numara Jazztory (un program educational muzical), Tin Men & The Telephone (un trio interactiv-multimedia de pian), The Bulchemists, Trash Jass (trio rock-jazz).

Dimitar Liolev. Fiul renumitului compozitor de muzica populara bulgareasca, Dimitar Liolev studiaza pianul si fagotul la Academia de Muzica din Plovdiv. Incepe sa cante la saxofon la 16 ani, dupa care studiaza jazzul la Prince Claus Conservatorium, in Olanda. Cu primul sau grup, Rakia, ajunge in finala “Dutch Jazz Competition” si canta la North Sea Jazz Festival. Intors in Bulgaria, Dimitar lucreaza cu Theodosii Spassov, Angel Zaberski Jr, Brass Association Big Band si multi altii. Este, de asemenea, membru in ansamblul “The Bulchemists”.

Ludmil Krumov. Specializat in jazz contemporan si world fusion, chitaristul bulgar este renumit pentru felul in care reuseste sa incorporeze in stilul sau o diversitate larga de tehnici. Krumov este influentat atat de cultura indiana si turceasca, cat si de jazz si de muzica populara bulgareasca, influente care se simt din plin in improvizatiile sale. in 2001, este acceptat la Berklee College of Music din Boston si castiga premiul B.E.S.T. pentru compozitie originala. In 2007, absolva Prince Claus Conservatorium, in Olanda, iar in 2009, obtine diploma de „Master in muzica” de la CODARTS Rotterdam. Krumov colaboreaza cu artisti internationali, precum Branford Marsalis, Ralph Peterson Jr, Reggie Washington.

Boris Taslev studiaza contrabasul la State Music Academy din Sofia. Intre 2002 si 2012 este membru al State Music Theater Orchestra si face parte din echipa unor musicall-uri de Andrew Lloyd Webber, printre care “Jesus Christ Superstar”, “Evita”, “Cats”. Stilul sau versatil de a canta ii aduce colaborari cu chitaristul de jazz Plamen Petrov, cu grupuri etno-fusion, trupe de salsa si timba, cu artisti electro, orchestre si big band-uri.

14 MAR JAZZANITZA

Despre “Artist in Residence”:
Initiat in toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invita, in fiecare sezon, un artist roman pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o tema aleasa de el insusi. Dupa ce primele doua sezoane au prezentat un program de concerte selectionate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriata de Cristian Soleanu si prezinta, in perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.
Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gandindu-ma la istoria ce sta in spatele vietii si al realizarilor profesionale ale fiecaruia dintre artistii creatori. Muzica improvizata este rodul unor acumulari de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scena, in timpul interpretarii, acesti factori dau greutate si un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate in cadrul stagiunii emana fiecare «o istorie vie» a artistilor. Desi diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleasi valori – creativitate, libertate, traditie –, ele constituindu-se astfel intr-o alchimie a intregii traditii muzicale a jazzului”, declara Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.

Program concerte Artist in Residence februarie - iunie 2019:
•    14 martie – JAZZANITZA
•    21 martie -M·A·P Mezquida/ Aurignac/ Prats
•    4 aprilie – Blue Noise – „PORTRAIT ”
•    18 aprilie –  John Betsch Quartet
•    9 mai – Petra Acker & The Band
•    23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
•    6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
•    20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achizitionate online, de pe http://arcub.ro/, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului International al Luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate