Eugen Doga, cel mai mare compozitor român în viaţă, va susține un concert la Iași în cadrul Festivalului Internațional al Educației | |
(Muzică) |
Vineri, 27 iunie, de la ora 20.30, pe scena de la Palatul Culturii, Opera Nationala Romana Iasi a programat, in cadrul Festivalului International al Educatiei, concertul „Eugen Doga”, cel despre care se spune ca ar fi cel mai mare compozitor roman in viata. |
Alaturi de maestru, in cadrul concertului, transmis live si la Cernauti, pe scena vor urca solistii, orchestra, corul Operei Nationale si corul de copii Juniorii Operei, sub bagheta dirijorului Traian Ichim (Opera Brasov), dar si invitati din Chisinau.
Al doilea compozitor roman dupa George Enescu, in ceea ce priveste notorietatea, Eugen Doga a creat, de-a lungul carierei sale, lucrari de balet, cvartete, cantece, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru si pentru peste 200 de filme. Celebrul sau vals din filmul „Gingasa si tandra mea fiara” este una dintre cele mai cunoscute compozitii muzicale ale secolului XX, asa cum prevede o decizie speciala a UNESCO.
Eugen Doga debuteaza oficial in calitate de compozitor in anul 1963 cu un cvartet de coarde si, pe masura ce avanseaza in cariera, semneaza nenumarate compozitii precum“Curcubeul alb”, “Primavara omenirii”, “Vocea omeneasca”, “Inima veacului” si “Slavim Moldova”, “Mama”, “Ritmuri citadine”, “Mars gigant”, “Codrii mei frumosi”, “Cantec despre orasul meu”, “Cred in ochii tai”, “Florile dragostei”, “Iubeste, iubeste”, “Am visat ploaia” ,“Imn soarelui”, “Fie soare intruna”. De asemenea, Eugen Doga se apropie si de filmul de animatie realizand coloana sonora pentru pelicule ca “Maria Mirabela” , “Capra cu trei iezi”, serialul “Guguta”.
Cand vorbeste despre propriile creatii, Eugen Doga nu ezita sa il aminteasca pe George Enescu si invatamintele pe care le-a extras din activitatea acestuia: “Am invatat de la marele Enescu sa caut muzica pretutindeni, in folclor, in natura, fara prejudecatile snobilor. Degeaba ravnesti sa atingi inaltmile, sa experimentezi o modernitate rece, chinuita, daca nu ai scris nici o piesa miniaturala, ca un diamant mai valoros deca orice taluz zgomotos de zgura. Am descoperit ca oamenii n-au uitat sa viseze la muzica, sa se bucure, sa se vindece prin ea.”
. | |
|
|