Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Festivalul "I Love Lipatti". Ediția a III-a
(Muzică)
Primaria Municipiului Bucuresti prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" va invita, intre 19 si 24 martie 2019, la cea de-a treia editie a Festivalului "I Love Lipatti", ce se va desfasura intre orele 18:00 – 21:00 la Casa Artelor “Dinu Lipatti” din Bulevardul Lascar Catargiu, nr. 12.
Evenimentul va marca, in 19 martie, implinirea a 102 ani de la nasterea marelui pianist roman Dinu Lipatti, dar si a unui an de la inaugurarea celui mai nou Centru cultural de excelenta al orasului Bucuresti - Casa Artelor "Dinu Lipatti".

Festivalul "I Love Lipatti" a debutat, in urma cu doi ani, din initiativa directorului fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, Alice Barb, avand o incarcatura calitativa si emotionala deosebita.

Prima sa editie a avut loc chiar in Anul Centenar al nasterii celui mai mare pianist roman din toate timpurile, Constantin Dinu Lipatti, la fiecare editie, reunind muzicieni, muzicologi si conferentiari de marca ai scenei culturale romanesti, iar programul muzical a cuprins, inca de la inceput, mai multe recitaluri in premiera absoluta. in cadrul Festivalului, a fost interpretata, pentru prima data, Integrala lucrarilor pentru pian solo compusa de Dinu Lipatti.

Mai mult, a fost editat si lansat, pentru prima data, in Colectia Esential, coordonata de regizoarea Alice Barb, primul volum al Scrisorilor lui Dinu Lipatti catre profesorii si familia sa. In aceeasi colectie a fost reeditata a treia editie a Biografiei lui Dinu Lipatti, scrisa de Grigore Bargauanu si Dragos Tanasescu.

An de an, Festivalul s-a imbogatit calitativ, in 2018 el purtand pecetea Centenarului Marii Uniri, iar editia de anul acesta, cea de a treia, fiind dedicata si marelui dimplomat si om de cultura Valentin Lipatti, fratele mai mic al lui Dinu Lipatti, de la a carui disparitie se implinesc, la 26 martie, 20 de ani.

afis i love lipatti 2019

Deschiderea Festivalului va avea loc marti, 19 martie, de la orele 18.00, odata cu vernisarea celor trei expozitii din Curtea si Saloanele Casei Lipatti: “Dinu Lipatti, viata si opera” – expozitie in aer liber, “Portrete din lumea lui Dinu Lipatti” – expozitie realizata de pictorul Paul Mecet si “Familia Lipatti" – expozitie de fotografii.
Cele trei expozitii vor fi accesibile publicului pe toata perioada Festivalului, intre orele 17.00 – 21.00.

Programul primei zilei de Festival continua, tot cu incepere de la ora 18.00, cu prima parte a proiectiei de film “Dinu Lipatti, muzica si geniu”, o productie Trinitas TV, realizat de Mihaela Poenaru.

De la ora 19.00, Madalina Danila va sustine un Recital extraordinar de pian, cu lucrari de Dinu Lipatti, George Enescu si Johann Sebastian Bach.

Miercuri, 20 martie, de la ora 18.00 va avea loc proiectia celei de-a doua parti a filmului “Dinu Lipatti, muzica si geniu”, iar de la ora 19.00, flautistul Ion Bogdan Stefanescu, alaturi de pianista Verona Maier vor sustine un Recital extraordinar integral romanesc, cu lucrari de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Anton Pann, Tiberiu Brediceanu, Constantin Silvestri, Vasile Jianu, Grigoras Dinicu, Petre Elinescu.

Joi, 21 martie, de la ora 18.00, va avea loc proiectia filmului “Sonata pentru omul bun”, o productie TVR realizata de Ruxandra Tuchel si Oana Dragulinescu. Filmul creioneaza un portret emotionat al celui care a fost compozitorul, pianistul si pedagogul Dinu Constantin Lipatti. Documentarul aduce la lumina interviuri antologice cu profesoarele sale, Florica Musicescu, Nadia Boulanger, cu cei doi biografi ai lui Lipatti, Grigore Bargauanu si Dragos Tanasescu, precum si cu violonistul Yehudi Menuhin.

De la ora 19.00, mezzosoprana Oana Andra si baritonul Alexandru Chiriac, acompaniati, la pian, de Alexandru Petrovici si Ieronim Buga vor incanta publicul cu un Recital extraordinar de lied romanesc, in program regasindu-se lucrari de Dinu Lipatti, George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Anton Pann, Vasile Popovici, Aurel Eliade, George Stephanescu, D.G.Kiriac, Simeon Nicolescu, George Cavadia, Mauriciu Vescan, George Vassiliu.

Vineri, 22 martie, de la ora 18.00 publicul va putea viziona proiectia de film “Triptic – Constantin Brailoiu, Clara Haskil, Dinu Lipatti”, in regia si dupa scenariul Anei Simon. Cele trei personalitati marcate ale muzicii romanesti de la inceputul secolului XX, au fost legati de un destin ce i-a reunit pe meleaguri straine, descoperind, impreuna, ca adevarata lor patrie este muzica.

De la ora 19.00, pianistului Toma Popovici, castigator al marelui premiu la concursul international „Dinu Lipatti” din 1997 va sustine un Recital extraordinar din creatiile lui Dinu Lipatti, Ludwig van Beethoven, Frederick Chopin.

Sambata, 23 martie, de la orele 18.00, va avea loc proiectia documentarului „Ultimul recital”, realizat de regizorul si producatorul francez Philippe Roger, pelicula selectionata la Festivalul de Film Documentar Doucencourt de la Lyon. Pornind de la momentul celebrului recital din cadrul Festivalul International de la Besançon, din 1950 – cel din urma recital al lui Dinu Lipatti, filmul construieste retroactiv imaginea celui mai iubit pianist roman din toate timpurile, prin marturiile emotionante ale celor care l-au cunoscut si admirat.

Pianista Ilinca Dumitrescu, va sustine, de la ora 19.00, un Recital extraordinar, cu un program compus din lucrari romanesti semnate Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Martian Negrea, Tiberiu Brediceanu, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Filip Lazar.

Duminica, 24 martie, de la ora 18.00, va avea loc lansarea cartii de memorii “Povernei 23” de Valentin Lipatti, reeditata si completata cu 30 de fotografii, in cadrul colectiei Esential, initiata si coordonata de regizoarea Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti".

Academicianul Razvan Theodorescu si criticul de film Irina Margareta Nistor, invitatii speciali ai serii, vor evoca personalitatea diplomatului si omului de cultura Valentin Lipatti, la 20 de ani de la trecerea sa in nefiinta.

Valentin Lipatti a fost profesor universitar, scriitor, traducator, publicist si mare diplomat, conducatorul delegatiei Romaniei la Conferinta de securitate si cooperare de la Helsinki si Geneva. Potrivit marturiilor contemporanilor sai, ambasadorul Valentin Lipatti, excelent negociator, a avut o contributie imensa la redactarea actului final al acestei Conferinte, lui datorandu-i-se, in mare parte, limpezirea principiilor de cooperare in Europa, impunerea principiului unanimitatii – calea de a stopa tentatiile dictatoriale ale marilor puteri si admiterea conceptului de cooperare si securitate.

Inchiderea Festivalului va avea loc de la ora 19.00, cand pianistul Viniciu Moroianu va sustine un recital extraordinar ce va cuprinde Integrala lucrarilor pentru pian solo de Dinu Lipatti, in premiera absoluta.
Pe intreaga perioada a Festivalului, cele trei numere al Revistei Casei Artelor “Dinu Lipatti”, pot fi achizitionate de la sediul nostru din Bulevardul Lascar Catargiu, nr. 12.

Conceptul Festivalului “I Love Lipatti” apartine regizoarei Alice Barb, directorul Festivalului.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Va asteptam, cu drag, pentru a recupera memoria a doua personalitati exceptionale din istoria Romaniei, Dinu si Valentin Lipatti si pentru a va lasa, seara de seara, timp de sase zile, cuceriti de gratia muzicii clasice!

afis cu program i love lipatti 2019 BUN

Partener media principal: Radio Romantic

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate