Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 iulie 2022
Recomandări
Viitorul memoriei. înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun
(Istorie)
ATELIERE EDUCATIONALE / 8-11 APRILIE / SIGHETU MARMATIEI. Proiectul interdisciplinar, transnational si „multi-oras” care propune reactivarea memoriei Holocaustului in Romania, Cehia si Slovacia prin arta si media, anunta lansarea unei serii de evenimente organizate la Sighetu Marmatiei, Medias, Bratislava, Praga si Brno, si Bucuresti.


Programul complet al evenimentelor care se vor desfasura la Sighetu Marmatiei este:

1. EVENIMENT DE DESCHIDERE - PREZENTAREA PROIECTULUI / 8 aprilie, ora 9.00, Casa Memoriala Elie Wiesel (str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetu Marmatiei)

2. ATELIERE EDUCATIONALE / 8 – 10 aprilie 2019

•    ATELIER DE BENZI DESENATE - Trainer Andreea Chirica / Liceul Tehnologic „Marmatia”

•    ATELIER DE INSTALATIE PERFORMATIVA „MIXING MEMORIES” - Traineri Lala Misosniky si Alina Usurelu / Liceul Teoretic „Leowey Klára”

•    ATELIER PRIN ARTA SI MEDIA „PRIN OCHII ORASULUI” - Trainer Olga Stefan & Tur ghidat  Peninah Zilberman / Liceul Pedagogic „Taras sevcenko”

3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, IN CELE TREI LICEE / 11 aprilie

4. PROIECTIE DE FILM SI DEZBATERE / 11 aprilie, ora 17.00, Centrul Cultural Sighetu Marmatiei (str. Iuliu Maniu, nr. 31, Sighetu Marmatiei)

•    „ILUZIILE MELE”, realizat in 2017 de Olga Stefan, in colaborare cu Ileana Szasz si Centrul de Arta Comunitara Virsta4

in cadrul proiectului vom implementa ateliere de arta cu liceeni din acest oras multietnic, cu un trecut impletit cu cel al populatiei evreiesti. Elevii au ocazia sa creeze lucrari artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin desen, video, performance, fotografie si poezie. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor si profesorilor din liceele implicate in proiect.  Proiectia filmului ”Iluziile Mele”, un documentar despre pogromul de la Bucuresti si amintirile unor rezidenti de la Caminul Moses Rosen. Proiectia va fi urmata de o dezbatere publica.

Scopul acestor activitati este de a reactiva memoria locurilor si povestile uitate ale comunitatilor cercetate, dar si de a le integra in actualul context european.

Olga Stefan scrie despre proiect:

"Un val de extremism de dreapta, xenofobie, nationalism, rasism si antisemitism inunda din nou ceea ce credeam ca sunt societati deschise si democratice, incoltindu-ne pe noi toti si toate, saturand interactiunile sociale cu frica si ura fata de „celalalt” – inamic invizibil si adesea imaginar, care se schimba odata cu interesele politice dominante. De generatii intregi, metodele utilizate pentru a elimina „istorii incomode” din versiunea oficiala a istoriei au inclus marginalizarea si stergerea totala a urmelor lasate de populatii care perturba mitologia dominanta a constructelor identitare nationale... Astfel, Viitorul Memoriei devine o lupta impotriva uitarii si stergerii, si un depozit public de amintire."


Afis - Evenimente Sighetu Marmatiei

Foto Video: Mircea Ilas
Graphic design: Bogdan Dumitrache
Website design & programming: Vlad Dogarescu
Comunicare: Oana Monica Nae

Initiator si curator: Olga Stefan
Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA/ www.umaed.ro
Parteneri internationali: POST BELLUM OPS (Cehia)/ www.postbellum.cz si Bratislava Policy Institute (Slovacia)/  www.bpi.sk
Parteneri nationali: Fundatia Tarbut Sighet (FTS) - Cultura si Educatie Iudaica si Asociatia Hosman Durabil – Sinagoga din Medias
Cofinatator: Uniunea Europeana in cadrul programului ”Europa pentru cetateni”. Acest proiect reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.
Site oficial proiect: The Future of Memory / https://www.thefutureofmemory.ro/

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate