Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Marie de Roumanie, reine et artiste” la Reims, Franța
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta deschiderea expozitiei „Marie de Roumanie, reine et artiste”. Evenimentul, realizat in cadrul Sezonului Cultural Romania-Franta, va avea loc pe 15 aprilie, incepand cu ora 18:30, la Palais du Tau in Reims, Franta.
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 15 aprilie -28 iulie 2019.
Evenimentul este organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei si Centrul Monumentelor Nationale din Franta, in colaborare cu Muzeul National Peles. Expozitia se deschide la 100 de ani de la vizita reginei Maria in locul istoric al incoronarii regilor Frantei - Palais du Tau.

Expozitia „Marie de Roumanie, reine et artiste” prezinta obiecte din colectia de odinioara a reginei, precum? bijuterii, monograme, creatii artistice generate de laitmotivul sau „Per Amore ad lucem”, regalia, toate purtandu-ne intr-o lume a simbolurilor suveranei.
   
Regina Maria s-a nascut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Park in comitatul Kent din Marea Britanie, primind numele de Marie Alexandra Victoria. Era nepoata Reginei Victoria, tatal fiind Ducele Alfred de Edinburgh, iar mama Ducesa Marie de Edinburgh, fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Principesa Maria de Edinburgh a copilarit la Eastwell Park, la castelul Windsor, apoi la Clarence House din Londra, petrecand anii formatori si la Coburg in Germania sau in Malta. Copilaria la Curtea regala britanica i-a marcat personalitatea, fiind crescuta si educata in spirit victorian. Maria a participat la ceremoniale, a observat regulile care trebuiau respectate cu strictete de catre copiii regali, a invatat arta corespondentei, precum si a jurnalelor care trebuiau sa consemneze principale evenimente si persoane intalnite.

Casatoria Mariei cu Ferdinand, mostenitorul tronului Romaniei, nascut print de Hohenzollern-Sigmaringen, o aduce intr-o tara a Balcanilor, fapt care a nemultumit-o pe regina Victoria dar si pe tatal ei, Ducele de Edinburgh, care mai degraba o vedeau casatorita in Anglia cu printul George, devenit mai tarziu regele George al V-lea. in noua patrie, Romania, principesa Maria avea sa devina promotoarea Art Nouveau-lui, modelandu-si interioarele palatelor si chiar realizand designuri in acest stil. in acelasi timp a promovat stilul arhitectural neo-romanesc ca si arta etnografica, ea insasi dand exemplu prin portul inedit al costumelor traditionale romanesti.

Maria a fost una din cele mai fotografiate personaje regale, multitudinea cartilor postale, a fotografiilor, gravurilor, a materialelor publicitare au creat din ea un personaj legendar. Ea a devenit cunoscuta in epoca principesa artist, regina scriitor, regina infirmiera, dar mai ales regina diplomat. Contributia sa a fost esentiala in sustinerea intrarii Romaniei in Marele Razboi de partea Antantei. Apoi, vizita informala la Paris si Londra din primavara lui 1919, in perioada Conferintei de Pace, a definit-o ca un «ambasador irezistibil» si decisiv al Romaniei, avand o serie de intrevederi cu lideri ai conferintei. Cu 100 de ani in urma, in aprilie 1919 Regina Maria inainte de pleca din Franta a tinut sa viziteze Catedrala din Reims, moment pe care-l considerase unul din cele mai emotionante, relatand ziarului Excelsior: „In Reims, in fata ruinelor Frantei distruse, care-mi aminteau de Romania devastata, cu o inima plina de dureri asemanatoare, am contemplat ruinele sublime unde statea catedrala mutilata, de neatins in frumusetea sa, ca simbol al credintei ca nimic nu o poate distruge”.

Apoi turneele diplomatice din 1924 in fostele state aliate, alaturi de regele Ferdinand, sau vizita acesteia in SUA si Canada din toamna lui 1926, au conturat personalitatea sa charismatica, bucurandu-se de o mediatizare internationala deosebita. Interviurile acordate presei de-a lungul timpului, conferintele de presa pe care le organizase, o infatisau ca pe un talentat diplomat ad-hoc, ea reusind sa dea o noua imagine Romaniei, punand-o pe harta pentru multi dintre politicienii si jurnalistii vremii. in anii 1930 a calatorit, a scris, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului la resedintele din Balcic, Bran sau la Cotroceni. Jurnalele sale consemneaza detalii mai putin stiute din viata privata sau oficiala, iar imaginea reginei s-a popularizat prin intermediul fotografiilor, cartilor postale, a materialelor publicitare care au faurit din ea un personaj legendar, dar si un martor veridic al istoriei.

Dupa o suferinta prelungita, Regina Maria moare pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelisor din Sinaia. Presa internationala avea sa publice cu rapiditate stirea mortii charismaticei regine, publicand in engleza, franceza, spaniola, germana, vibrantul mesaj scris de Regina, intitulat „Tarii Mele si Poporului Meu”, ce reprezenta incontestabila realizare a identitatii sale nationale.

Potrivit ultimei dorinte inscrisa in testament, Maria dorise ca inima sa-i fie scoasa din piept. Regina in scrisoarea testamentara ii lasase ultime indrumari fiului ei, Regele Carol al II-lea: “Vreau ca dupa moartea mea, inima sa-mi fie scoasa din trup si ingropata in capela Stella Maris. On revient toujours à ces premiers amours, asa ca m-am reintors la mare, unde doresc ca inima mea sa fie adusa… la Stella Maris. Am iubit locul pe care l-am creat, locul pe care l-am cladit”. Drumul inimii timp de 77 de ani a reprezentat o harta a istoriei moderne a Romaniei, de la Bucuresti la Balcic, Bran, din nou la Bucuresti, iar din 3 noiembrie 2015, pentru ca Balcicul nu mai este teritoriul national, s-a decis mutarea acesteia la Sinaia, in camera de aur a castelului Pelisor, acolo unde regina s-a stins din viata.

Comisar expozitie: dr Diana Mandache, cercetator si istoric la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Poster Marie de Roumanie

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate