Dirijorul Horia Andreescu şi violoncelistul Andrei Ioniţă la Iaşi pe 12 aprilie | |
(Muzică) |
Dirijorul Horia Andreescu va conduce un concert extraordinar in continuarea integralei Brahms-Schumann pe care si-a propus-o alaturi de Orchestra Filarmonicii „Moldova.” din Iasi in aceasta stagiune, seara de 12 aprilie urmand sa il aiba ca solist pe tanarul violoncelist Andrei Ionita. |
Al saselea episod al Integralei concertelor si simfoniilor de Brahms si Schumann, inclus in stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „Moldova” din Iasi, Horia Andreescu va cuprinde J. Brahms – Uvertura Tragica, op. 81, Concertul pentru violoncel si orchestra in la minor, op. 129 de Robert Schumann, cu violoncelistul Andrei Ionita si Simfonia nr. 4 in mi minor, op. 98 de Johannes Brahms.
Inaintea repetitiilor, Horia Andreescu declara: “Ma bucur sa colaborez pentru prima oara cu Andrei Ionita, pentru ca el reprezinta o generatie foarte puternica a tinerilor interpreti romani, care devin artisti ai lumii inca de la inceputul carierei, reprezentand firesc si la un nivel extraordinar de inalt remarcabilul potential de talent al muzicienilor nascuti in Romania. Iata ca atat el, cat si colegi de-ai lui revin frecvent pe scenele romanesti si nu numai la Bucuresti, ceea ce nu poate decat sa ne faca placere.”
Horia Andreescu Foto Virgil Oprina
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, orchestra pe care a dirijat-o prima oara in anul 1987. Pana in 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic si dirijorul sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. In anii ‘80 si ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda si Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretarile de referinta ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók si pentru relatia privilegiata pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, in acelasi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi si al tinerelor talente. Este frecvent invitat sa participe la jurizarea unor competitii internationale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti contribuie esential la cresterea noilor generatii de instrumentisti si dirijori.
De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de exceptie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comica din Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regala din Londra, Orchestra Nationala a Rusiei, Orchestra Simfonica BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama si Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia si Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg si Nagoya, orchestrele de camera din Israel si Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga si ansamblul Modern din Frankfurt.
Andrei Ionita violoncel ONSR Concert Fort Myers Virgil Oprina
ANDREI IONITA
S-a nascut la Bucuresti, in anul 1994, a descoperit muzica prin intermediul pianului, urmand ca mai apoi sa se apropie de violoncel, un instrument alaturi de care inregistreaza deja nenumarate succese. A studiat alaturi de Ani-Marie Paladi la scoala de Muzica Iosif Sava din Bucuresti, in prezent fiind student al Universitatii de Arte din Berlin, unde studiaza cu Jens Peter Maintz.
Andrei Ionita a cantat in prestigioase sali precum: Sala destinata muzicii de camera a Filarmonicii din Berlin, Herkulessaal din München, Stadtcasino in Basel si Atheneul Roman din Bucuresti, in stagiunea 2015-2016 itinerariul sau artistic presupune colaborari cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Filarmonica din Bologna, Filarmonica George Enescu, iar la invitatia maestrului Valery Gergiev a concertat in Londra, München, Bade-Baden si Sankt-Petersburg.
In anul 2013 a castigat Premiul I la Concursul international Aram Haciaturian, in anul 2014 a obtinut Premiul al II-lea si Premiul special la Concursul ARD din München, Premiul al II-lea si Marele Premiu Emanuel Feuermann la Berlin. in anul 2014 a colaborat cu Gidon Kremer si Christian Tetzlaff pentru proiectul intitulat Chamber Music Connects the World, al Academiei Festivalului Kronberg.
Castigator al Pemiului I al editiei din anul 2015 a Concursului international Ceaikovski, Andrei Ionita este un muzician al carui rafinat talent isi gaseste modalitatea de expresie prin intermediul violoncelului.
Andrei Ionita a beneficiat de o bursa de studii oferita de Deutsche Stiftung Musikleben, fundatie care i-a oferit posibilitatea de a canta pe un violoncel Giovanni Battista Rogeri, construit in anul 1671.
. | |
|
|