Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Concert de închiderea la Festivalul „Cluj Modern” cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Filarmonicii “Transilvania” pe 12 aprilie
(Muzică)
Dirijorul Cristian Mandeal va evolua vineri, 12 aprilie 2019, ora 19.00, la Colegiul Academic, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, intr-un concert simfonic programat in inchiderea Festivalului „Cluj Modern”, organizat de Academia de muzica din Cluj-Napoca.
Acest concert se inscrie in parteneriatul traditional al acestui festival cu Filarmonica „Transilvania”, sub bagheta lui Cristian Mandeal, orchestra interpretand lucrari in prima auditie absoluta de Cornel taranu - Jeux de Palindrome si György Selmeczi (recent distins cu prestigiosul Premiu „Kossuth”) Clown Games and Passions, alaturi de o suita de inspiratie folclorica de Sabin Pautza - Games II. Punctul de maxim interes al concertului este capodopera mai rar interpretata a lui Olivier Messiaen Poèmes pour Mi, solista soprana Rodica Vica, ce va fi prezentata in prima auditie in Romania.
   
Prin acest concert extraordinar, Festivalul “Cluj Modern” 2019 isi propune sa confirme succesul ultimelor editii si in acelasi timp sa rememoreze periplul unui secol de muzica culta si inalta scoala muzicala academica la Cluj. Editia a treisprezecea a Festivalului de muzica contemporana “Cluj Modern” (6-12 aprilie 2019) se intalneste in mod fericit anul acesta cu un moment aniversar marcant in istoria Academiei de Muzica clujene, implinirea a 100 de ani de existenta.
   
Dupa perioada mai lunga petrecuta la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca in anii ‘80, Cristian Mandeal a revenit frecvent pe scena orchestrei alaturi de care a petrecut anii maturizarii ca dirijor si impreuna cu care a realizat o discografie complexa, printre care integrala simfoniilor de Bruckner pentru casa de discuri Electrecord, inregistrari care au fost transpuse recent pe CD in Japonia la casa de discuri Tobu Classics.
   
Cristian Mandeal a semnat de-a lungul carierei sale peste 60 de prime auditii absolute, atat de compozitori romani, cat si straini, dintre care unele i-au fost dedicate de catre compozitori precum Pascal Bentoiu, Cornel taranu, Adrian Iorgulescu.

CRISTIAN MANDEAL

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
   
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Cristian Mandeal_Foto_Virgil Oprina_P1510119
Foto Virgil Oprina

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate