Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Înconjurat de legendă, celebrul Recviem de Mozart pe scena Sălii Radio!
(Muzică)
In Saptamana Floriilor - miercuri, 17 aprilie (19.00) - la Sala Radio aveti sansa de a asculta unul dintre cele mai cunoscute recviemuri din toate timpurile: celebrul Recviem in re minor semnat de MOZART, in interpretarea Orchestrei de Camera Radio, dirijate de CIPRIAN MARINESCU.
Putine creatii muzicale sunt inconjurate de atatea legende ca Recviemul compus de Amadeus, lucrare despre care se spune ca a fost intr-un fel propriul sau testament muzical si propriul sau recviem.

Lucrarea a fost compusa la comanda contelui Franz von Walsegg, in amintirea sotiei sale decedate. Se pare ca Mozart a primit vizita unui anonim care i-a comandat recviemul din partea contelui. Mozart era deja bolnav si vizita stranie i-a dat sentimentul unui mesager venit din alta lume, sosit ca pentru a-i prevesti propria disparitie. Recviemul lui Mozart a fost creat in 1791 si lasat neterminat la moartea sa pe 5 decembrie in acelasi an (putin inainte de a implini 36 de ani). Se pare ca lucrarea a fost finalizata de compozitorul si dirijorul contemporan lui Mozart, Franz Xaver Süssmayr, dar nu se stie cu siguranta cine este cel care a incheiat partitura inmanata contelui dupa decesul lui Mozart.

Recviemul lui Mozart va fi interpretat cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: CIPRIAN TUTU) si a solistilor vocali: MADALINA BARBU – soprana, MARIA MIRON – mezzosoprana, GEORGE VARBAN – tenor, ION DIMIERU – bas.

Alexandru Tomescu_foto Bogdan Dinca
Alexandru Tomescu foto Bogdan Dinca

In prima parte a concertului de la Sala Radio, apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU va interpreta pe celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu o alta lucrare ce poarta tot semnatura lui Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra.

Intregul concert se deruleaza sub bagheta dirijorului roman CIPRIAN MARINESCU, stabilit in Japonia, o prezenta constanta a scenei japoneze de muzica clasica in postura de solist, dirijor si interpret de muzica de camera, in cele mai prestigioase sali de concerte din Osaka, Kyoto si Tokyo.

Botezat de familia sa dupa numele lui Ciprian Porumbescu, CIPRIAN MARINESCU a inceput studiul muzicii la varsta de sase ani. Si-a urmat studiile la Liceul de Muzica George Enescu din Bucuresti, a studiat apoi sub indrumarea marelui violonist stefan Gheorghiu si a ulterior a fost student al Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astazi Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
In 1998 Ciprian Marinescu a devenit rezident in Japonia si membru al Osaka Symphony Orchestra. Continuand traditia pedagogica a parintilor sai, a devenit el insusi un foarte cautat profesor de vioara si promotorul catorva dintre cele mai promitatoare tinere talente muzicale japoneze. Incurajat de fratele sau in pasiunea pentru studiul unor partituri cat mai complexe si la cererea colegilor sai japonezi, Ciprian Marinescu s-a intors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestra.
In prezent este director muzical, concert maestru si solist al Hamonious Chamber Orchestra in Osaka, alaturi de care a inregistrat trei discuri CD ca solist si a facut turnee in strainantate, incluzand si prezenta la Festivalul International George Enescu  - 2013. Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra. Cariera sa muzicala se intinde pe doua continente, turneele sale in Europa aducandu-i elogiile publicului si criticii deopotriva.

Ciprian Marinescu
Ciprian Marinescu

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002. A evoluat de nenumarate ori atat alaturi de Orchestra de Camera Radio, cat si alaturi de Orchestra Nationala Radio, dar si peste hotare, in turnee in Europa si Asia. Formatia lui e desavarsita, intre 1995 si 1999, la Conservatorul din Bucuresti, cu stefan Gheorghiu, cel mai important pedagog roman in scoala de vioara a momentului. A obtinut burse de studii in SUA si Elvetia. Printre numeroasele competitii nationale si internationale castigate se numara : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) si Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanti, intre care Kurt Masur si Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alaturi de pianisti precum Valentina Lisitsa si Eduard Kunz,  in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théatre des Champs-Élysées. Alexandru TOMESCU a castigat – in noiembrie 2018 - pentru a treia oara, in urma concursului national, dreptul de a canta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru urmatorii 5 ani, pana in 2023. Vioara a fost folosita timp de patru decenii de catre marele violonist Ion Voicu. Turneul International Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, in zeci de localitati din tara si strainatate, cu programe care au cuprins cateva integrale-eveniment pentru viata muzicala romaneasca, asociind uneori recitalul cu secvente inedite de performance.
Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
    
AFIS Sala Radio 17 aprilie 2019

Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate