Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Nume importante ale jazzului internațional în concert la ArCub
(Muzică)
BETSCH | DAHLGREN | PATROIS | BUTOI intr-un concert de jazz avangardist la ArCub. Doi muzicieni americani, un artist francez si un jazzman roman vin in aprilie, la ArCub, pentru un concert care nu tine cont de bariere stilistice si prejudecati.
John Betsch la baterie, Chris Dahlgren la contrabas, David Patrois la vibrafon si Liviu Butoi la saxofon sunt John Betsch Quartet in concertul din 18 aprilie, de la ora 20:00 de la ARCUB. Concertul face parte din cea de-a treia stagiune de jazz Artist in Residence, curatoriata de Cristian Soleanu si organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB.


"Veti descoperi improvizatia muzicala, in sensul real al cuvantului, cu ce o defineste- libertate in forma, dinamica, intensitate emotionala. Un concert sustinut de muzicieni consacrati, cu o valoroasa experienta artistica."
Cristian Soleanu, curator Artist in Residence.

Pentru concertul John Betsch Quartet cei patru artisti propun o muzica dincolo de prejudecati si bariere stilistice. Compozitiile spontane penduleaza intre jazzul modal si explorari timbrale intr-o experimentare profunda, energica si intensa a spatiului muzical.

Initiatorul proiectului, unul din reprezentantii de marca ai percutiei contemporane de jazz, John Betsch colaboreaza cu muzicieni romani de mai bine de 15 ani. Cu Liviu Butoi si Chris Dahlgren a cantat la Berlin si la Festivalul de Jazz de la Garana, in cvartet cu Mircea Tiberian. Cel de-al patrulea muzician al cvartetului John Betsch, vibrafonistul francez David Patrois este cunoscut publicului roman din proiectele Liviu Butoi & The French Connection si prin colaborarle cu Nicolas Simion si John Betsch in cadrul festivalului international de la Paris, Jazzycolors.

JOHN BETSCH QUARTET
18 APRILIE | ORA 20:00 | SALA MARE ARCUB


Liviu Butoi (RO) – saxofon, flaut
John Betsch (US) – baterie
David Patrois (FR) – vibrafon
Chris Dahlgren (US) - contrabas

Liviu Butoi
Saxofonist, flautist si compozitor, debuteaza in 1970 alaturi de formatii rock, dupa care isi leaga numele de jazzul romanesc. In 1980 incepe sa cante cu pianistul Mircea Tiberian, iar zece ani mai tarziu il cunoaste pe Burton Green cu care are o colaborare de lunga durata. Desemnat Muzicianul Anului in 2003, Liviu Butoi este una dintre cele mai interesante personalitati ale scenei jazzului romanesc. Impreuna cu Mircea Tiberian, Edward Perraud si Arnault Cuisinier, scoate unul dintre cele mai notabile discuri romanesti de jazz, „Pasari”, in 2004. Participa intens la festivaluri si concerte de jazz din Europa si colaboreaza cu instrumentisti de jazz din toata lumea.

John Betsch
Dupa o cariera stralucita in cetatea jazzului, New York, Betsch se muta in Europa la inceputul anilor ’80, unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy. Colaboreaza intens, in acelasi timp, si cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. In 2017 efectueaza turnee cu Benny Golson, Don Byron si Kirk Lightsey. Arta lui John Betsch este o lectie vie de istorie a bateriei si, totodata, creioneaza o viziune asupra importantei acestui instrument in muzica zilelor noastre.

David Patrois
La un an dupa ce termina studiile de percutie clasica, primeste, in 1987, o bursa la Berklee School of Music din America unde studiaza cu legenda jazzului international, Gary Burton. Se intoarce in Franta unde castiga numeroase premii de jazz si inregistreaza album cu propriul cvintet. In 2003, pleaca in turneu alaturi de Ravi Coltrane, Mark Turner si Olivier Gatto. Preda vibrafonul si conduce mai multe ansambluri de jazz din cadrul Conservatorului Regional din Paris.

Chris Dahlgren
In anii sai de formare, contrabasistul american a traversat toate genurile muzicale contemporane, incepand cu muzica rock, apoi cantand jazz in cluburile din orasul adolescentei sale, Cincinnati. La Wesleyan University, studiaza compozitia cu personalitati ale muzicii contemporane, precum La Monte Young sau Anthony Braxton, cu care Dahlgren colaboreaza pentru mai multe proiecte materializate in albume discografice. Dupa o perioada de activitate la New York, devine profesor de compozitie si ansamblu la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.

18 APR John Betsch 700x523px

Despre “Artist in Residence”:
Initiat in toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invita, in fiecare sezon, un artist roman pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o tema aleasa de el insusi. Dupa ce primele doua sezoane au prezentat un program de concerte selectionate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriata de Cristian Soleanu si prezinta, in perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gandindu-ma la istoria ce sta in spatele vietii si al realizarilor profesionale ale fiecaruia dintre artistii creatori. Muzica improvizata este rodul unor acumulari de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scena, in timpul interpretarii, acesti factori dau greutate si un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate in cadrul stagiunii emana fiecare «o istorie vie» a artistilor. Desi diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleasi valori – creativitate, libertate, traditie –, ele constituindu-se astfel intr-o alchimie a intregii traditii muzicale a jazzului”, declara Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.

Program concerte Artist in Residence mai - iunie 2019:
•    9 mai – Petra Acker & The Band
•    23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
•    6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
•    20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achizitionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului International al Luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate