Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Călătorie muzicală în inima Italiei: Simfonia „Italiana” dirijată de Mădălin Voicu, la Sala Radio!
(Muzică)
O calatorie muzicala in inima Italiei? Atmosfera Romei in perioada Saptamanii Patimilor, cu procesiunile religioase specifice, palatele renascentiste ale Florentei, dar si Italia rurala cu dansuri populare pline de viata cum ar fi tarantella, toate acestea au fost surprinse de celebrul compozitor german Felix Mendelssohn in cea mai populara simfonie a sa: Simfonia nr. 4 - „Italiana”, pe care o veti asculta vineri, 19 aprilie (19:00), la Sala Radio.
  La pupitrul Orchestrei Nationale Radio se va afla cunoscutul muzician MADALIN VOICU.

Intre 1829 si 1831, Felix Mendelssohn a intreprins un tur al Europei, calatorie ce a cuprins si Italia, tara care l-a fascinat, astfel incat in jurul varstei de 20 de ani a creat Simfonia ”Italiana”, pe care a considerat-o cea mai buna lucrare a sa, in ciuda nenumaratelor revizuiri pe care le-a facut creatiei sale.

„Aceasta este Italia! si acum incep sa simt ceea ce am crezut intotdeauna a fi suprema bucurie in viata.”, scria compozitorul parintilor sai, iar surorii sale ii marturisea ca „Simfonia Italiana face progrese. Va fi cea mai frumoasa lucrare pe care am compus-o vreodata (...)”. Compozitorul insusi si-a dirijat creatia la Londra in 1833, iar simfonia s-a bucurat de un mare succes de public.

Concertul se va derula si cu participarea pianistului MADALIN VOICU jr., fiul dirijorului Madalin Voicu, care va aduce in fata publicului unui dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Mozart: Concertul nr. 20 in re minor pentru pian si orchestra, la a carui premiera absoluta la Viena, in 1785, solist a fost insusi Mozart. Seara va debuta cu lucrarea compozitorului italian Benedetto Marcello: Introducere, Arie si Presto.

Madalin Voicu

MADALIN VOICU s-a apropiat de domeniul muzical initial prin studiul viorii, a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale, de-a lungul timpului fiind indrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbraveanu, Hans Swarowsky. Madalin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” si al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodata un invitat permanent al orchestrelor de profil din tara, iar concertele sustinute in strainatate releva aprecierea de care se bucura artistul si peste hotare. A sustinut concerte alaturi de Orchestra de camera „Bucuresti”, infiintata de catre distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Madalin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de stiinte, Arte si Litere.

Pianistul MADALIN VOICU JR. este absolvent al Facultatii de Muzica din cadrul  Universitatii Spiru Haret si a urmat apoi cursuri de maiestrie sustinute de Tatiana Nicolaevna si Fausto Zadra la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Dupa debutul pe scena Salii Radio, chiar la varsta de 15 ani, Madalin Voicu jr. a sustinut concerte atat in tara, cat si in strainatate. Astfel a fost invitat al institutiilor de profil din Bucuresti, Iasi, Brasov, Ploiesti, Satu Mare si Constanta. Turneele in strainatate i-au oferit prilejul de a concerta in Italia, Franta, Turcia si Austria.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

AFIS 19 aprilie Sala Radio

Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate