Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Compus de Enescu la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian și orchestră cântat prima oară la Sala Radio!
(Muzică)
Pentru prima oara pe scena Salii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian si orchestra de ENESCU, lucrare intr-o singura parte compusa la Paris, in 1897, cand acesta avea doar 16 ani.
Onoarea ii va reveni pianistei LUIZA BORAC, care si-a construit o frumoasa cariera internationala si care este un mare promotor al lucrarilor lui Enescu peste hotare. In 2007, albumul sau Complete Piano Works by George Enescu a obtinut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzica instrumentala al anului, dintr-o selectie de 1500 de CD-uri!

Artista va interpreta – alaturi de Orchestra Nationala Radio si celebrul Concert in la minor pentru pian si orchestra, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian si-a creat singurul sau concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirata si de folclorul norvegian avea sa devina una dintre cele mai apreciate compozitii de acest gen compuse vreodata. Printre cele peste 30 de premii internationale obtinute de Luiza Borac se numara premiul I si premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo si premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.

Luiza-Borac
Luiza Borac

In cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veti asculta Simfonia nr. 7, creatie ce poarta semnatura compozitorului ceh Antonin Dvorák. Premiera absoluta a lucrarii a avut loc in 1885, intr-o cunoscuta sala de concerte din Londra, cu Dvorák insusi la pupitrul dirijoral. Putini sunt cei care stiu ca, pe langa dragostea sa pentru muzica, compozitorul ceh era extrem de pasionat de... trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirata de una dintre plimbarile sale – zilnice! – la gara de Praga si lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru tara sa natala, ce se afla intr-o perioada de schimbari si lupte politice.

Intregul concert se va derula sub bagheta dirijorului ROSSEN GERGOV, aflat pentru prima oara la pupitrul Orchestrei Nationale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrari contemporane, dedicat atat muzicii simfonice, cat si operei, ROSSEN GERGOV a ocupat pozitia de dirijor sef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numara Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin s.a.

Laureata a peste 30 de competitii nationale si internationale, pianista LUIZA BORAC a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si s-a perfectionat apoi la Academia de Muzica si Teatru din Hanovra. A concertat alaturi de orchestre renumite, ca Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonica a Natiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucuresti si Köln etc. A fost invitata sa participe la festivaluri importante din Europa: festivalurile „Edvard Grieg” - Oslo, „Serghei Prokofiev” - Barbican Centre - Londra,  „George Enescu” - Bucuresti, „Frédéric Chopin” - Viena si Milano s.a. In anul 2013 a lansat albumul cu lucrari pentru pian de Dinu Lipatti, alaturi de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, inregistrare ce a obtinut 5 stele de la BBC Music Magazine si 18 stele de la Piano News. La inceputul anului 2019 Luiza Borac a concertat la Moscova cu prilejul preluarii presedintiei de catre Romania a Consiliului UE. Au urmat apoi concerte la Berlin, Londra si Paris. Proiectele anului 2019 includ cursuri de maiestrie la Conservatorul din Beijing, cat si continuarea turneului Germania-Franta-Anglia-Austria cu prilejul a 200 ani de la nasterea pianistei Clara Wieck-Schumann.

Afis 10 mai Sala Radio

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate