Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
O nouă producție teatrală, la ArCub: Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, în regia lui Eugen Jebeleanu
(Teatru)
Stagiunea de teatru de la ARCUB este completata de Itinerarii. Intr-o zi, lumea se va schimba, o coproductie teatrala internationala realizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB, si de Compagnie des Ogres, inclusa in programul Sezonului Romania-Franta 2019.
Actori romani si francezi se intalnesc pe aceeasi scena intr-un spectacol multicultural si multilingv, ce interogheaza valorile Europei si statutul teatrului in contextul schimbarilor sociale si politice de astazi.

Avanpremiera spectacolului va avea loc in data de 15 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare de la ARCUB, fiind urmata de alte doua reprezentatii, in 16 si 17 mai, de la aceeasi ora.

Regia spectacolului este semnata de Eugen Jebeleanu, dupa un text si o adaptare de Yann Verburgh. Creatia decorului si a costumelor ii apartine Velicai Panduru, iar creatia sonora, lui Remi Billardon. Designul video este conceput de Ioana Bodale si Vlad Lazarescu. Din distributie fac parte Ioana Bugarin, Nicholas Catianis, Clemence Laboureau, Radouan Le?ahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Calin (voce din off si video).

In timp ce nationalisme de tot soiul ii dau fiori batranului nostru continent, doi artisti, unul din Romania si altul din Franta, reunesc actori nativi din cele doua tari pentru a pune intrebarea care ii preocupa: in ce moment suntem pregatiti sa ne depasim barierele? De la Est la Vest, la Bucuresti sau la Paris, teatrul lui Eugen Jebeleanu si Yann Verburgh isi extrage din interpretii sai si din actualitate materia propriilor fictiuni: coruptie, migratie, topirea calotei glaciare din Groelanda…

„In 1994, tatal meu parasea Romania pentru a merge sa lucreze in Germania, in vederea unui trai mai bun pentru el si familia sa. La putina vreme dupa aceea, in urma unui soc traumatic, revine in tara cu o viziune complet noua asupra lumii, uitandu-si visul occidental si proiectiile despre libertatea europeana. Acest moment a fost declansator pentru o cu totul alta constructie identitara pentru el si membrii familiei. Astazi, eu traiesc intre Franta si Romania si ma construiesc pe fundatia acestui trecut, al familiei mele si al tarii mele, dar avand convingerea ca inca exista posibilitatea crearii unei legaturi intre aceste doua culturi, dincolo de prejudecati, de bariere si de sisteme de valori. Itinerarii. intr-o zi, lumea se va schimba este pentru mine un proiect ca un raspuns necesar la toate aceste intrebari despre lumea noastra contemporana”,
a declarat Eugen Jebeleanu, regizorul spectacolului.

Spectacolul se deschide cu o fabula care descrie plecarea unei familii de pinguini din tara-Gheturilor spre alte meleaguri, unde spera sa gaseasca o viata mai buna si sa le asigure un viitor puilor lor. De aici decurg, intr-o scriitura mozaicata si documentata, scene multilingvistice, in care limbile se confrunta, se inteleg si isi raspund, ca niste du-te-vino  intre realitate si fictiune, intre basm si document, intre personaj si personal, intre alteritate si identitate. Marturiile actorilor devin revolte si manifeste pe marginea conditiei artistului-cetatean aflat in cautarea unui loc atat pe scena, cat si in societate, prins fiind intre raporturi de forta si coduri de reprezentare.

Itinerarii. Intr-o zi, lumea se va schimba interogheaza constructia identitara inlauntrul unui teritoriu aflat in plina mutatie si mecanismele de lupta dintre individ si colectivitate, intr-un perpetuu joc ludic de punere in abis teatral, care exploreaza frontierele noastre intime in raport cu cele care delimiteaza Europa secolului al XXI-lea.

Spectacolul este realizat in coproductie cu Maison de la Culture d’ Amiens, Le Phenix Scène nationale Valenciennes, Theatre de Choisy-le-Roi, Le Gallia Theatre, La Comedie de Bethune si Centre Dramatique National du Nord-Pas-de-Calais, cu sprijinul Centrului National de Scriere pentru spectacole La Chartreuse din Villeneuve-les-Avignon, al SPEDIDAM si al Fondului de donatii POROSUS si se inscrie in seria de evenimente organizate cu prilejul Sezonului ROMANIA-FRANTA 2019, bucurandu-se de sustinerea Institutului Francez si a Comitetului de Mecenat al Sezonul Romania-Franta 2019, prezidat de Frederic Oudea, director general al Grupului Societe Generale.

Biletele au fost puse in vanzare si pot fi achizitionate online de pe www.arcub.ro, www.bilet.ro si de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani, nr. 84-90).
Preturi: 50 lei (Categoria I) si 35 lei (Categoria II). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la casa de bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei.
Spectacolul este recomandat persoanelor cu varsta de peste 18 ani.

poster Itinerarii


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului International al Luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala si al Bucharest Jazz Festival.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate