Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Viitorul memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun
(Istorie)
Proiectul interdisciplinar, transnational si „multi-oras” care propune reactivarea memoriei Holocaustului in Romania, Cehia si Slovacia prin arta si media, anunta lansarea unei serii de evenimente organizate la Sighetu Marmatiei, Medias, Bratislava, Praga si Brno, si Bucuresti. Programul complet al evenimentelor care se vor desfasura la Medias il gasiti mai jos.
1. EVENIMENT DE DESCHIDERE - PREZENTAREA PROIECTULUI / 13 mai 2019, ora 9.00, Sinagoga din Medias (Strada Mihail Kogalniceanu 43)

2. ATELIERE EDUCATIONALE / 13 – 15 mai 2019
?    ATELIER DE FOTOGRAFIE ”Studii efemere”- Trainer Razvan Anton/ Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”
?    ATELIER VIZUAL PERFORMATIV ”Libertate si Memorie„  - Traineri: Lala Misosniky & Ana-Maria Irimia/ Liceul Tehnologic „scoala Nationala de Gaz”
?    ATELIER DE ARTA SI MEDIA "Performing Resistance„ - Trainer Olga Stefan/ Liceul Teoretic ”Axente Sever”

3. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, IN CELE TREI LICEE / 16 mai 2019

4. PROIECtIE DE FILM SI DEZBATERE / 16 mai 2019, ora 18.00, Casa de langa Sinagoga Medias (Strada Mihail Kogalniceanu 43, Medias)
?    Avanpremiera nationala - varianta scurta (20 minute) a filmului documentar „Gesturi de rezistenta”/ ”Gestures of Resistance” 2019, realizat de Olga Stefan (Romania) cu aportul organizatiilor Post Bellum ops (Cehia) si Bratislava Policy Institute (Slovacia). Proiectia va fi urmata de o dezbatere publica.

In cadrul proiectului vom implementa noi ateliere de arta cu liceeni din Medias. Elevii au ocazia sa creeze lucrari artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin fotografie solara, video si performance. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor si profesorilor din liceele implicate in proiect. 

Avanpremiera a versiunii scurte (20min) „Gesturi de rezistenta”/ ”Gestures of Resistance” 2019, (...) film documentar care relateaza, intre altele, o istorie putin cunoscuta din anii celui de Al Doilea Razboi Mondial despre organizatia Tineretului sionist (Hasomer Hatair) din Romania, dar nu este exclusiv despre acest capitol. Filmul este produs in colaborare cu parteneri cehi si slovaci, care au contribuit si ei fiecare cu cite trei interviuri. Partea din Romania este reprezentata de cinci personaje. Documentarul este impartit in cinci capitole: Rezistenta armata, rezistenta prin arta, rezistenta civica si politica, rezistenta prin solidaritate, si, in final, concluzia la cele patru parti anterioare. In film vorbim cu fosti partizani in rebeliunea nationala slovaca, si cu supravietuitori ai Auschwitz-ului sau ai Transnistriei. O sa prezentam lucrari artistice inedite facute in diferite lagare, si povesti tot asa, complet necunoscute anterior. si, ce e cel mai interesant, pentru mine in orice caz in acest documentar, este ca aceste trei tari sint legate de o poveste foarte frumoasa de familie, cu care, de fapt, incepem filmul. Este vorba de o cehoaica din Zilina a carei sora a luptat la Banska Bystrica in rindurile partizanilor, a fost deportata apoi la Terezin, unde a facut cunostiinta cu un maghiar din Cluj, si dupa razboi s-au mutat amindoi acolo, la Cluj.” (...).  (interviu Olga Stefan – Radio Europa Libera Moldova). ”Gestures of Resistance” este produs de Asociatia UMA ED ROMANIA, in cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”, si ulterior va deveni parte integranta a platformei Viitorul Memoriei lansata in 2016. Premiera mondiala a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai 2019 la Bratislava, in cadrul Freedom Festival.

Scopul acestor evenimente este de a reactiva memoria locurilor si povestile uitate ale comunitatilor cercetate, dar si de a le integra in actualul context european.

Initiator si curator: Olga Stefan
Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA/ www.umaed.ro
Parteneri internationali: POST BELLUM o.p.s. (Cehia)/ www.postbellum.cz si Bratislava Policy Institute (Slovacia)/  www.bpi.sk
Parteneri nationali: Asociatia Hosman Durabil – Sinagoga din Medias, Casa de langa Sinagoga Medias, Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”, Liceul Tehnologic „Scoala Nationala de Gaz”, Liceul Teoretic ”Axente Sever”
Cofinantator: Uniunea Europeana in cadrul programului ”Europa pentru cetateni”.

Afi? Media?

”Acest proiect a fost co-finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Continutul proiectului reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine”


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate