Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Profesioniști din elita operei mondiale vin în Transilvania pentru Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”
(Muzică)
Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabila actrita cu voce de aur – asa cum a numit-o critica internationala -, stralucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numara printre invitatii celei de-a III-a editii a Festivalului International de Opera “Virginia Zeani”, care va avea loc La Targu Mures, Reghin si Cluj, in perioada 31 mai – 9 iunie. Cele trei orase vor gazdui evenimente de inalta tinuta, concerte, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere sustinute de importanti profesionisti ai scenei lirice mondiale.
Tineri artisti din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia concureaza, in cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, pentru Marele Trofeu care, prin bunavointa Casei Regale a Romaniei, poarta sigiliul Regelui Mihai I. Evenimentul, organizat de Asociatia “Toghether on Top”, in parteneriat cu Institutia Prefectului - Judetul Mures, Consiliul Judetean Mures si Primaria din Targu Mures, si-a castigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competitii ale scenei lirice gazduite de Romania si este o reverenta adusa Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a nascut in Transilvania. In varsta de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuieste in prezent in Florida, Statele Unite ale Americii.
 
“Festivalul s-a nascut din dorinta de a omagia personalitatea coplesitoare a Virginiei Zeani, al carei parcurs artistic releva un sublim model de conduita scenica. Este destinul unei tinere care, la varsta de 13 ani, a pornit sa-si infrunte viata dintr-un sat transilvan, ajungand ”prima donna assoluta” si diva adorata a marilor teatre ale lumii. Concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani le ofera tinerilor artisti oportunitatea confruntarii cu un juriu de calibru international si ocazia rara de a-si slefui interpretarea vocala sub indrumarea unor mari artisti, ce conduc cursurile de maiestrie incluse in programul festivalului”,
spune muzicianul Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului.

Alaturi de soprana Nelly Miricioiu, festivalul se bucura de prezenta unor invitati cu prestigiu international din Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia sau Ungaria, printre care Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva - director artistic al mai multor institutii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina si Republica Osetia de Nord-Alania. Printre invitatii celei de-a III-a editii se numara consilierul artistic al Operei Nationale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vasta experienta de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de opera ale lumii, de la Opera Nationala din Paris si Chicago sau cea din Munchen.

A confirmat prezenta la Targu Mures si Emese Soós, director al Departamentului de Administratie Artistica din Budapesta. Emese Soós a facut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertod, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár. A condus vreme de zece ani Festivalului Evreiesc de Vara din Budapesta si a coordonat departamentele de comunicare ale unor institutii culturale de inalta tinuta, cum ar fi Opera de Stat din Ungaria sau Teatrul National din Miskolc.

Dirijorul acestei editii a festivalului este Vladimir Lungu. Colaborator al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat "Dokuz Eylül" din Izmir si colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir, muzicianul de origine basarabeana Vladimir Lungu a lucrat, de-a lungul carierei, cu diverse personalitati de prim rang ale lumii artistice internationale, de la tenorul si dirijorul argentinian José Cura - un erudit specializat in mai multe discipline -, la violonistul american de origine rusa Alexander Markov.

“Va invit sa ne bucuram impreuna de oferta extraordinara pe care Festivalul International de Opera Virginia Zeani o propune in 2019. Astfel, vom deveni sustinatorii celui mai important proiect de muzica culta al Judetului Mures”.

Marian Jurgiu, Director General al Festivalului
 
Virginia Zeani foto Arhiva Personala
Virginia Zeani

DESPRE VIRGINIA ZEANI:
Virginia Zeani, soprana al carei glas i-a uluit, in epoca de aur a operei, pe cei mai exigenti melomani ai lumii. Una dintre stelele scenei lirice ale anilor ’50-’70, Virginia Zeani este o artista care, prin delicatete si sensibilitate, dublate de har si aleasa educatie, a reusit sa se mentina printre cele mai importante personalitati ale lumii operei de-a lungul celor 30 de ani de stralucita cariera internationala. si-a pastrat reputatia in epoca marilor dive in arta lirica mondiala, - Callas, Tebaldi, Caballé, Birgit Nilsson -, a sustinut un turneu in Anglia in anul incoronarii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a pastrat, pe toata durata carierei sale artistice, relatii apropiate cu Principatul Monte Carlo si cu Casa Regala a Egiptului.
Vreme de 25 de ani 'Prima Donna Assoluta' a Teatrului de Opera din Roma, Virginia Zeani a fascinat fie in delicatul rol al Violettei din Traviata, fie cantand partiturile sofisticatei Mimi din Boema sau in rolul Margaretei din Faust, printre alte roluri fascinante gandite de marii compozitori ai lumii. Adunate, sunt peste 60 de roluri diferite, care i-au adus admiratia publicului, a autoritatilor din multe tari si, mai ales, o reputatie de excelenta profesionala la nivel international. Maria Calles insasi spunea, candva, ca Virginia Zeani este singura artista lirica din lume care-i poate da emotii.  I-a sustinut, inca de la inceputul carierei lor, pe Luciano Pavarotti si pe Plácido Domingo, acesta din urma fiind, in opinia Virginiei Zeani, cel mai complex tenor pe care l-a intalnit vreodata. De altfel, i-a fost alaturi pe scena pentru prima data in 1972, in "Manon Lescaut", de Puccini, la Barcelona.
A fost admirata de dirijorul Arturo Toscanini, legenda de la Scala si ilustrul maestru al faimoasei Maria Callas, s-a bucurat de prietenia Renatei Tebaldi sau a Magdei Olivero - o legenda a operei italiene -, a unor muzicieni precum Beniamino Gigli, Mario del Monaco sau a vestitului Franco Corelli.
A fost decorata de Regele Farouk al Egiptului pentru merite culturale si a cantat la logodna acestuia, aplaudata, printre altii, si de printul Ali Khan si de legendara lui sora, printesa Fawzia, prima sotie a sahului Persiei. A contribuit la inceputurile scolii de Opera din Noua Zeelanda, alaturi de regizorul Raymond Hawthorne si de dirijorul si profesorul Eliano Matteozzi Petralia, si a fost, vreme de 30 de ani, profesor emerit al Universitatii din Indiana, Statele Unite. Virginia Zeani detine peste 50 de premii si distinctii nationale si internationale, este doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si este detinatoarea Decoratiei Regale "Nihil Sine Deo", acordata in 2011 de regele Mihai I al Romaniei.

Virginia Zeani

FESTIVALULUI REGAL DE OPERA “VIRGINIA ZEANI”
PARTENERI: Consiliul Judetean Mures, Primaria Municipiului Targu Mures,
Institutia Prefectului - Judetul Mures

COPRODUCATOR: TVR

Parteneri Virginia Zeani General


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate