Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Opera de Stat din Viena - 150 de ani
(Muzică)
Spectacol aniversar, live la Bucuresti, Timisoara si Radio Romania Muzical. Pe 25 mai, celebra Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – isi sarbatoreste cei 150 de ani de la inaugurare alaturi de iubitorii teatrului liric de pe intregul mapamond.
Sambata, 25 mai, publicul din Bucuresti si Timisoara se alatura milioanelor de spectatori din intreaga lume care vor asista, in direct, la premiera spectacolului aniversar „Die Frau ohne Schatten / Femeia fara umbra“ de Richard Strauss. Aceasta transmisiune in direct audio-video este oferita de Opera de Stat din Viena si Forumul Cultural Austriac Bucuresti, impreuna cu partenerii lor, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si Radio Romania Muzical (Bucuresti), Muzeul de Arta Timisoara, Facultatea de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Ecoplus International - Agentia economica a Landului Austria Inferioara (Timisoara).

Spectacolul poate fi urmarit, in versiune video, la Bucuresti sambata, 25 mai 2019, la ora 18.30, in Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (str. stirbei Voda, nr. 33). Intrarea libera, in limita locurilor disponibile.

La Timisoara, evenimentul se va desfasura la Sala Baroca a Muzeului de Arta Timisoara (Piata Unirii, nr. 1), incepand cu ora 18.00. Inainte de transmisiunea video, seara va fi deschisa de un recital cu arii din opera „Don Giovanni“ de Mozart, un program sustinut de studentii Facultatii de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Daca nu pot participa la proiectiile video de la Bucuresti si Timisoara, melomanii romani de pretutindeni vor avea posibilitatea sa asculte spectacolul „Die Frau ohne Schatten / Femeia fara umbra“, in transmisiune directa audio, pe frecventele si pe site-ul internet ale Radio Romania Muzical (http://www.romania-muzical.ro/).

Premiera operei „Die Frau ohne Schatten / Femeia fara umbra“, din 25 mai, reprezinta punctul culminant al festivitatilor dedicate, la Viena, celei de-a 150-a aniversari a celebrului „Teatru de pe Ring“ – o saptamana intreaga (20-26 mai) de spectacole, expozitii, ateliere, lansari de carte si produse multimedia, proiecte online etc. Noua productie a spectaculoasei capodopere a lui Richard Strauss se doreste o dovada in plus a spiritului profund contemporan si inovator al Operei de Stat din Viena, element determinant al celor 150 de ani de excelenta.

Extrem de dificil de montat, solicitand atat numeroase voci de mare calibru, cat si conditii tehnice exceptionale, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fara umbra“ revine pe scena vieneza la 100 de ani de la premiera sa din 1919, de data aceasta intr-o versiune propusa de o echipa de creatie mixta – austriaca, franceza si germana. Cu ocazia transmisiunii directe, spectatorii romani vor descoperi, in direct, in acelasi timp cu publicul vienez, productia semnata de regizorul Vincent Huguet, dirijata de Christian Thielemann si avandu-i ca solisti pe Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch, Nina Stemme, acompaniati de Corul si Orchestra Operei de Stat din Viena.

Richard Strauss a condus el insusi Wiener Staatsoper, in perioada 1919 si 1924. La instalarea lui in acest post, Opera vieneza isi sarbatorea deja jubileul. Creat printr-un decret al imparatului Franz Josef (1857), teatrul de opera din inima capitalei austriece isi primea primii spectatori pe 25 mai 1869, cu un „Don Giovanni“ de Mozart la fel de stralucitor ca somptuoasa cladire proiectata si decorata de arhitectii August Sicard von Sicardsburg si Eduard van der Nüll. Grav avariat in timpul celui de al doilea razboi mondial, edificiul a fost refacut de arhitectii Erich Boltenstern si Otto Prossinger, fiind redeschis in 1955 cu o serie de premiere, printre care si „Die Frau ohne Schatten / Femeia fara umbra“.

Astazi, Opera de Stat din Viena face parte din grupul restrans al celor mai influente institutii de profil din lume, cele care stabilesc directii artistice, creeaza curente si lanseaza staruri. La crearea acestui statut a contribuit impresarul si managerul austriac, originar din Romania, Ioan Holender, cel care a condus Wiener Staatsoper timp de aproape 20 de ani (1992-2010). in timpul mandatului sau - cel mai lung din istoria acestui teatru - au fost demarate proiecte ambitioase, vizand atat spectacolele, cat si publicul teatrului.

Wiener Staatsoper este unul dintre cei mai mari angajatori artistici din Europa, echipa sa permanenta numarand in jur de 950 de persoane. In stagiunea 2018-2019, acestea sustin cele 350 de spectacole programate. In echipa teatrului figureaza aproape 200 de solisti, 80 de balerini, 150 de instrumentisti si peste 90 de coristi. Din 2010, teatrul este condus de francezul Dominique Meyer.

Wiener Staatsoper 150

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate