Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
„Vive la musique!”- Turneul Internațional Stradivarius 2019 un dialog între muzică și dans, exprimat într-o formă unică pentru România
(Muzică)
Alexandru Tomescu, Vioara Stradivarius Elder-Voicu alaturi de harpista de origine franceza, Delphine Benhamou si actorul TNB, Lari Giorgescu. Dans contemporan, aduc in atentia publicului un adevarat dialog intre muzica si dans, concert de vioara, harpa si dans contemporan, aproape o luna de zile, intr-un numar de 15 concerte in Romania, menit sa conecteze publicul la cele mai cunoscute si apreciate compozitii clasice romanesti si franceze care definesc o lume magica, plina de culoare si prospetime.
Cea de-a XII-a editie a Turneului International Stradivarius, numit „VIVE LA MUSIQUE!”, proiect care se deruleaza in cadrul Sezonului Cultural Romania-Franta 2019 si sub inaltul Patronaj al Ambasadoarei Frantei in Romania, E.S Michele Ramis, propune o intilnire inedita si intr-o abordare unica pentru Romania, intre muzica clasica romaneasca si cea franceza, cu interpretarea lui Alexandru Tomescu- la vioara, Delphnie Benhamou- la harpa si actorul Lari Giorgescu dans contemporan.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE!”, include harpa alaturi de muzica viorii, intr-o forma unica si noua de interpretare. Concertul de vioara si harpa propune o combinatie sonora mai putin obisnuita pe scenele de concert, iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine sa sustina vizual tabloul compozitiilor romanesti foarte cunoscute dar si piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum si celebrele piese clasice franceze care vor fi propuse intr-o noua sonoritate ale viorii si harpei, cu o interpretare special conceputa, care poate reda intreaga gama de emotii si vibratii a unei orchestre.

 „Este o mare bucurie sa pot prezenta publicului din Romania acest program atat de special. Muzica romaneasca, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusa in sonoritatile minunate ale viorii si ale harpei, cu latura spectaculoasa adusa de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Astept cu mare nerabdare revederea cu iubitorii muzicii si ai frumosului. Impreuna vom pasi in fascinantele lumi ale caror porti ni le vor deschide compozitorii romani si francezi. Vom pune o data in plus forta muzicii de a ne transforma in oameni mai buni, dupa cum spunea Beethoven si vom strange in cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania "Daruieste viata-Spitalul de Oncologie Pediatrica". Este cel mai important si frumos lucru pe care il putem face impreuna.”
spune Alexandru Tomescu.

Programul va contine lucrari de George Enescu –Balada, Béla Bartók - 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu- Pas Encore  - piesa contemporana. compusa special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

“Astept cu multa nerabdare sa plec in Turneul Stradivarius, in Romania, si din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasa si, la sfarsitul turneului, sunt sigura ca nu voi mai cauta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am facut-o de a trece piese pentru vioara si pian in registrul pentru vioara si harpa  a fost foarte intensa si provocatoare si m-au ajutat sa-mi imbogatesc repertoriul. Consider ca aceasta calatorie este pentru mine o sansa de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta si a descoperi lucruri si nuante noi, alaturi de o echipa profesionista si apropiata”
spune Delphine Benhamou, harpa-Franta.

Turneul International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE!” va include cincisprezece concerte, in 14 localitati din Romania: 9 mai-Cluj-Napoca-Opera Maghiara, 10 mai-Brasov-Filarmonica de Stat, 14 mai-Sebes- Centrul Cultural „Lucian Blaga”, 15 mai-Oradea-Filarmonica de Stat, 16 mai-Timisoara-Teatrul National, 17 mai-Arad- Filarmonica de Stat, 19 mai-Tirgu-Mures-Filarmonica de Stat, 20 mai-Casa George Enescu-Mihaileni/Botosani, 21 mai-Iasi-Palatul Culturii, 22 mai-Piatra-Neamt-Teatrul Tineretului, 25 mai-Targu-Jiu-Parcul Coloana fara Sfarsit a lui Brancusi- Ora 20:00, 26 mai- Craiova- Filarmonica Oltenia, 30 mai si 2 iunie- BUCURESTI-SALA RADIO, 31 mai- Sibiu-Filarmonica de Stat-Sala Thalia. Toate concertele vor incepe la ora 19:00.

„Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar si o mare provocare. Aceasta intalnire intre un muzician si un actor, care are calitati de miscare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutandu-ma de un minim de recuzita vestimentara. Am plecat de la anumite stari si senzatii date de muzica minunat aleasa si interpretata de Alexandru Tomescu, langa care vine duioasa harpa a lui Delphine Benhamou, tratandu-le ca pe niste roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit sansa de a dezvolta structuri care sa sustina si sa serveasca ideea proiectului in ansamblul sau. Am pus in practica ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artisti cu care am lucrat, Miriam Raducanu si Gigi Caciuleanu, diferiti prin arta lor, dar la fel de valabila. Va astept cu mare interes la aceasta intalnire propusa de Turneul Stradivarius” 
spune Lari Giorgescu, Actor TNB

Ca in fiecare an, Turneul International Stradivarius este dedicat unei cauze sociale si de interes public, iar in acest an sprijina initiativa ONGului Daruieste Viata. Investeste in fericire pentru a contribui la constructia Primului Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica.
Turneul International Stradivarius- VIVE LA MUSIQUE! este posibil cu sprijinul nemijlocit al sponsorilor si partenerilor:
BRD GROUP SOCIETE GENERALE- Sustinatorul principal al turneului,
UNILEVER, BMW Automobile Bavaria-partener mobilitate, Casa de avocatura Popovici, Nitu Stoica & Asociatii, Aqua Carpatica, Angelli, Auchan Romania, Tudor Tailor, Securitas-partener protectie si securitate, Blue-Air, IBIS, Tarom
Coproducatori: Radio Romania si TVR
Organizatori: BrandYOU-UP si Fundatia Culturala Remember Enescu
Parteneri Institutionali: Opera Maghiara Cluj-Napoca, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebes, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul National Timisoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Targu-Mures, Palatul Culturii Iasi, Filarmonica craiova, Teatrul Tineretului Piatra-Neamt, Primaria Mihaileni/Botosani, Primaria Targu-Jiu si Scoala Populara de Arta Targu-Jiu, Primaria si Consiliul Local Sebes, Primaria Iasi, Centrul Cultural Arad si Primaria Arad.

DSC_8407

 
Alexandru Tomescu - vioara. Cariera muzicala fructuoasa a lui Alexandru se construieste de la debutul sau, in 1985, in concerte de succes sustinute in intreaga lume, in sali precum Théatre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicala a Cadogan Hall impreuna cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maestri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007, a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument. Dupa o serie aproape neintrerupta de concerte desfasurate in Romania si in lume, numele violonistului si al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru considera ca neconventionalul, ca imbinare intre profesionalism si inovatie este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot in lumea muzicala romaneasca: a cantat pe Stradivarius intr-o statie de metrou, pentru a dovedi ca exista o insemnata receptivitate pentru muzica de calitate; a cantat intr-o padure pentru a milita impotriva exploatarii irationale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezuma doar la a canta in fata publicului sau, ci cultiva un dialog intens cu acesta. Alexandru Tomescu realizeaza, de 12 ani, in Turneul Stradivarius, proiect pe care l-a initiat si pe care il continua an de an, in luna mai si iunie, ducand muzica clasica in toate zonele tarii. Totodata se implica in actiuni sociale si de interes public, iar cel mai important proiect pe care il deruleaza de cinci ani, este seria de activitati culturale si educationale de la Academia de Muzica si Arte frumoase de la Mihaileni/Botsani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care traiesc si studiaza in tara si strainatate dar si pentru tinerii din zona Mihaileni/Botosani, Suceava, Iasi, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio Romania Muzical – „5minute de muzica clasica” si este angajat solist concertist permanent de elita a Orchestrei Nationale Radio Bucuresti. Alexandru Tomescu a castigat, in urma concursului organizat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Filarmonica „George Enescu”, in noiembrie 2018, dreptul de a canta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu National, Categoria Tezaur inca 5ani.

Delphine Benhamou - Harpa. Absolventa a Conservatorului National de Muzica si Dans din Paris, unde a obtinut Masterul in 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitata de numeroase orchestre nationale din Franta (Orchestra Operei Nationale din Paris, Orchestra Filarmonica a Radio France), precum si de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau in mari festivaluri: Festival des Forêts, Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane. Dar si in recitaluri sau concerte de muzica de camera o putem regasi recent, in concertul Carte blanche de la Muzeul Orangerie cu un program Debussy si Ravel, la Casablanca in duet cu chitaristul Souad Chawki, impreuna cu Cvartetul Voce sau in trio flaut, alto si harpa, alaturi de  Silvia Careddu si Natalia Tchitch.
Impreuna cu soprana Maïlys de Villoutreys, a format in anul 2012 duo-ul Asturiana. Pasionata si de activitatea pedagogica, posesoare a unui Certificat de Maiestrie pentru harpa si muzica de camera, Delphine sustine cursuri la Conservatorul din Arondismentul 14 din Paris.
De asemenea, ea a creat clasa de harpa in cadrul proiectului DEMOS (Sistemul de Educatie Muzicala si Orchestrala, cu vocatie sociala), proiect sustinut de Orchestra Philarmonie din Paris si are placerea de a se numara printre profesorii Academiei din Belle-Ile en Mer. Delphine s-a nascut la Fontainebleau, in 1985 si traieste la Paris.
Lari Giorgescu – Actor. Astazi angajat la Teatrul National din Bucuresti, a ajuns sa inteleaga ca "publicul nu te iarta". S-a nascut in Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, sectia actorie, prof.coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Galea si Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tanarului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neamt (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacau (2011) si Premiul Stefan Iordache, Gala Star Bacau (2011).
A colaborat cu mai multe teatre, printre care: Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Green Hours, Teatrul Arca. Din 2012 este actor angajat al Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, fiind distribuit in mai multe spectacole de regizori si coregrafi, printre acestia numarandu-se Yuri Kordonsky, David Doiashvili, Gigi Caciuleanu, Petrica Ionescu, Erwin simsensohn sau Ion Caramitru. in prezent, poate fi vazut in spectacole precum „Cursa de soareci”, „Regele Lear”, „Romeo si Julieta”, Omul care a vazut moartea” sau „Magic National”. Lari are o serie de roluri memorabile si extrem de apreciat pentru Jocul actoricesc: Benvolio - "Romeo si Julieta" dupa William Shakespeare, regia YuriKordonsky, 2018/Christopher Wren - ’’Cursa de soareci’’ de Agatha Christie, regia Erwin simsensohn, 2018/ Oswald, intendentul Gonerilei - “Regele Lear” de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016/"L`Om DaDa" - spectacol coregrafic de Gigi Caciuleanu, 2016/"Folia, Shakespeare & Co" - spectacol de teatru dans semnat de Gigi Caciuleanu, 2016/"Magic National" - spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015/Lisandru - "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, regia Petrica Ionescu, 2015/Fat Frumos - “insir’te margarite” dupa Victor Eftimiu, regia si versiunea scenica Dan Puric, 2015/Lae - "Dumnezeu se imbraca de la second - hand" de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, 2014/Vagabondul - "Omul care a vazut moartea" de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, 2013/ "D`ale noastre", spectacol de teatru - dans regizat de Gigi Caciuleanu, 2012

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate