Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
„Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri” la Teatrelli – Octavian Saiu îi aduce în fața publicului pe directorii a două importante festivaluri de teatru
(Teatru)
O intalnire cu cartile pe fata despre fenomenul festivalier din Romania, dar si din strainatate. Ce tipuri de evenimente merita urmarite? Ce este supraevaluat? Care este rolul festivalurilor pentru public si pentru comunitate? Criticul de teatrul Octavian Saiu ii are ca invitati pe 29 august, de la ora 21:00, in Gradina cu filme (Piata Lahovari 7), in cadrul unei noi editii a seriei de dezbateri Teatrelli Anotimpurile dialogului despre teatru, pe Constantin Chiriac, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu si pe Chris Simion-Mercurian, directorul Festivalului International de Teatru Independent Undercloud.
Fiind o editie estivala, dialogul „Lunga vara fierbinte a marilor festivaluri” se va muta din sala Teatrelli in aer liber, in Gradina cu filme, un spatiu conex aflat tot in Piata Lahovari nr.7. Intrarea este libera pentru public in baza unei rezervari online pe www.bilete.ro sau la Casa de bilete creart.

Punctand o tendinta din ce in ce mai prezenta si vizibila in Romania, cea a dezvoltarii constante a festivalurilor, intalnirea propune publicului o incursiune speciala si incisiva in culisele unor importante evenimente teatrale romanesti: Festivalul International de Teatru de la Sibiu - un adevarat fenomen autohton – si Festivalul International de Teatru Undercloud – primul si cel mai important festival de teatru independent din Romania.

„Care este definitia unui festival de teatru? Ce inseamna un astfel de eveniment pentru o comunitate anume? Sunt intrebari esentiale, pe care de multe ori uitam sa ni le adresam, plecand de la premisa ca orice selectie de spectacole, orice intalnire artistica intinsa de-a lungul catorva zile isi merita titlul. Si nu e asa. Deloc.Un soi de inflatie a dus la demonetizarea unui concept care, in sensul cel mai inalt, inseamna revelatia intalnirilor si a descoperirilor concentrate intr-o perioada de sarbatoare autentica. Dincolo de festivalurile de agrement si de turismul festivalier, exista aventuri care dau fiecarui anotimp o altfel de temperatura: culturala, afectiva si nu in ultimul rand umana.”,
explica Octavian Saiu.

Criticul de teatru ofera si cateva exemple: „Vara, de la celebrele festinuri desfasurate la Edinburgh si Avignon la mici reuniuni de nisa, de la explozia de spectacol din Sibiu la teatrul independent din Undercloud, aceste episoade de bucurie schimba pentru o perioada ritmul si chiar sensul existentei unor intregi comunitati. Fara ele, nu doar un loc sau altul ar fi mai monoton, dar lumea intreaga ar fi mai palida. Despre sarbatorile adevarate ale teatrului, despre teatralitatea sarbatorilor, despre <inflorirea spiritului uman> vorbim la aceasta editie estivala a „Anotimpurilor dialogului...”.

Vizualul evenimentului

Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Are un doctorat in studii teatrale si unul in literatura comparata. Preda la universitati din Romania, Noua Zeelanda, Hong Kong, Japonia si Portugalia si a fost de doua ori Visiting Fellow la University of London. A sustinut conferintesi master-class-uri la alte universitati din Europa, Asia si Africa, precum si la Institutul Grotowski. in 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 a moderat si a sustinut conferinte la Olimpiada Teatrelor de la Wroclaw – Capitala culturala europeana. Din 2004 este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) si Presedinte al Sectiei Romane AICT – Teatrologie.
Articolele si studiile sale au aparut in numeroase publicatii nationale si internationale. Este autorul volumelor: in cautarea spatiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of LostSpace (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur si simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet si nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lectia, o meditatie cu sapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru si fotografie (Nemira (2017).  A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru in 2010 si Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013.

Evenimentul este organizat de Primaria Capitalei, prin creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie al  Municipiului  Bucuresti. Evenimentul este recomandat de Undercloud.
 
Teatrelli este un proiect creart, un spatiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care ofera publicului productii proprii de teatru si dans, precum si concerte acustice, dezbateri si artist-talk-uri.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate