Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
Hope and Homes for Children și DGASPC Iași au închis Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos
(Viață)
Ultimii 12 copii din Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfantul Spiridon” s-au mutat in doua case de tip familial. In 13 august, odata cu inaugurarea oficiala a doua case de tip familial, Hope and Homes for Children si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi au inchis Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfantul Spiridon” din orasul Targu Frumos.
Casele de tip familial „Spartanii” si „Motanul incaltat” sunt ultimele doua case dintre cele patru pe care Fundatia le-a dezvoltat in procesul de inchidere a centrului. Casele au fost mobilate si decorate cu sprijinul JYSK Romania.

La eveniment au participat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Florin Ion, director general al DGASPC Iasi, Ionel Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos, Radu Tohatan, manager al Departamentului de Asistenta Sociala din cadrul Hope and Homes for Children, Gabriela Baltag, director al Complexului de Servicii Sociale „Sfantul Spiridon”, precum si Liviu Apreotesei, District Manager, si Ioana Popescu, director de magazin, in cadrul JYSK Romania.

Centrul de Plasament „Sfantul Spiridon” este cel de-al cinzeci si optulea orfelinat inchis de Hope and Homes for Children in Romania. In procesul de inchidere a acestor institutii, Fundatia a construit 109 case de tip familial.
Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfantul Spiridon” din Targu Frumos este a doua institutie de tip vechi pe care Fundatia Hope and Homes for Children si DGASPC Iasi o inchid in judetul Iasi in baza parteneriatului inceput in anul 2014. Procesul de inchidere a Centrului de Plasament a inceput in februarie 2014 si, in acel moment, in centru se aflau 178 de baieti. Pe parcurs, in timp ce unii copii paraseau institutia, alti 37 au intrat in sistemul de protectie, iar grupul tinta a ajuns la 215 copii si tineri. In prezent, prin deschiderea caselor de tip familial „Spartanii” si „Motanul incaltat”, toti copiii au parasit Centrul de Plasament, iar acesta a fost inchis.
In cei cinci ani de munca la inchiderea centrului de plasament, cei doi parteneri au condus un proces complex de evaluare individuala a copiilor si au identificat cele mai bune alternative de transfer pentru fiecare dintre ei in parte. Dintre cei 215 copii inclusi in grupul tinta, 10 tineri au fost mutati in centre pentru adulti, 151 de copii au fost reintegrati in familiile naturale sau extinse, Hope and Homes for Children contribuind la crearea conditiilor necesare reintegrarii lor, iar 15 tineri cu varste peste 18 ani au parasit sistemul de protectie, primind sprijin pentru a se integra cu succes in societate prin programul de integrare socio-profesionala.

38 de copii s-au mutat in patru case de tip familial dezvoltate de Fundatie. Numarul caselor de tip familial necesare a fost determinat in timpul procesului de evaluare pe baza numarului de copii pentru care nu existau alternative de transfer si care raman in sistemul de protectie, dar si pe baza estimarilor unor noi copii care vor intra in sistem in viitor sau vor fi mutati din alte centre de plasament.

Prima casa de tip familial, Casa „Teilor”, a fost inaugurata in februarie 2018. A doua casa de tip familial, „Petru Rares”, a fost inaugurata in 17 august 2018. Ultimele doua case de tip familial, „Spartanii” si „Motanul incaltat”, nume alese chiar de copiii mutati in ele, au fost inaugurate oficial in 13 august a.c., toate cele patru locuinte fiind mobilate si decorate cu sprijinul JYSK Romania.

12 baieti cu varste intre 15 si 19 ani din Centrul de Plasament „Sfantul Spiridon” s-au mutat in Casa „Spartanii”, noua lor casa, o cladire pe doua niveluri, cu patru dormitoare, camere de zi, doua bai si o bucatarie, foarte spatioase, primitoare si adaptate nevoilor lor. In Casa „Motanul incaltat”, au ajuns copii din alte doua institutii de tip vechi: 9 copii din Centrul de Plasament „C. A. Rosetti” si 3 copii din Centrul de Primire in Regim de Urgenta din Iasi.

CTF Motanul încal?at_Inaugurare CTF Targu Frumos_Foto Ciprian Alupoae_2.JPG
CTF Motanul incaltat Inaugurare CTF Targu Frumos Foto Ciprian Alupoae

La evenimentul de inaugurare au participat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Florin Ion, director general al DGASPC Iasi, Ionel Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos, Radu Tohatan, manager al Departamentului Asistenta Sociala in cadrul Hope and Homes for Children si Liviu Apreotesei, District Manager, si Ioana Popescu, director de magazin, in cadrul JYSK Romania. Atmosfera a fost completata de un moment sustinut de un animator magician care i-a ajutat pe copii sa se bucure si mai mult de noua lor casa primitoare si frumoasa, locul in care de acum inainte isi vor putea face amintiri si planuri pentru viitor.

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children ofera copiilor si tinerilor un mediu cat mai apropiat de cel familial. Intr-o astfel de casa traiesc maximum 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, Hope and Homes for Children doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Iasi, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal, pentru a se preintampina proactiv eventualele probleme.

CTF Spartanii_Inaugurare CTF Targu Frumos_Foto Ciprian Alupoae_1
CTF Spartanii Inaugurare CTF Targu Frumos Foto Ciprian Alupoae

Iasi este judetul in care exista, in prezent, cele mai multe institutii de tip vechi. in 1997, la nivelul judetului existau 35 de centre de plasament in care erau institutionalizati peste 5.000 de copii. In 2019, mai sunt 10 centre de plasament, iar numarul copiilor din institutii si din case si apartamente de tip familial este de aproximativ 800, in timp ce 1.500 de copii se afla in asistenta maternala. La inceputul anului 2018, Hope and Homes for Children si DGASPC Iasi au finalizat inchiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache”, anul acesta definitivand si inchiderea Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfantul Spiridon” din Targu Frumos. Cei doi parteneri mai au in plan inchiderea Centrelor de Plasament „Ion Holban”, „Bucium”, „C. A. Rosetti” din Iasi.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania, asa numitele orfelinate, pana in 2026. Programele Fundatiei urmaresc inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie atunci cand este posibil, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate.

CTF Spartanii_Inaugurare CTF Targu Frumos_Foto Ciprian Alupoae_2.JPG
CTF Spartanii Inaugurare CTF Targu Frumos Foto Ciprian Alupoae

Florin Ion, director general, DGASPC Iasi – „Anul acesta se implinesc cinci ani de colaborare si parteneriat cu Hope and Homes for Children, iar in decursul acestor ani ne-am propus mai multe obiective pe care le-am si atins: inchiderea unui centru de plasament cu sprijin enorm din partea Fundatiei, infiintarea unui centru de zi pentru copii cu posibilitati intelectuale deosebite in Iasi, este vorba de Centrul de Zi „Bucium”. Astazi, inauguram ultimele doua case din cele patru care marcheaza inchiderea centrului din Targu Frumos. Din cei 48 de copii care au ajuns in cele patru case construite in cadrul proiectului, 38 provin din Centrul de Plasament „Sfantul Spiridon”, ceilalti de la doua centre din Iasi. O colaborare extraordinara alaturi de Hope and Homes for Children pe care vrem sa o continuam pentru ca avem si alte obiective importante: inchiderea Centrului de Plasament „Ion Holban” si reintegrarea in familii si integrarea socio-profesionala a copiilor si tinerilor din Centrele de Plasament „Bucium” si „C.A. Rosetti.”

Radu Tohatan, manager, Departamentul de Asistenta Sociala, Hope and Homes for Children – „Inchiderea Centrului de Plasament „Sfantul Spiridon” este un inceput. Este, din fericire, si un sfarsit pentru ca am inchis pentru totdeauna un centru mare de plasament, al doilea ca marime din Romania. Doar Centrul de Plasament „Ion Holban”, tot din judetul Iasi, a avut mai multi copii decat cel din Targu Frumos. Este un moment pe care, poate, nu-l simtim ca fiind foarte important, dar este un moment de referinta pentru protectia copilului din Romania, acum cand resimtim accelerarea procesului de inchidere a centrelor de plasament. A inchide un centru cu peste 200 de copii este o realizare importanta, care poate avea impact si in celelalte judete ale tarii care au inca foarte mult de lucru in acest domeniu.”

Liviu Apreotesei, District Manager, JYSK Romania – „Compania noastra este o companie straina implicata in multe proiecte sociale, iar Hope and Homes for Children e unul dintre cele mai importante. Am incheiat doi ani de colaborare si am intrat in cel de-a treilea an, perioada in are am ajuns la cifra de 10 case dezvoltate de Hope and Homes for Children si mobilate de JYSK Romania si in care s-au mutat 120 de copii. Compania noastra incearca sa ofere ceva in schimb societatii in care isi desfasoara activitatea si, personal, sunt mandru sa stiu ca un pic din munca mea de zi cu zi ajunge la acesti copii sub o forma sau alta. Un pic de la fiecare poate insemna infim pentru noi, dar pentru ei inseamna enorm.”

CTF Motanul Încal?at_Inaugurare CTF Targu Frumos_Foto Ciprian Alupoae_1.JPG
CTF Motanul Incaltat Inaugurare CTF Targu Frumos Foto Ciprian Alupoae

Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 58 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 109 case de tip familial, 5.810 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 457 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.964 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 930 in regim de urgenta. 8.998 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Pana in acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2026 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.

Centrul de Plasament Sf. Spiridon_01
Centrul de Plasament Sf. Spiridon

Centrul de Plasament Sf. Spiridon_02
Centrul de Plasament Sf. Spiridon

Centrul de Plasament Sf. Spiridon_03
Centrul de Plasament Sf. Spiridon


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate