Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
RESTITUIRI. Expoziție de tapiserie de Cela Neamțu
(Arte vizuale)
Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 12 septembrie 2019, de la ora 18.00, la vernisajul expozitiei de tapiserie romaneasca si colaj textil a renumitei artiste Cela Neamtu, Restituiri.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 11 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

De cativa ani, de cand din debaraua artistica a Lenei Constante, trecuta la cele vesnice, au ajuns in cea a Celei Neamtu niste petice ramase de la elaborarea colajelor inspirate de portul popular romanesc, gen in care Lena a atins altitudini si viziuni unanim apreciate, CELA NEAMTU, „pasarea cea maiastra a tapiseriei romanesti”, s-a dedat cu o devoratoare pasiune unei opere de reconstituire plastica a iei din toate tinuturile romanesti. Cela Neamtu a purces intai, experimental, la modelarea catorva ii, cu care a participat la expozitii in tara si strainatate consacrate acestei plasmuiri fara de egal a geniului nostru popular. Asa s-a nascut ideea unui ciclu menit a da seama, aidoma unei alcatuiri simfonice, de bogatia, diversitatea si splendoarea fara pereche a acestei creatiuni in fiecare colt de pamant romanesc.
Cela Neamtu s-a oprit la camasile romanesti din toate tinuturile de la Carpati la Dunare, sublime creatiuni ale genului popular. Stralucita exponenta a tapiseriei romanesti si universale, a fructificat acest dar de nepretuit. A colat, iscusit si cu inspiratiune, petecele intr-un proces reconstructiv. Colajului i s-a adaugat pensulatia de alb a panzetului si umbririle altor nuante cromatice, prin care a suflat viata peste aceste mitice intruchipari. Pulseaza in launtrul lor trairile celor care s-au invesmantat in camasile migalite pe claviaturile nevazute ale mintii si sufletului.
Tapiseriile incanta prin virtutile definitorii ale artei Celei Neamtu, cea care a izbutit sa duca mai departe traditia nobila a genului, inovand prin impletirea originala a tesaturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.

GRIGORE ILISEI, scriitor
Cronica veche, nr. 3, Martie 2019, Iasi (extrase)

Pret bilet: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei

asa

 


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate