Excursii virtuale la fARAD 6. Festivalul arădean de film documentar anunță programul ediției 2019 | |
(Cinema) |
Festivalul de film documentar fARAD revine la inceputul lunii octombrie pentru a sasea editie la Cinema Arta. Arad, cu o selectie de filme premiate in marile festivaluri internationale, reunite sub tema Harta si Teritoriile. |
„Editia fARAD din acest an propune o selectie provocatoare de documentare care, pornind de la tematica orasului, exploreaza cinematografic notiunile de spatiu si teritoriu geografic”, noteaza Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.
„Documentarele selectate ne poarta prin calatorii virtuale in toate colturile lumii, compunand dinamici spatiale extrem de diverse: exploreaza Madridul ascuns din subterane (Orasul ascuns), descopera locuitorii de pe acoperisurile cladirilor cubaneze (Havana, de la inaltime), observa cultura rurala din America profunda (Monrovia, Indiana), urmareste transformarile urbane si sociale din Hong Kong (O lume in continua miscare) si ia pulsul vietii din jurul faimoasei piete Vittorio din Roma (Piazza Vittorio). Filmul de deschidere, Lumea de la picioarele tale, insoteste un american perseverent care descopera New York-ul la pas, strabatand mii de kilometri din strazile metropolei. Disputa a doua familii ce locuiesc in taigaua siberiana (Braguino), creativitatea a trei prieteni aflati intr-o tabara de refugiati din vestul Saharei (Hamada), libertatea de expresie revigoranta care explodeaza pe strazile din Kinshasa (System K) sau apartamentul in care se reunesc trecutul si prezentul orasului Iasi (Timebox), toate scot in evidenta rolul spatiului si al geografiei in vietile oamenilor care le locuiesc.”
fARAD onoreaza la aceasta editiei memoria regizoarei Agnes Varda, recent disparuta, cu documentarul Mur Murs (Mur-murale), care ne invita la o plimbare prin Los Angeles-ul anilor 1980 prin graffiti-urile si diversele sale culturi.
Nu in ultimul rand, mult asteptatul documentar al lui Alexander Nanau, Colectiv, lansat in aceste zile la Festivalul de film de la Venetia, va fi prezentat la fARAD in proiectie speciala.
“Anul acesta festivalul exploreaza interactiunea intre oameni si oras. Sper, din aceasta perspectiva, ca Aradul va descoperi la editia fARAD numarul 6 fetele sale invizibile”,
spune Corina Suteu, presedintele festivalului.
Selectia fARAD6 2019 include urmatoarele filme documentare, marea majoritate in premiera in Romania (*):
1. Braguino - Clement Cogitore. Franta-Finlanda, 2017.
2. Colectiv - Alexander Nanau. Romania-Luxemburg, 2019. Proiectie speciala
3. * Hamada - Ely Dominguez Seren. Suedia-Germania-Norvegia, 2018
4. * Havana, de la inaltime (Havana, From on High) - Pedro Ruiz. Canada, 2018
5. * Lumea de la picioarele tale (The World Before your Feet) - Jeremy Workman. SUA, 2018
6. * Mica Moscova (Little Moscow) - Grimur Hakonarson. Islanda, 2018
7. * Monrovia, Indiana - Frederick Wiseman. SUA, 2018
8. * O lume in continua miscare (Many Undulating Things) - Bo Wang & Pan Lu. SUA-Corea de sud-Hong Kong, 2019
9. * Orasul ascuns (The Hidden City) - Victor Moreno. Spania, 2018
10. * Piazza Vittorio - Abel Ferrara. Italia, 2017
11. System K - Renaud Barret. Franta, 2019
12. Timebox - Nora Agapi. Romania, 2018. Proiectie speciala accesibila si persoanelor cu deficiente de vedere
13. Mur-Murale (Mur Murs/Murals) - Agnes Varda. Franta-Germania, 1980. Proiectie de arhiva
Scurt metraje
14. * Bigger Than Life - Adnan Softic. Macedonia de nord-Germania-Italia, 2018
15. * Sabaudia - Lotte Schreiber. Austria, 2018
16. * Inaintea zborului (Before the Flight) - Laurence Bonvin. Elvetia, 2016
17. * Revelatii (Revelations) - Dominic Angerame. SUA, 2018
Proiectiile fARAD vor fi completate, ca in fiecare an, de proiectele adiacente Festivalului: traditionalul Laborator fARAD dedicat tinerilor documentaristi, proiecte dedicate copiilor sau conferinte si dezbateri, menite sa regenereze comunitatea locala de cinefili si sa ofere noi oportunitati de colaborare profesionala.
Initiat si dezvoltat ca un eveniment dedicat educarii prin imagine a publicului, dar si revitalizarii interesului pentru filmul de arta, Festivalul fARAD a fost lansat in 2014 la initiativa Corinei Suteu, presedintele festivalului, si a Film ETC., in colaborare cu Centrul Municipal de Cultura Arad. Festivalul se afla sub patronajul Primariei Municipiului Arad si este produs si curatoriat de Asociatia Film ETC. (producator general Oana Radu si consultant programare Mihai Chirilov), in parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoara. Incepand cu editia 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Editia 2019 a fARAD este realizata cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania.
Mai multe despre fARAD6 gasiti la www.farad.ro si pe pagina Facebook a festivalului.
. | |
|
|