Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Nocturne baroce: viori, harpă, clavecin şi triluri de soprană pe cheiul Dâmboviţei
(Muzică)
Intre 1 si 6 septembrie 2014, pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei din vecinatatea bulevardului Unirii, viorile, violoncelul, chitarele, harpa si clavecinul, insotite de triluri de soprana, vor umple serile de toamna cu acorduri nobile, in cadrul celei de-a doua editii a festivalului “Nocturne Baroce”. Timp de 6 zile, artistii ies din nou in strada si vin sa cante pe cheiul Dambovitei, insufletind betoanele arse ale orasului cu adieri de muzica, literatura si cultura baroca.
O oferta de neratat acum, in ultimele zile de vacanta, cu atat mai mult cu cat concertele sunt gratuite, iar muzica baroca – se stie – limpezeste mintea si sufletul.

Festivalul se deschide luni, 1 septembrie, la ora 20.00, cu o seara de exceptie. In prima parte a programului, Razvan Suma urca pe scena impreuna cu violoncelul sau, pentru a oferi publicului un recital din muzica de Bach. Seara continua cu lucrari semnate de Alessandro Scarlatti, Raffaello Rontani, Enriques de Valderrabano, John Dowland, in interpretarea duo-ului format din soprana Mihaela Andrei si chitaristul Adrian Andrei.

Marti, 2 septembrie 2014, nocturnele continua cu doua recitaluri solistice, avandu-i ca protagonisti pe maestrul Ion Ivan Roncea, considerat “un Lipatti al harpei”, si Maxim Belciug, chitaristul incantarilor.

Miercuri, 3 septembrie 2014, ansamblul format din Mihai Ghiga (vioara), Andreea Blidariu (soprana), Ella Bokor (violoncel), Irina Nastase (clavecin), Olivia Iancu (archlute) si Claudiu Lobont (archlute) aduce pe malul Dambovitei atmosfera eleganta a serilor de gala, intr-un concert de poveste cu lucrari instrumentale si arii de belcanto.

A patra seara a festivalului ofera joi, 4 septembrie 2014, prilejul unei evadari in etosul mai indraznet al muzicii noi. Vlaicu Golcea (electronice), Gabriel Balasa (percutii) si Maxim Belciug (chitara) suprapun, palimspestic, teme baroce cu ritmuri si fantezii sonore urbane, intr-un soi de meta-baroc inventiv si liber.

Vineri, 5 septembrie 2014, intregul program este dedicat instrumentelor de epoca. in prima parte a serii, publicul va avea ocazia sa savureze farmecul subtil al clavecinului, intr-un recital sustinut de Irina Nastase. Apoi, de la ora 21.00, Olivia Iancu si Claudiu Lobont ne ofera sonoritatea unui duo de archlute – un instrument cu coarde specific secolului XVII, din aceeasi familie cu teorba si chitarrone.

Ultima seara a festivalului debuteaza sambata, 6 septembrie 2014, la ora 20.00, in acordurile violoncelistilor Ella Bokor si Mircea Marian, cunoscuti sub numele de Duo Jaya, care interpreteaza un program cu lucrari de Giacomo Cervetto, François Couperin si Jean-Baptiste Barrière. Nocturnele se incheie cu recitalul oferit de Maria Raducanu, una dintre cele mai speciale voci din lume, pe care, iata, avem acum ocazia s-o ascultam abordand un repertoriu baroc.

Concertele incep la ora 20.00 si se desfasoara pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei (sediul nou, din Bd. Unirii 22), situata pe latura din dreapta a cladirii, spre Dambovita. in caz de ploaie, evenimentele programate in serile respective se muta in interiorul Bibliotecii Nationale, in atriumul central.
Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Organizatori: Asociatia Culturala Kitarodia si Biblioteca Nationala a Romaniei. Proiect cultural finantat de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucure?ti.

afis_general


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate