Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani”, în comuna Vărbilău, județul Prahova
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in parteneriat cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si cu Primaria Comunei Varbilau, anunta deschiderea expozitiei „Coiful getic din aur. Din nou la Varbilau, dupa 90 de ani”.
Evenimentul va avea loc vineri, 13 septembrie 2019, incepand cu ora 10?00, la Scoala Gimnaziala din comuna Varbilau – Corpul B. Vernisajul va fi urmat de un simpozion care se va desfasura la Gradinita cu program normal din Poiana Varbilau.

Evenimentul este dedicat aniversarii a 90 de ani de la intrarea Coifului getic de la Cotofenesti in circuitul public si in patrimoniul national.

Aceasta expozitie face parte din programul MNIR de a facilita accesul publicului din orasele mici si de la sate, la marile valori ale patrimoniului national.
Alaturi de fastuosul tezaur de la Pietroasele, coiful de la Cotofenesti este probabil cea mai populara piesa de aur antica provenind din Romania.
Faima lui se datoreaza faptului ca acesta a fost ilustrat in toate lucrarile de inalta eruditie care trateaza nu numai istoria artei si a prelucrarii metalelor pretioase, dar si istoria politica si sociala a vechilor populatii care au trait pe teritoriul actual al Romaniei. In acelasi timp, coiful de la Cotofenesti este prezentat in toate manualele scolare de istorie destinate cursului primar, gimnazial si liceal, precum si in marile tratate de istorie editate in tara dupa 1960.
Incepand cu anul 1972, coiful de la Cotofenesti a fost expus in Tezaurul Istoric al MNIR fiind admirat de milioane de vizitatori din tara si din strainatate. Alaturi de cele mai valoroase descoperiri arheologice romanesti, coiful a fost expus la loc de cinste in mari expozitii organizate in strainatate? Paris, Oxford, Stockholm, Frankfurt, Rotterdam, Florenta si Lisabona.
In ultimele decenii, aceasta capodopera a artei aurului, coiful de la Cotofenesti, a fost prezentat in numeroase filme documentare, pe copertile unor publicatii, pe afise, ilustrate, marci postale si chiar pe o emisiune monetara de aur lansata de Banca Nationala a Romaniei.

Putine descoperiri arheologice stravechi lasa o impresie atat de covarsitoare si o fascinatie atat de profunda asupra privitorului, indiferent daca este un profesionist sau un profan, asemenea coifului de aur de la Cotofenesti.

Evenimentul se va desfasura in prezenta unor oaspeti de onoare precum? reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai Directiei Judetene pentru Cultura Prahova, primarul comunei Varbilau, domnul Ion Ionita si directorul general al MNIR, domnul dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Afis _Expozi?a Coiful de la Co?ofene?ti_Varbilau.jpg

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate