Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Întâlnirile JTI, la a XX-a ediție. IT Dansa din Barcelona, pentru prima dată la București
(Arte vizuale)
IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona, vine pentru prima data in Romania, la cea de-a XX-a editie aintalnirilor JTI - o editie aniversara care celebreaza tineretea. De 20 de ani, intalnirile JTI aduc in Romania companii de dans celebre pe care altfel publicul din tara noastra ar fi putut sa le vada doar pe marile scene ale lumii, precum si spectacole prezentate in premiera la Bucuresti.
Cei mai talentati dansatori ai Institutului de Teatru spaniol, vor prezenta pe 28 noiembrie, ora 20:00, la Teatrul National Bucuresti, trei momente coregrafice, apartinand unor importanti coregrafi contemporani: Whim (Capriciu) de Alexander Ekman, In Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui si The Prom (Balul) de Lorena Nogal.
 
IT Dansa este o pepiniera de stele in ascensiune, toti dansatorii fiind selectionati dupa absolvire de mari companii: Nederlands Dans Theater (Olanda), Verpommer Theatre (Germania), Euregio Staatstheater am Gämeplatz (Germania), el Ballet Gulbenkian (Portugalia), Abcdance Company (Austria), Companhia do Bailado (Portugalia).
Coregrafi recunoscuti la nivel mondial cum ar fi Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato, Ramon Oller, Toni Mira, Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui sau Alexander Ekman nu doar au predat, dar au si realizat coregrafii speciale pentru IT Dansa, lectiile devenind spectacole extraordinare.

Eventim_960x360
 
Whim, lucrare semnata de Alexander Ekman, va fi prezentata in premiera in Romania, in cadrul intalnirilor JTI. 

Whim analizeaza modul in care ne pastram sanatatea mintala, in timp ce in adanc ne cuprinde nebunia. Aceasta piesa ofera o varietate de situatii inspirate din viata reala. incet-incet, am inceput sa constientizez ca am creat o muzica oarecum bizara, intunecata si trista. Iar la final, nu stii sigur daca sa razi sau sa plangi. Este amuzant, insa nu este chiar ilar. Este trist, dar nu chiar atat de trist. Este placut, fara a fi cu adevarat astfel”,
isi explica Ekman demersul coregrafic.

Alexander Ekman a creat zeci de piese pentru companii de dans din toata lumea si a primit pentru lucrarile sale numeroase premii, printre care „Medea Award – Inventor of the year” sau „National Dance Award UK”. 
 
FESTIVAL GREC 2011

La baza piesei In Memoriam, in coregrafia lui Sidi Larbi Cherkaoui sta legatura dintre realitate si amintire. „Dansatorii exploreaza miscarile atractiei si repulsiei, magnetismul si antimagnetismul, in scopul analizarii semnificatiei cuvantului „armonie”. Tandretea (atractia) si agresivitatea (repulsia) isi au originea in aceeasi sursa, intr-un joc intim al polarizarii”, declara coregraful. In 2008, Sidi Larbi Cherkaoui a primit titlul de Coregraful de Exceptie al Anului, decernat de Baletul Tanz si de un comitet format din 40 de critici de dans din intreaga Europa pentru munca sa din 2007 si 2008. In 2009, a primit Premiul Cultural European Kairos acordat de Alfred Toepfer Stiftung, si a fost apreciat de juriu pentru „a fi infatisat intrebari despre existenta umana, exprimate prin miscare si pentru legaturile create intre elemente diferite din culturi diferite”. Sidi Larbi Cherkaoui a fost invitat al intalnirilor JTI in 2014, iar in 2019, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, a primit o stea pe Aleea Celebritatilor, care i-a fost acordata de JTI.
 
The Prom, in coregrafia Lorenei Nogal exploreaza situatiile de zi cu zi, care par neinsemnate, dar care ne influenteaza puternic. „Ma intreb: oare oamenii isi dau seama de cantitatea de lucruri marunte care, fara sa realizam, sunt capabile sa ne schimbe existenta? (...) datorita acestor lucruri marunte devii cine esti sau cine ti-ai dori sa fii” (Lorena Nogal).
Lorena Nogal s-a format ca dansator in cadrul Institutului de Teatru din Barcelona, iar in calitate de coregraf a fost recunoscuta si premiata in competitii nationale importante.
 
Biletele se gasesc in retelele EVENTIM, ENTERTIX, MYSTAGE si la agentia de bilete a Teatrului National Bucuresti.
 
Va asteptam la cea de-a XX-a editie a intalnirilor JTI!
 
IT DANSA_POSTER_250kb

Inaugurate in anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, intalnirile JTI au gazduit dansatori, coregrafi si trupe de balet celebre: Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke si Dominique Mercy, in 2017 „Noism”, cea mai importanta companie de dans contemporan din Japonia, in 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar in anul in curs compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. JTI a investit, de-a lungul anilor, in acest eveniment devenit un brand cultural national pentru dansul contemporan circa trei milioane de euro. Evenimentul este organizat si in acest an de Fundatia Art Production, beneficiind de consilierea artistica a Silviei Ghiata.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate