Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite altfel la Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român
(Istorie)
Ca in fiecare an, in luna septembrie, sarbatorim, Zilele Europene ale Patrimoniului. In acest an, tema Zilelor este Biblioteca si arhivele – comori ale patrimoniului cultural.

Muzeul National al Taranului Roman celebreaza acest eveniment in cadrul Zilelor Muzeului Taranului, aducand publicul aproape de Arhiva de Imagine a Muzeului National al taranului Roman. Facem acest lucru atragand atentia ca, din pacate, zeci de mii de artefacte din colectiile documentare ale arhivei, precum si povestile de viata din spatele lor, sunt in pericol de degradare iremediabila, din cauza finantarii deficitare.

***

Vino sa afli de ce are nevoie o arhiva – si, in general, un muzeu – ca sa dureze si sa (ne) pastreze vii. Si de ce, uneori, numai oamenii nu sunt de ajuns. Vorbim deschis despre viata si moartea obiectelor la muzeu si te invitam sa afli ce inseamna sa lucrezi cu patrimoniul, dincolo de ceea ce vezi, in mod obisnuit, in cadrul expozitiilor.

Cand? Sambata, 14 septembrie 2019, intre orele 15.00-18.00
Unde? sos. Kiseleff, nr. 3, pe peluza din fata Muzeului Taranului

***

O arhiva – si, in general, o colectie muzeala – nu are nevoie de multe ca sa traiasca sanatos: un spatiu de depozitare adecvat, intr-un climat controlat, echipamente de protectie care sa asigure manuirea obiectelor in conditii optime, echipament tehnic modern pentru studierea lor si o mana de specialisti care sa asigure interventiile de conservare curativa si de restaurare. Si, nu in ultimul rand, minime finantari care sa sustina cercetarea, activarea si deschiderea colectiilor catre public.
Iar pentru a supravietui, omul de muzeu a devenit omul bun la toate: pe langa arhivarea, conservarea, documentarea, cercetarea, digitizarea si punerea in valoare a artefactelor, cu toata birocratia aferenta, face lobby si atrage sponsorizari, igienizeaza spatiul si da cu vopsea lavabila, lupta haiduceste cu praful, umezeala in exces, microorganismele, vaneaza finantari si… nu se plange; stie ca asa-i in cultura. Aici, lucrezi din pasiune.

***

Daca iti pasa, daca crezi in necesitatea pastrarii memoriei colective, vino sa participi alaturi de noi, la evenimentul simbolic prin care dorim sa atragem atentia asupra importantei patrimoniului pe care il administram.

visual_comunicat

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate