„Poţi să fluieri, Johanna”, o carte curajoasă despre preţuirea vieţii | |
(Literatură) |
Editura Cartea Copiilor lanseaza „Poti sa fluieri, Johanna”, o carte semnata de suedezul Ulf Stark si ilustrata de Anna Höglund. Cartea surprinde prietenia emotionanta dintre Berra, un baietel fara bunici, si Nils de la caminul de batrani. |
Noua aparitie este dedicata copiilor intre 6 si 12 ani si trateaza subiecte sensibile precum sfarsitul vietii, relatiile cu bunicii si importanta clipelor petrecute impreuna cu cei dragi.
„Aceasta este poate cea mai frumoasa carte pe care am scris-o.” – Ulf Stark
In timp ce se joaca impreuna, intr-un orasel oarecare din Suedia zilelor noastre, Ulf ii povesteste prietenului sau, Berra, ce grozav este sa ai un bunic: te ia cu el la pescuit, te invita la o cafea cu lapte sau la o felie de tort cand isi serbeaza ziua de nastere, iar uneori iti da si cativa bani de buzunar. Dar Berra n-are bunic. Cum sa faca sa aiba si el unul? Ulf are o idee: la caminul de batrani din oras trebuie sa fie o multime de bunici. De ce sa nu mearga Berra maine sa-si aleaga unul?
Nascuta din joaca si curiozitate, prietenia dintre Berra si batranul Nils de la camin se transforma intr-o intalnire care le da prilejul sa-si ofere reciproc o dragoste simpla, fireasca si neconditionata. Pentru Nils, bunicul de imprumut, de multa vreme singur pe lume, e ultima ocazie in viata de a simti ca este important pentru cineva. Pentru cei doi copii si mai ales pentru Berra, „nepotul”, e prima data cand constientizeaza ca viata are si un sfarsit de neocolit. Candva, cei dragi nu vor mai fi printre noi, de aceea trebuie sa ne bucuram impreuna de fiecare clipa.
Ulf Stark (1944–2017) a fost poet, scriitor si scenarist si unul dintre cei mai importanti autori suedezi de carti pentru copii. In textele sale, lumea este vazuta din perspectiva unui copil, intr-un mod foarte autentic, fidel si subtil. Fie ca se ocupa de lucruri marunte, fie ca scrie despre teme grave, cum ar fi moartea, Ulf Stark este un maestru al atragerii cititorului in poveste si al dezvaluirii unor sensuri profunde in intamplarile aparent banale, de zi cu zi, din viata unui copil. A scris aproape 100 de carti, traduse in 30 de limbi, si multe dintre ele, printre care si „Poti sa fluieri, Johanna”, au fost transformate in filme si piese de teatru. in 1993, a primit Premiul Astrid Lindgren, in 1996 a fost nominalizat la Premiul H.C. Andersen, iar in 1998 a fost rasplatit cu Premiul Nordic pentru literatura pentru copii.
Anna Höglund (n. 1958) este scriitoare si ilustratoare, fiind considerata una dintre cele mai bune ilustratoare contemporane din Suedia. S-a nascut in Stockholm si, desi nu a urmat studiile unei scoli de arta, a devenit celebra prin creatiile sale, carti ilustrate si filme de animatie. Lucrarile ei sunt incluse in colectiile muzeelor de arta din Göteborg si Stockholm.
Cartea „Poti sa fluieri, Johanna” este disponibila pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro) la pretul de 29 de lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor ofera de fiecare data o carte cadou. in aceasta perioada, cartea cadou este „Basmele padurii”, o colectie minunata de povesti despre copaci.
Despre editura Cartea Copiilor
Cartea Copiilor, prezenta de 12 ani in peisajul editorial din Romania, este una dintre cele mai iubite edituri de carti pentru copii. De la inceput, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizatoare de drum prin initiativa curajoasa de a publica pentru prima data in limba romana unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universala pentru copii. Cartea Copiilor a oferit micilor cititori, in premiera, operele unora dintre cei mai buni scriitori: Astrid Lindgren, Eric Carle, Julia Donaldson, Dick Bruna, Richard Scarry, Roger Duvoisin, Arnold Lobel, Elsa Beskow, Peter Sís si multi altii. De altfel, Cartea Copiilor isi propune sa traduca cat mai multe titluri din literaturi mai putin cunoscute copiilor de la noi, cum ar fi cea suedeza, finlandeza sau japoneza.
Prin alegerea cu grija a titlurilor, autorilor si ilustratorilor, Cartea Copiilor incurajeaza lectura de la o varsta frageda, educarea gustului literar si construirea unei culturi vizuale complexe, alaturi de stimularea creativitatii si a spiritului critic, dezvoltarea capacitatii de a gandi liber si formarea unei atitudini deschise si tolerante. Mai multe detalii despre cartile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.
. | |
|
|