Tabăra „Un pas spre viitor” organizată de Hope and Homes for Children și NN, o șansă pentru tinerii din sistemul de protecție | |
(Viață) |
Intre 2 si 6 septembrie, in Suior (judetul Maramures) s-a desfasurat prima editie a taberei „Un pas spre viitor” pentru copiii si tinerii din sistemul de protectie. Participantii au fost 15 tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, proveniti din orfelinate sau case de tip familial din judetele Iasi, Botosani si Neamt. |
Timp de cinci zile, acestia au avut ocazia sa participe la seminarii care au avut ca teme educatia pentru sanatate, orientare in cariera, educatie financiara si au intalnit profesionisti din diverse domenii si meserii pe care le-ar putea alege dupa terminarea studiilor.
Tabara a fost organizata de Hope and Homes for Children si NN, in cadrul parteneriatului strategic prin care, pe o perioada de trei ani, 150 de tineri din programul de integrare socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului vor fi sprijiniti sa dezvolte abilitati pentru o viata independenta si pentru integrarea cu succes in societate.
In fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani parasesc sistemul de protectie a copilului fara a fi pregatiti pentru o viata independenta sau avand o pregatire extrem de limitata, iar personalul care interactioneaza cu ei este rareori instruit sa ii ajute in acest sens. Acestia reprezinta o categorie vulnerabila expusa riscului excluderii sociale si marginalizarii deoarece intampina greutati la angajare fiind expusi somajului; sunt expusi vagabondajului si delincventei; nu au o locuinta si nici posibilitati de inchiriere sau de cumparare; cad adesea victime ale criminalitatii, consumului de droguri, exploatarii sexuale; nu au familie si nici mijloace proprii de subzistenta.
La abandonul initial al mamei sau al familiei, odata cu parasirea institutiilor in care au crescut, se adauga abandonul societatii, al statului, al specialistilor si, in ultima instanta, al tuturor. Se stie ca, in perioada institutionalizarii, copiii si tinerii dobandesc comportamente sociale si profesionale intr-o masura foarte redusa. Sunt „obisnuiti” sa primeasca totul de-a gata, nu stiu de cele mai multe ori sa-si gestioneze banii; in plan emotional, acesti tineri sunt nesiguri, ajung sa depinda in permanenta de cineva (educator sau instructor din centrul de plasament). In acest fel, tranzitia de la viata in institutie la traiul independent ajunge sa fie, in majoritatea cazurilor, sortita esecului.
Pentru a-i ajuta pe acesti copii si tineri, in cadrul parteneriatului dintre Hope and Homes for Children, a fost organizata tabara „Un pas spre viitor” la care au participat 15 tineri cu varste intre 14 si 18 ani din orfelinatele pe care Fundatia le va inchide in viitorul apropiate si din case de tip familial si apartamente din judetele Iasi, Botosani si Neamt.
Activitatile desfasurate in tabara au avut scopul de a le facilita tinerilor accesul la informatii care sa ii ajute in alegerea unei cariere (cum sa isi caute un loc de munca, cum sa isi scrie CV-ul si cum sa se prezinte la interviu) si pastrarea unui loc de munca si dobandirea unor aptitudini de trai independent (educatie pentru sanatate, educatie financiara cu Viorica Pacurar, director de vanzari retail la NN Asigurari de Viata). Invitatii speciali ai taberei au fost profesionisti din diverse domenii si meserii (constructor, frizer, bucatar, dar si specialisti in programare si marketing), alti tineri care au crescut in sistem, dar si vedete.
Robert Igna, concurent in emisiunea „Supravietuitorul” de la PRO TV si-a amintit cum a crescut intr-o casa de tip familial dezvoltata de Hope and Homes for Children si cum i s-a schimbat viata odata ce a parasit orfelinatul, solistul Marian Vasilescu, participant in emisiunle „Vocea Romaniei” si „Romanii au talent” de la PRO TV, care, la randul sau, a crescut intr-un orfelinat pana la varsta de trei ani si care i-a indemnat pe tineri sa aiba o atitudine de invingatori, tarie de caracter si incredere in ei pentru a-si urma visurile. Andreas Elgard, presedintele Consiliului Tinerilor Institutionalizati, un alt tanar care a crescut in sistem i-a indemnat sa fie increzatori si sa nu se dea batuti in fata greutatilor. Omid Ghannadi, arhitect in cadrul emisiunii „Visuri la cheie” de la PRO TV, le-a vorbit despre cat este de important sa ai curajul sa iti urmezi pasiunea in viata si sa o transformi in meseria ta, din care sa-ti castigi existenta si sa ii ajuti pe altii.
Pe langa seminarii si activitatile educative, tinerii au avut parte si de activitati in aer liber, jocuri de grup si vizionare de filme propuse de invitati, acestea ajutandu-i sa se relaxeze si sa se bucure de ultimele zile de vacanta inainte de inceperea scolii.
„Intalnim adesea in jurul nostru, stand la rand in supermarket, in sala de cinema, pe terasa unui restaurant sau chiar la locul de munca tineri care au privirea ratacita, care doresc sa atraga atentia cu orice pret, stanjeniti si nesiguri cand cineva le spune ca modul lor de-a fi nu se incadreaza in normele social acceptate. Si cum ar putea sa fie altfel, daca nu au dezvoltate abilitatile necesare de-a fi ”asa cum se cuvine”, de-a se exprima asa cum e normal intr-o situatie de interactiune sociala diferita de ceea ce au vazut sau auzit in mediul lor. Acceptarea pentru noi, ca societate, a unor tineri fara orientare profesionala corecta si fara autonomie personala e greu, chiar imposibil de definit. Care ar fi solutia pentru a fi vecinii sau colegii multumiti ai acestor tineri? Oferirea de oportunitati de invatare cat mai timpurii cu putinta constituie o solutie. Organizarea taberei sustinute de NN, reprezinta o astfel de oportunitate de invatare si de pregatire pentru viata independenta a tinerilor care in curand vor parasi sistemul de protectie sociala si vor fi inserati social si profesional. Pe viitor ne dorim o multime de astfel de oportunitati, pentru o societate mai sigura, cu tineri care se pot descurca fara sa ajunga sa recurga la fapte ilegale pentru supravietuire.”
– Anamaria Vid-Pop, manager departament Asigurarea calitatii si psihologie, Hope and Homes for Children
“Ce oameni speciali si minunati am intalnit in tabara oferita cu drag de Hope and Homes for Children Romania! De la acestia am invatat sa fiu un alt om, alt tanar, tanar cu vise mari si sa am multa incredere in mine. Multumesc Hope and Homes for Children si NN pentru cea mai tare experienta din viata mea, traita alaturi de oameni de la care am invatat, in 5 zile, lucruri care imi vor folosi o viata intreaga.” – Gigi, 14 ani, participant in tabara „Un pas spre viitor” organizata de Hope and Homes for Children si NN
Prin parteneriatul dintre Hope and Homes for Children si NN, in perioada 2019-2022, 150 de tineri vor beneficia de consiliere si sprijin material, recomandari pentru gasirea unui loc de munca, precum si sesiuni de formare profesionala. Astfel, se vor crea premisele pentru integrarea cu succes pe piata muncii si in comunitate a tinerilor care parasesc sistemul.
Participarea copiilor si tinerilor beneficiari ai programului de integrare socio-profesionala al Fundatiei Hope and Homes for Children in tabara ”Un pas spre viitor”, a fost sustinuta de NN Romania.
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 58 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.810 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 457 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere. In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.964 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 930 in regim de urgenta. 8.998 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Pana in acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2026 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.
Despre NN
NN (www.nn.ro) este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in 1997, si, de peste 11 ani, activeaza si in piata pensiilor private. Prin activitatea sa de business si investitiile in societate, NN isi propune sa genereze schimbari pozitive in vietile oamenilor, sprijinindu-i sa creeze premisele unui viitor mai bun pentru ei si cei dragi lor. NN identifica solutii care raspund problemelor actuale ale societatii si contribuie la implementarea acestora ori de cate ori are ocazia impreuna cu parteneri din sectorul non-profit. Mai concret, sustinem initiative importante care au ca scop crearea de oportunitati economice pentru tineri si pentru familii defavorizate, dar si accesul la educatie si servicii medicale pentru cei mai vulnerabili dintre noi.
. | |
|
|