Ce nouăți fabuloase aduce noua stagiune a Teatrului Național Timișoara | |
(Teatru) |
Teatrul National din Timisoara deschide Stagiunea 2018-2019 cu o serie de spectacole care au trecut proba publicului, dar si a timpului, spectacole incitante, pline de provocari, care provoaca in egala masura mintea si sufletul, emotia si inteligenta. Totodata, Teatrul National se redeschide tuturor artelor, prin implicarea ca partener strategic al Bienalei Art Encounters. |
Nu in ultimul rand, doua noi spectacole au intrat in repetitii, urmand sa iasa la rampa in perioada care urmeaza. Iata, asadar, ca noua stagiune a Teatrului National din Timisoara ofera spectatorilor sai un spatiu de intalnire si de dialog intre oameni si intre diferite forme de arta si isi consolideaza locul in comunitate ca spatiu dedicat comunicarii, descoperirilor si regasirii, un spatiu necesar atat din perspectiva individuala, cat si din cea sociala.
Astfel, Teatrul National a dat startul repetitiilor la un nou spectacol, adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: Matusa Julia si condeierul de Mario Vargas Llosa. Personaje savuroase, comice, pline de viata si de imaginatie ne fac partasi la un adevarat slalom intre realitate si fictiune, intre iluzie, adevar si minciuna, intre mentalul colectiv si micile scandaluri de familie. Spectacolul, in adaptarea si regia lui Sabin Popescu, reuneste o echipa artistica formata din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminita Tulgara, Catalin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan / Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design si video) si Florin Putere (light design). Premiera este programata in 18 octombrie, la Studio „Utu Strugari”.
Tot sub semnul literaturii sta si al doilea proiect de toamna al Nationalului. Este vorba despre scenariul realizat de Calin Ciobotari dupa indragitul roman al lui Dan Lungu, Sunt o baba comunista. Dupa comediile de mare succes M-am hotarat sa devin prost si Billy Mincinosul, regizoarea Antonella Cornici revine la Timisoara cu aceasta poveste tragi-comica care, cu mult umor si cu multa luciditate, pune in discutie dilema de viata a unei generatii intregi si ofera, dincolo de umor, de muzica si de lumina, un moment de reflectie si de reala comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizeaza relatiile dintre oameni, chiar intre membrii aceleiasi familii. Distributia spectacolului ii reuneste pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Craescu, Roberta Popa Ionescu, Calin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus si Cristian Szekeres, carora lise alatura Inocentiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) si Sebastian Hamburger (sound design). Premiera va deschide cea de-a XXIV-a editia a FEST-FDR, in 3 noiembrie, la Sala 2.
Scene dintr-o casnicie
Programul de spectacole al lunii este, de asemenea, la fel de consistent. Primul titlu al acestei stagiuni a fost Scene dintr-o casnicie de Ingmar Bergman. In regia celebrului regizor de film Radu Jude, spectacolul propune imersiunea in adancurile nevazute ale casniciei, alaturi de trei actori redutabili: Ion Rizea, Claudia Ieremia si Alina Ilea. Spectacolul este programat duminica, 15 septembrie si vineri, 20 septembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National.
M-am hotarat sa devin prost
Prima saptamana teatrala a stagiunii continua marti, 17 septembrie si miercuri, 18 septembrie, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani - M-am hotarat sa devin prost dupa Martin Page, spectacol care a depasit cu mult reprezentatia cu numarul 100. M-am hotarat sa devin prost, in lectura Antonellei Cornici, descrie, intr-o suita de povesti grave, cu haz, eforturile pe care trebuie sa le faca un tanar mult prea destept pentru a „invata” empatia, iar distributia reuneste cativa dintre cei mai iubiti actori ai Timisoarei.
Sambata, 21 septembrie, are loc prima proiectie de film in cadrul Bienalei Art Encounters. Astfel, de la ora 12, in Sala Mare a Teatrului National, spectatorii sunt invitati sa vizioneze The Third Part of the Third Measure, un film al grupului londonez de artisti vizuali Otolith Group, descris de creatori ca „o experienta a privirii in datele componente ale ascultarii”.
Tot sambata, tot la Sala Mare, cu incepere de la ora 19, publicul este invitat sa il urmareasca pe celebrul – si atat de actualul – Gogu, in comedia Prostii sub clar de luna de Teodor Mazilu, in regia lui Ion-Ardeal Ieremia. Spectatorii vor avea ocazia sa afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor intr-o lume deviata de pe fix, si, dincolo de homericul hohot de ras, vor putea sa constate cat de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care ocupa titlurile stirilor de azi.
Cercurile increderii
Cercurile increderii de Radu Popescu, in regia Mihaelei Lichiardopol, isi da intalnire cu publicul la Studio „Utu Strugari” marti, 24 septembrie, de la ora 19. Cercurile increderii este un spectacol despre comunicare, despre maturizarea unei generatii, dar si despre maturizarea unei societati care ar trebui sa fie mai constienta de responsabilitatea pe care o are fata de copiii si de tinerii sai.
Miercuri, 25 septembrie si joi, 26 septembrie, de la ora 19, Teatrul National propune iubitorilor de teatru spectacolul Frati, o intalnire cu unul dintre cei mai complecsi artisti ai Romaniei – actorul, regizorul, scriitorul si traducatorul Florin Piersic jr. Spectacolul este o excelenta mostra de umor noir in care, in spatele rasului dezlantuit, se descifreaza complicate si nu mereu vesele relatii de familie.
Hamlet
Hamlet, spectacolul Teatrului National, nu mai are nevoie de nici o prezentare. O radiografie contemporana a societatii, in cuvintele si ritmurile zilei de azi, pe muzica live a trupei Subcarpati, interpretata de Marius Andrei Alexe – Bean MC – si Alexandru Stefanescu, cunoscut iubitorilor de hip-hop ca Fanescu, Hamlet, in regia Adei Lupu Hausvater, este o poveste despre tineri, in infruntarea lor cu marile provocari, iluzii si dezamagiri ale vietii si ale societatii in care traiesc. Spectacolul este programat vineri, 27 septembrie, la Sala Mare, de la ora 18.
Vineri, 28 septembrie, de la ora 12, Sala Mare a Teatrului National gazduieste alte doua proiectii de film in cadrul Bienalei Art Encounters: A Cultural Hearth si The Building Will Have a Future She Said, semnate de artistii Irinia Botea Bucan si Jon Dean.
In aceeasi zi, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari” este programat spectacolul Pe maine de Mihaela Iancu, un fascinant tur de forta al actritei Iuliana Craescu, intr-un one-woman show care poarta spectatorii intr-un labirint al celor mai profunde, mai intime emotii.
Pe maine
La final de luna, Roberta Popa Ionescu da intalnire spectatorilor, tot la Studio „Utu Strugari”. Astfel, duminica, 29 septembrie, actrita isi va regala publicul cu one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a incapsula biografia si emotiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.
Biletele pot fi achizitionate la cele doua agentii ale Teatrului (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic) sau online, pe www.tntimisoara.com, zilnic intre orele 11 si 19, cu exceptia zilei de luni. Copiii, elevii, studentii, pensionarii, precum si grupurile mai mari de 15 persoane beneficiaza de reduceri de pret la bilete.
La acest nou inceput de drum, Teatrul National din Timisoara invita spectatorii in salile sale de spectacole si promite intalniri minunate in jurul spectacolelor noi pe care le planuieste pentru aceasta stagiune.
. | |
|
|