Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Exponatul lunii septembrie 2019, la Muzeul Național de Istorie a României. Vasul preistoric din aur de la Biia
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) prezinta publicului, in cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesa deosebita aflata in colectiile sale – vasul de la Biia.
Vernisajul micro-expozitiei va avea loc joi, 3 octombrie 2019, incepand cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, in sala Lapidarium.
Accesul la eveniment este gratuit.

Prin combinatia dintre diverse elemente morfologice si ornamentale, vasul de la Biia – descoperit in albia Tarnavei Mici, ajuns in 1895 in patrimoniul Muzeului Brukenthal si apoi transferat in 1973 in patrimoniul nou infiintatului Muzeu National de Istorie a Romaniei – ocupa o pozitie aparte in ambianta repertoriului de forme si decoruri al veselei preistorice. Este un vas de mici dimensiuni, cu o greutate de aproape 144 de grame, lucrat prin ciocanire, dintr-o singura foaie groasa de aur modelata sub forma unui bol semisferic putin aplatizat. Piesa este decorata cu cercuri concentrice, mici proeminente si linii in zig-zag incizate.

Caracterul de unicat al vasului a determinat incercari de incadrare cronologica prin privilegierea diferitelor elemente: forma, decorul, profilul toartelor sau terminatiile lor spiralate. La capatul acestor demersuri, vasul de la Biia a fost datat diferit, in intervale cuprinse intre perioada mijlocie a epocii bronzului si sfarsitul primei epoci a fierului. Opiniile recente, bazate pe analogii structurale, includ vasul in repertoriul secolelor X-VIII a.Chr.

In spatiul transilvanean, de-a lungul unei mari durate de timp, vasele de metal (bronz sau aur) nu sunt depuse in morminte, naratiunile care structureaza practicile funerare subliniind cu alte elemente materiale persoana sociala a defunctului. In schimb, vasele de metal sunt transferate in spatiile depunerilor, acestea fiind descoperite uneori singure, alteori in seturi de piese asemanatoare si alteori in depozite, asociate cu alte obiecte. In consecinta, odata incheiata biografia cotidiana, transferul vaselor de aur in spatiul depunerilor ca ofranda este mai important decat participarea lor la perpetuarea persoanei sociale a muritorilor in domeniul funerar.

Micro-expozitia va fi deschisa la MNIR in perioada 3 – 27 octombrie 2019 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

Afis Vasul de Biia_03 27 Octombrie.jpg


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate