Docuart: România face documentar | |
(Cinema) |
Bucuresti Docuart Fest, festivalul de film documentar romanesc, aflat la cea de-a treia editie, si-a ales filmele participante care vor fi proiectate si jurizate in perioada de desfasurare a evenimentului, 1-5 octombrie 2014. Acestea au trecut deja de o prima runda de selectie, in care trei nume sonore in lumea criticii de film - Anca Gradinariu, Mihai Fulger si Florin Barbu - le-au vizionat si notat dupa criterii care promit o saptamana de pomina cu proiectii de neratat pentru orice cineast in aceeasi locatie ca si in anul precedent, Cinemateca Eforie. |
Documentarele vorbesc despre personalitati sau evenimente uimitoare, dar pe de-a-ntregul reale, cu substanta si incarcatura de tipul celor cautate cu adevarat de public intr-o sala de cinema. Materialele video impletesc povesti cu talc cu personaje inedite, imbracate fiind de-o viziune regizorala autentica. Povesti ce merita vazute, ele se disting de alte filme, dupa caz, printr-un subiect bine documentat istoric, prezentand nimic altceva decat realitatea prin mijloace plastice facute sa tina audienta lipita de scaune. Acestea se vor imparti in doua sectiuni din cadrul festivalului, una principala si alta studenteasca, urmand ca in functie de acestea sa fie acordate premii in ultima zi de festival, cand va avea loc decernarea asteptata. Cu ajutorul acestor filme, asociatia culturala Docuart isi propune sa demonstreze, dupa cum si-a propus pentru aceasta editie de festival, ca Romania nu doar poate, ci si face documentar.
Feedback-ul bun primit in editiile precedente a determinat Docuart sa prinda curaj si sa desfasoare noi alte actiuni interactive, paralel cu proiectiile de filme, pe un interval mai lung de timp. Astfel, sunt asteptate 5 zile pline, cu un program generos care ramane nedivulgat inca, cu intalniri cu personalitati cinematografice, lungi discutii placute si alte cateva surprize care sa completeze tabloul final. Pe scurt, urmeaza un festival cu de toate, care sa intregeasca experienta tuturor celor ce calca pragul Cinematecii, prin sesiuni de masterclass, pauze pretioase de socializat, de ce nu, intre cei cu interese comune, muzica, mici activitati si mai ales, multe, multe filme documentare excelente.
Filmele premiate la Docuart Fest 2014 vor pleca prin tara intr-un circuit cultural, anume Caravana Docuart, in primavara lui 2015.
LISTA FILMELOR PROIECATE / SECTIUNEA STUDENTEASCA
_________________________________________________________
1. BORICA
Bio-Filmografie regizor Lorand Lorincz
Lorand Lorincz s-a nascut pe 18 aprilie 1990. In 2011 a fost admis la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca la sectia imagine de film si televiziune. In cei trei ani petrecuti in Cluj a avut oportunitatea de a face mai multe stagii de practica la televiziunea de stat din Ungaria, la Digisport Romania sau la Videopontes Cluj. A participat la diferite festivaluri Cinefest, TIFF sau Ffest si workshopuri tinute de catre Ioan Carmazan, Eduardo Lucatero sau Cristi Puiu.
Sinopsis: Dansul este un limbaj aparte care nu se poate exprima cu ajutorul cuvintelor. La marginea orasului Brasov, intr-un satuc numit Zizin, douazeci de tineri feciori, in ciuda frigului si a zapezii, merg din casa in casa si danseaza borita cat e ziua de lunga. Aceasta traditie veche, care starneste atentia satenilor, vine cu foarte multa pregatire si repetitii de dans din partea baietilor. Filmul prezinta tot acest proces, de la pregatiri pana la impartirea banilor.
2. GEORGE
Bio-Filmografie regizor Alexandra Coca- Cozma
S-a nascut in Bucuresti si a descoperit montajul in clasa a 10-a. Doi ani mai tarziu reuseste sa intre la UNATC, la sectia Multimedia (montaj si sunet). In timpul facultatii a montat diferite exercitii si proiecte (documentar si fictiune) si a invatat o multime de lucruri legate de istoria filmului, de montaj si de demersurile unei filmari. In 2013 a fost voluntara la festivalul Next, iar apoi a facut un internship la ProTv unde a montat cateva promouri.
Sinopsis: Documentarul urmareste povestea lui George, care reuseste sa surprinda cu talentul sau. Este o poveste emotionanta despre un copil de 12 ani, nevazator, inteligent si pianist talentat, luptator, model de urmat. George iubeste cu tot sufletul ceea ce face, iar filmul prezinta unul dintre cele mai importante momente din viata lui, respectiv participarea la un concert alaturi de o formatie romaneasca celebra, Voltaj. Solistul trupei patrunde in lumea lui George, o lume care iti poate schimba valorile si modul de a te raporta la oameni si la viata pentru totdeauna.
3. IULIAN – A TRUE STORY
Bio-Filmografie regizor Alexandru Mironescu
Alexandru Mironescu s-a nascut in 1987 si se remarca prin exceptionale calitati organizatorice, dobandite in timpul a trei ani de Broadcasting Media. A lucrat pentru TV Anchor & Producer, Realitatea Media SA, Bucuresti si pe postul de corespondent de stiri internationale in perioada 2011 -2013, reporter de stiri pentru PRO TV S.A., Bucuresti. A intervievat in excusivitate vedete ca: Metallica, Nelly Furtado, Shaggy, Juanes si Roberto Cavalli. In prezent este student al UNATC „I.L.Caragiale”, Bucuresti.
Sinopsis: Documentarul prezinta portretul unei existente fara radacini. Este vorba despre un copil crescut intr-un orfelinat din Romania. Iulian se hotaraste sa fuga de la casa de copii in cautarea unei vieti pe cont propriu. Ajuns in Bucuresti, consecintele deciziei luate nu intarzie sa apara. Odata cu ele apar noi prieteni, care nu ezita sa-si implice familiile in incercarea de a-l ajuta. Va reusi Iulian sa-si atinga scopul?
4. O ALTA ZI A OMENIRII
Bio-Filmografie regizor Vlad Alexandru
Vlad Alexandru este un autor brasovean de film, absolvent al Facultatii de Teatru si Televiziune din Cluj-Napoca, in prezent student la Masteratul de Productie de Film Documentar in cadrul aceleiasi institutii. Alexandru s-a remarcat de-a lungul experientei sale in lumea cinemaului printr-un remarcabil talent de a imbina, intr-un mod avangardist, concepte vizuale din sferele poeticii si ale compozitiilor vizuale, din zona simbolismului metafizic intr-o polemica fecunda. Filmele sale reprezinta resuscitarea empirica a boemelor filme simboliste, crescute la sanul marilor cineasti,
precum Tarkovsky sau Bergman.
Sinopsis: Filmul „Another Day of Mankind” prezinta terifianta poveste traita de Charles Wratto, un fost copil soldat al Razboiului Civil din Liberia, Africa. Acesta, printr-un colaj alcatuit din diferite memorii, construieste imaginea razboiului ale carui cicatrici se ragasesc si astazi in sufletele victimelor. De la strategiile de manipulare si transformare a copiilor in masini de ucis, fara regrete, pana la conditiile de igiena sau alimentatie rupte din universul irealului, povestea se impleteste intr-un tot unitar, contempland asupra fundamentelor brute ale liniilor de front, acolo unde conceptul de umanitate isi pierde conturul. Filmul se construieste intr-o polemica dintre vocea interioara a personajului intervievat si adresarea sa, directa, catre public, urmarind o accentuare a mesajului oral prin imagini poetice, generand starile necesare asimilarii informatiilor. Se accentueaza ideea ca umanitatea, ca si concept social, politic, educational si filosofic, exista doar atata timp cat nevoile fundamentale ale indivizilor, reprezentanti ai majoritatii, sunt satisfacute.
5. PE DEAL
Bio-Filmografie regizor Anca Paunescu
Nascuta la Brasov (1980), licentiata in Filologie Germana, a studiat film documentar la Prague Film School. The Hill este film de diploma Prague Film School 2013.
Festivaluri: ETHNOCINECA - Ethnographic and Documentary Filmfest Vienna -mai 2014; The International Festival Days of Ethnographic Film (DEF), Slovenia- martie 2014; ENVIROFILM, Slovacia(mai 2014); Pelicam International Film Festival Tulcea ,Romania (iunie 2014); Heart of Slavonia, Croatia (iunie 2014); NaturVision-Filmfestival Ludwigsburg, Germany (iulie 2014); Pärnu Film Festival, Estonia (iulie 2014).
Sinopsis: Filmul arunca o privire in viata uneia dintre ultimele asezari izolate si arhaice din muntii Romaniei. Este portretul unui loc unde viata are un inteles diferit si timpul se scurge altfel. Viata este simpla si dura, pamantul si natura isi impun propriile reguli, dar oamenii isi rezerva un sens al libertatii si al serenitatii aproape uitat de omul modern. Nu este doar o alta lume, este si o alta abordare ce se apropie de un sfarsit.
6. REVIS
Bio-Filmografie regizor Ioana Agatha Paltinel
Nascuta in Iasi in 1992, Agatha Ioana Paltinel a absolvit Colegiul National Mihai Eminescu sectia filologie bilingv franceza din Iasi. In prezent este absolventa de Regie Film UNATC, promotia 2014. Filmografia ei mai cuprinde Masca, Gabrielle, Revis, Martor, Fata din strada Florilor, N-ai fost acolo.
Sinopsis: In centru de pregatire pentru o viata independenta a persoanelor cu handicap REVIS Harlau, exista locuinte protejate care asigura servicii sociale gratuite, gazduind temporar 12 adulti cu handicap care sunt ajutati sa isi duca la bun sfarsit integrarea socio-profesionala. Acesti beneficiari duc o viata normala, participand la ateliere special organizate: de gradinarit, croitorie, brutarie etc. Filmul prezinta modul absolut firesc in care aceste persoane cu handicap se raporteaza la viata cotidiana, traind decent, oarecum prin propriile forte.
7. SORIN CHIFIRIUC - COMPROMIS
Bio-Filmografie regizor Alexandru Badea
Alexandru Badea a absolvit in 2008 Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, in 2010 - Engleza si literatura americana, Universitatea din Kent, Canterbury, UK, in 2010-11: MA Studii de Film, Universitatea din Stockholm, Suedia, iar in prezent este student la Facultatea de Film, UNATC I.L. Caragiale, Bucuresti.
Sinopsis: Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground romanesti, vorbeste, printre multe alte lucruri, despre viata lui personala si cariera muzicala. Spumos, viu, un personaj!
8. Vibratia
Bio-Filmografie regizor Germain Kanda
Germain Kanda este proaspat absolvent al sectiei de Regie film, din cadrul U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale". Prin prisma fotografiei si a scrisului, Germain a dobandit interesul catre spatiul narativ-vizual din sfera cinematografica. Scurt-metrajul sau documentar "Vibratia" a fost selectat in peste 10 competitii internationale si a fost onorat cu premii atat ca film documentar, cat si ca film experimental. In prezent, Germain Kanda regizeaza viitorul sau scurtmetraj de fictiune, intitulat "Acordajul profesorului Octav"
Sinopsis: “Ne inconjoara si mai mult decat atat ea exista in interiorul nostru.” O expunere a fenomenului vibratiei pornind de la teoria fizica si descris prin variatele sale modalitati de manifestare si perceptie, prin instrumente muzicale, voce umana, dans, stari sau chiar materie. O trecere captivanta prin lumea noatra fizica si spirituala.
9. DACA 6 AR FI 9
Bio-Filmografie regizor Ivana Mladenovic
Ivana Mladenovic s-a nascut in Serbia in 1984. Dupa ce a studiat Dreptul la Belgrad se muta in Romania unde studiaza Regie la UNATC, promotia 2010. In 2011 isi termina studiile de MA in Regie de film la aceeasi universitate. Scurtmetrajele pe care le-a realizat in vremea studentiei au fost prezente la diverse festivaluri. A inceput sa lucreze la primul documentar, Turn Off The Lights, in 2009, terminandu-l dupa trei ani. Filmul urmareste destinele a trei detinuti la trei ani dupa eliberare. Filmul a fost realizat in cadrul workshop-urilor de actorie organizate in inchisoarea din Jilava de catre regizorul Florin Serban (cunoscut pentru filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier) care a invitat-o sa se alature proiectului si sa lucreze & icirc;n continuare cu baietii din inchisoare. Turn off the lights a avut premiera la Festivalul de Film Tribeca in aprilie 2012 si a castigat premiul pentru cel mai bun documentar la Sarajevo, precum si premiul Gopo pentru cel mai bun documentar romanesc.
Sinopsis: Filmul pune in discutie granita dintre realitate si fictiune. Rezulta un portret excentric al unui om care a facut inchisoare, un protagonist agitat, care se transforma intr-un cuceritor, ponosit ghid prin satul Vama.
LISTA FILMELOR PROIECATE / SECTIUNEA PRINCIPALA
_________________________________________________________
1. AFACEREA TANASE
Bio-Filmografie regizor Ionut Teianu
Ionut Teianu este cunoscut mai ales pentru scenariul pe care l-a scris pentru lungmetrajul regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni si melci. Anterioarele experiente din spatele camerei se leaga de o prima incercare a Tatianei Niculescu-Bran de a face cunoscut cazul de la Tanacu, in 2006, cand a co-regizat impreuna cu Ionut Teianu documentarul For God’s Sake. Insa cariera cineastului roman stabilit la Paris de ceva ani a inceput imediat dupa Revolutie, cand a realizat un foarte apreciat documentar de scoala, Zile albe (1990).
Sinopsis: Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numita de presa franceza “Afacerea Tanase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidentii Virgil Tanase si Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participa la reconstituire prin marturii actuale sau din epoca, sustinuti de relatarile unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformatii. Intriga politica din fundalul afacerii este ilustrata de conflictul dintre presedintii Francois Mitterrand si Nicolae Ceausescu. Documentarul ne dezvaluie fata ascunsa a Romaniei ceausiste in planul relatiilor externe, precum si mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita sa recurga pentru reducerea la tacere a opozantilor.
2. AICI, NORA IUGA
Bio-Filmografie regizor Vlad Rotaru
Vlad Rotaru a inceput sa faca ''filme'' prin 2005, cu telefonul mobil si 3-4 prieteni alaturi. A ajuns insa la film prin teatru, acesta fiind o pasiune mai veche. In 2007 intra la Universitatea Media, la sectia Regie film si televiziune, unde intalneste o gramada de oameni cu aceleasi pasiuni si reuseste sa invete alaturi de ei retetele inematografiei moderne. In 2008 primeste un DSLR, prin care invata fotografie, ce devine o alta pasiune de-a sa alaturi de film si teatru. In 2013, alaturi de „un cristian”, se apuca de niste proiecte de film documentar, primul dintre ele fiind „Aici Nora Iuga”, urmat de „CDPL STORY”.
Sinopsis: „Aici Nora Iuga” este un documentar emotionant de aproape 75 de minute, realizat in perioada 2008-2014, la Bucuresti si Berlin, care iti ofera, generos, o avalansa de informatii atat despre omul Nora Iuga, cat si despre scriitoarea si traducatoarea Nora Iuga. O regasim pe Nora Iuga la Bucuresti, in apartamentul ei, inconjurata de carti, intr-un fotoliu mare, in fata unei mese pe care se afla, pe langa carti, o agenda telefonica, foi peste foi cu notite, fragmente in lucru si o masina de scris. Ne arata „comorile” ei, vorbindu-ne despre sotul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul sau, balerin – maestru de balet la Opera Nationala Bucuresti -, despre bucuriile si tristetile sale, despre momentele bune si cele mai putin bune. O surprindem in Berlin, pe strazi, in fata unor bordeluri, povestind cum cauta, in primul an in orasul german, femei frumoase si nu gasea. Filmul te poarta inainte si inapoi, te plimba prin spatii si prin timp, intercaleaza confesiunile Biancai Burta-Cernat, Corinei Sabau, lui Octavian Soviany si Constantin Abaluta despre Nora Iuga, printre propriile ei marturisiri. „Acest film vine sa demonstreze ca acolo unde literatura a castigat, teatrul a pierdut”
3. AL DOILEA JOC
Bio-Filmografie regizor CORNELIU PORUMBOIU
Corneliu Porumboiu s-a nascut pe 14 septembrie 1975, in Vaslui. In 1980 a absolvit Academia de Studii Economice si in 2003 Universitatea Nationala de Teatru si Film, sectia Regie. Primele filme de scurtmetraj din vremea studentiei: Calatorie in Oras (2003) – locul 2 la Cinéfondation, Cannes si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Cinema Mediteranéen Film Festival, Montpellier. Mediul metraj „Visul lui Liviu” (2003) a castigat premiul pentru cel mai bun film romanesc la Festivalul International de Film Transilvania (2004) si a fost selectat in competitia Festivalului de Film Telluride, sectiunea „Marile Sperante”. In 2006 realizeaza primul lung metraj „A fost sau n-a fost” castigator al trofeului Camera d‘Or si al Premiului Label Europa Cinema. „Politist, adjectiv” este al doilea lung metraj, distins cu Premiul Fipresci si cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, 2009. „Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism” este o productie romano-franceza care a avut premiera in 2013.
Sinopsis: Filmul prezinta un meci de fotbal dintre Steaua si Dinamo, care a avut loc pe 3 Decembrie 1988. Tatal regizorului a fost atunci arbitrul meciului. Dupa 25 de ani, intre cei doi ia nastere o discutie cand acestia urmaresc partida de pe o caseta VHS. Discutia ne poarta in trecut, nuantand amintirile tatalui si fiului, si scotand la suprafata problematici ale societatii de la acea vreme.
4. BUCURESTI, UNDE ESTI?
Bio-Filmografie regizor VLAD PETRI
Vlad Petri este un regizor de film si fotograf ale carui proiecte sunt axate pe probleme sociale si politice, desfasurate in Romania si in tarile din Orientul Mijlociu. In prezent este masterand in Antropologie Vizuala si Media la Universitatea Freie din Berlin. “Bucuresti, unde esti?” este primul sau lungmetraj, a castigat premiul publicului la Festivalul Filmului European (FFE). A participat la Rotterdam International Film Festival – Selectie oficiala, premiera mondiala – 24.01.2014, One World Romania Film Festival, Bucuresti, Festivalul Filmului European, Bucuresti, Transilvania International Film Festival – competitie “Zilele filmului romanesc”, Odessa International Film Festival, Ucraina, TIFF Sibiu Victoria Film.
Sinopsis: Dupa 23 de ani de la Revolutie oamenii se intorc in strada, recucerind spatiul public. Vlad Petri le urmareste povestile pentru o perioada de 1 an, de la primele zile ale protestelor pana in zilele Referendumului pentru demiterea presedintelui. Ce au in comun un fost ofiter de politie, un dresor de caini, fondatorul unui partid politic si protestatarii anti-guvern? Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degraba un portret intim, personal, despre oameni si povestile lor din strada. Un film despre o lume confuza, aflata intr-o continua tranzitie intre un trecut comunist si un viitor incert.
5. CANTECE PENTRU UN MUZEU
Bio-Filmografie regizor Eliza Zdru
Eliza Zdru este absolventa a Facultatii de Cinematografie si TV a Universitatii Media si a Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, din cadrul SNSPA. A participat la mai multe workshop-uri de film documentar, printre care Aristoteles Workshop (Romania), StoryDoc (Grecia, Germania), BDC Discoveries (Bulgaria, Kosovo) si Archidoc (Franta, Portugalia). Documentarul Cantece pentru un muzeu este lungmetrajul de debut al Elizei. in prezent, ea lucreaza la cel de-al doilea documentar, aflat in stadiul de productie – un film despre fratii Manakia, primii cineasti din Balcani. Proiectul a castigat premiul pentru Best Pitch in cadrul celei de-a doua sesiuni a workshopului BDC Discoveries, in Prizren, Kosovo (august, 2013).
Sinopsis: Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli si papu Miciu, patru batrani cantareti de muzica polifonica in traditia de secole a comunitatii aromanilor farseroti, calatoresc pentru a sustine concerte si a-si promova primul si singurul lor album, inregistrat impreuna cu Grigore Lese. Pe drum, mediteaza cu umor la zilele bune de altadata, la prezentul indoielnic si la moartea din ce in ce mai apropiata. Un road-movie in spatiu si timp, care ne poarta inainte, de la un concert la altul si inapoi, la povestile trecutului, pe care batranii cantareti il compara cu un prezent total diferit, un prezent care anunta disparitia traditiei muzicii polifonice odata cu amintirile lor tot mai sterse.
6. COREEA DE NORD – NIMIC DE INVIDIAT
Bio-Filmografie regizor Adelin Petrisor
ADELIN PETRISOR (n. 1975) este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de razboi din Romania. Si-a inceput cariera in anul 1994 la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 si Realitatea TV. In prezent este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria, Iran si alte zone de conflict. In 2006 a realizat un reportaj in inchisoarea americana Guantanamo. In timpul ofensivei americane din Irak, in 2003, a fost singurul corespondent roman care a transmis din Bagdad. In 2011, a fost singurul corespondent roman la Tripoli, Libia, in timpul razboiului col. Gaddafi cu rebelii. De-a lungul timpului a intervievat personalitati precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR in 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj in 2007 si Premiul pentru documentar politic in 2009. In 2012, a castigat "Editorial Non-Pro" la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate in Coreea de Nord si a fost nominalizat la Marele Premiu „Discovery of the year”.
Sinopsis: Documentarul prezinta modul in care regimul de la Phenian a tinut sa marcheze 100 de ani de la nasterea lui Kim Ir Sen, fondatorul dictaturii nordcoreene: lansarea unei rachete balistice, ample demonstratii populare si o faraonica parada militara. Reportajul reuseste sa surprinda crampeie de viata din "cea mai inchisa" tara din lume si singura dictatura ereditara de pe Planeta.
7. DUPA TACERE
Bio-Filmografie regizor
Biografie: Vanina Vignal s-anascut in Franta. Dupa studii de teatru la scoala Internationala de Teatru si Miscare Jacques Lecoq si apoi la Academia de Teatru si Film din Romania (SANDA MANU), Vanina a fost mai intai actrita.
Apoi a fost asistent de montaj si asistent de regie, inainte de a-si crea propriile proiecte documentare. Vorbeste fluent limba romana. Vanina Vignal este membra a ADDOC (Asociatia cineastilor documentaristi), a ACID (Asociatia cinema independent), si a SRF (Societatea realizatorilor de film). Vanina Vignal a tradus si adaptat subtitrarea pentru filmele Stella, Dimi (TV) si Dupa tacere.
A realizat, de asemenea, numeroase traduceri pentru filme ale altor regizori
Sinopsis: Dupa tacere trateaza modul in care efectele dictaturii sunt inca extrem de vii, chiar si dupa caderea lui Ceausescu. Un film despre abuzurile statului, despre frica, despre cum se mosteneste tacerea de la o generatie la alta. Un film despre spatiul bantuit de fantomele trecutului, fapt ce face viata, in prezent, aproape imposibila. Trei generatii zidite in tacere. Mostenirea negarii, caci nimic nu a revenit la locul sau de drept si nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.
8. EXPERIMENTUL BUCURESTI
Bio-Filmografie regizor TOM WILSON
Tom Wilson s-a nascut in Colne in Nordul Angliei si a studiat politica, filosofia si economia la Universitatea Oxford. Dupa absolvire se muta in Romania unde locuieste de 12 ani. Initial a lucrat ca DJ in diverse cluburi cu faima din Bucuresti, apoi a practicat jurnalismul pentru publicatii ca "Elle Romania", "Ziarul Financiar" sau "Business Magazine", dar si pentru presa englezeasca. S-a extins, in continuare, in sfera radioului si a televiziunii, prin colaborari cu Radio Romania, TVR, BBC, Deutsche Welle. Nici de sfera publicitatii nu s-a tinut departe, realizand mai multe reclame si spoturi. Dupa care, in iunie 2013, in cadrul festivalului TIFF, a iesit pe piata cu premiera unui film de lung metraj: "Experimentul Bucuresti". In 2013 realizeaza scurtmetrajul „Before the Fall”.
Sinopsis: In 1989, Romania a suferit o lovitura de stat. Serviciile Secrete stiau ce urmeaza si s-au pregatit. Pentru a ajuta oamenii sa dezvolte abilitati pentru piata libera, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologica bazat pe tehnici inedite. Experimentul Bucuresti este primul expozeu care vorbeste despre ce s-a intamplat cu adevarat in 1989. Dupa revolutie a aparut o noua generatie de antreprenori, care s-au imbogatit peste noapte, in Romania, folosind acele tehnici experimentale care modificau motivatiile fundamentale ale omului. Succesul unor asemenea oameni de afaceri este dovada eficacitatii a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “Experimentul Bucuresti”. Filmul urmareste povestea primului om care a facut parte din acest experiement, Andrei Juvina. Filmul arata cum experimentul a distrus relatia pe care acesta o avea cu fosta lui partenera, Carmen Anton. Cu toate acestea, experimentul nu a avut loc niciodata. “Experimentul Bucuresti” este o fictiune. Filmul insusi este o fictiune a istoriei unei Romanii dupa revolutie, vazuta prin ochii unui cuplu. Acesta este un documentar lipsit de onestitate in mod intentionat, facut pentru o tara in care istoria adevarata a anilor revolutiei nu a fost scrisa inca: in cuvintele de incheiere ale filmului, Romania este o tara care inca isi scrie istoria proprie adevarata.
9. IN SPATELE CORTINEI
Bio-Filmografie regizor Bogdan Mustata
Bogdan Mustata a absolvit Facultatea de Film in Romania in 2001. Scurtmetrajul regizat in facultate, Daniela, a primit premii la Festivalurile scolilor de Film din Munchen si Karlovy Vary in 2001. intre 2002 si 2007, Bogdan a locuit in Vietnam si apoi Dubai, unde a lucrat ca scenarist si regizor pentru cateva proiecte: un serial TV, un proiect de lungmetraj, cateva programe de TV si reclame.
Sinopsis: Miza principala a filmului este familiarizarea publicului romanesc si occidental cu imaginea reala, nemascata a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii sai actuali. Astfel, prin filmul „in spatele cortinei” dorim sa prezentam publicului romanesc si european povestea comunizarii fortate a Romaniei, urmarind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societatii din perioada 1944-1951: de la desfiintarea proprietatii private, reforma agrara, reforma monetara, nationalizarea obiectivelor industriale si decapitarea armatei, la fraudarea masiva a alegerilor electorale in favoarea Partidului Comunist, desfiintarea pluralismului politic si a libertatii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice si abolirea monarhiei.
10. Maria
Bio-Filmografie regizor CLAUDIU MITCU
Claudiu Mitcu s-a nascut in 1976. Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Lucreaza ca editor la TVR timp de 8 ani, iar in 2004 isi infiinteaza propria companie de productie, Wearebasca. Regizeaza mai multe documentare, dintre care „Australia”, produs de HBO, premiat de UCIN in 2010. Ambasada Frantei in Romania ii acorda Premiul Drepturile omului pentru documentarele „Australia” si „Noi doi”. A produs documentarul „Petrecere si concurs in Ciupelnita” si scurt metrajul „Bad Penny”, „Nisipuri”, „ Circul vesel”. e?Primeste Premiul “Red Bee Rocket Award” la Promax BDA, pentru promo-uri realizate pentru Discovery Channel Romania (“Miami Ink”, “Ross Kemp”, “Ultimate Weapons”) - Aur in 2010 si Argint in 2012. „Maria” este premiat in 2013 ca cel mai bun documentar la Festivalul Documentart din Neubrandenburg, Germania.
Sinopsis: O poveste extrem de emotionanta despre ultimele ore din viata unei batrane careia rudele si prietenii ii pregatesc cea din urma calatorie. Batrana Maria moare in patul ei. Conform traditiei populare, in jurul ei s-au strans alte femei care ii vegheaza, cu grija, ultima suflare, incercand sa-i ofere alinare. Vorbesc intre ele, amintindu-si povesti din trecutul Mariei. „Maria” este o marturie tulburatoare despre puterea vietii.
11. The Bed is Broken
Bio-Filmografie regizor RALUCA RACEAN GORGOS
Raluca Racean Gorgos este un tanar regizor freelancer/independent din Romania. A absolvit Actoria si sectia de “Papusi - marionete” la UNATC. In ultimul an de facultate a scris si regizat primul ei scurtmetraj: Cromoterapia, un film despre realitatile paralele si distorsionate pe care le percepe un bolnav mintal. Dupa absolvire, Raluca si-a continuat cariera atat ca actrita pe scena Teatrului de Comedie, cat si ca regizor, experimentand scurte animatii. Punctul de cotitura in cariera ei l-a reprezentat participarea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, un program intensiv de 5 saptamani in care a realizat cel mai recent film al ei: The Bed is Broken. In acest film, Raluca isi continua cercetarile, de aceasta data concentrandu-se pe psihologia copilului.?
Sinopsis: „Aici este toboganul… aici este inchisoarea pentru copilasi..o pisica..un iepuras..doua stele pe cer…” O copilarie pierduta. The Bed is Broken spune povestea lui Razvan si Vasile, doi copii (11 si 14 ani) din zona Tarnita, judetul Suceava, care ajung intr-o zona miniera parasita, prinsi intre un teren de joaca violent si un loc de munca ostil. Ei trebuie sa adune zilnic fier vechi pentru a-si castiga existenta.
. | |
|
|