Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Limba franceză, o oportunitate?
(Viață)
Cate limbi vorbesti sau vrei sa inveti? Pe unde ai calatorit in ultima vreme si o limba straina ti-a fost de ajutor? Astazi, noi iti propunem limba franceza. Iata cateva motive pentru a o invata.
1. Descoperim un intreg univers cultural

Invatarea limbii franceze inseamna descoperirea unui univers cultural incomparabil, dar si a unui stil de viata. Istoria si cultura Frantei au influentat o buna parte din istoria si cultura Europei, in special Secolul luminilor. Sa nu uitam ca unii dintre cei mai mari ganditori ai lumii au scris in limba franceza. Descoperirea acestei culturi prin intermediul limbii franceze va contribui astfel la dezvoltarea personala a fiecaruia. Trebuie mentionat si faptul ca limba franceza ne ajuta sa invatam alte limbi in special limbile latine, dar si engleza.

2. Poate reprezenta un atu pentru cariera profesionala

In prezent, pe piata muncii limba franceza reprezinta un atu avand in vedere ca limba engleza este un criteriu aproape obligatoriu. Astfel, limba franceza poate face diferenta in obtinerea unui post.
Fiind a doua limba predata in scoli si a cincea limba cea mai vorbita in lume, numarul vorbitorilor de limba franceza pe cele cinci continente este estimat la 300 de milioane. Se preconizeaza ca in 10-20 ani limba franceza va deveni una din primele trei cele mai vorbite limbi in lume. Este totodata si a patra limba a Internetului. In acelasi timp, in Romania exista tot mai multe companii care sunt fie companii franceze, fie lucreaza cu sau pentru piata franceza. Pentru buna desfasurare a activitatii lor, aceste companii au nevoie de vorbitori de limba franceza.

3. Agentia universitara a Francofoniei ne poate sprijini in parcursul francofon

Vorbitorii de franceza pot beneficia de sprijinul Agentiei universitare a Francofoniei, organizatie internationala care promoveaza francofonia universitara, angajata in dezvoltarea societatii. Astfel, Agentia universitara a Francofoniei ofera studentilor stagii profesionale, organizeaza apeluri la proiecte care le sunt destinate, dar si diverse concursuri si festivaluri.
In plus, elevii vorbitori de franceza pot opta pentru o formare francofona unde vor invata in Romania disciplina dorita in limba franceza:
•    Stiinte economice si gestiune: Universitatea Babes - Bolyai - UBB, Universitatea de Vest din Timisoara – UVT, Universitatea Valahia din Targoviste si Academia de studii economice din Bucuresti;
•    Inginerie: Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB, Universitatea din Pitesti;
•    Stiinte Umaniste si Sociale: Universitatea din Bucuresti – UB, UTCB, UBB, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iasi – UAIC,  UVT, Universitatea Transilvania din Brasov, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea din Pitesti, Universitatea Ovidius, Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea Petru Maior, Universitatea « Dunarea de Jos » din Galati, Universitatea « Vasile Alecsandri » din Bacau, Universitatea « Stefan cel Mare » din Suceava, Universitatea Politehnica din Timisoara;
•    Drept si stiinte politice: UBB, UB, Universitatea din Craiova;
•    Medicina si Veterinara:  Universitatea de medicina si farmacie « Iuliu Hatieganu » din Cluj-Napoca, Universitatea de medicina si farmacie « Grigore T. Popa » din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie « Victor Babes » din  Timisoara, Universitatea de Vest « Vasile Goldis », Universitatea de stiinte agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

4. In calatorii, limba franceza ne poate fi foarte utila

Franceza este vorbita in mai multe tari din Europa, cum ar fi Franta, Belgia, Elvetia, Luxembourg, Monaco, Liechtenstein, in America de Nord - Canada, in Asia - Vietnam, Cambodgia, Africa - Senegal, Camerun, Coasta de Fildes, Maroc, Algeria, Tunisia etc. In unele dintre aceste tari, franceza este mai raspandita si mai utila decat engleza.
Nu trebuie sa uitam nici faptul ca este una din cele mai armonioase si frumoase limbi din lume.
V-am convins ca limba franceza merita o sansa?

Despre AUF
Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) este o asociatie internationala creata cu peste 50 de ani in urma. Aceasta reuneste 944 institutii de invatamant superior si de cercetare provenind din 116 tari de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru invatamantul superior si cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitara solidara, angajata in dezvoltarea economica, sociala si culturala a societatilor.
AUF promoveaza solidaritatea activa intre institutiile membre si le acorda sprijinul sau pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta: calitatea formarii, a cercetarii si a guvernarii academice; insertia profesionala si angajabilitatea absolventilor de invatamant superior; implicarea in dezvoltarea societatilor. AUF actioneaza in 10 regiuni ale lumii, inclusiv in Europa centrala si orientala. Pentru mai multe informatii: www.auf.org

affiche A2 2019-francais_JoureuropLangues-01.jpg

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate